Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Prof. Dr. Osman Zahid Çifçi

Prof. Dr. Osman Zahid ÇifçiTanrı'yla Kavgalı Adam yazarı
Yazar
8.8/10
4 Kişi
13
Okunma
5
Beğeni
1.006
Görüntülenme

Hakkında

Konya doğumludur. Lisans öğrenimini Selçuk Üniversitesi’nde, yüksek lisansını Ankara Üniversitesi’nde, doktorasını ise Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olup siyaset felsefesi, din felsefesi ve felsefi antropoloji çalışma alanlarıdır.
Unvan:
Akademisyen

Okurlar

5 okur beğendi.
13 okur okudu.
1 okur okuyor.
17 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"İnsan bilmediğinden korktuğu için Tanrı' ya sarılır"
"Eskiden sadaka verilmeyen dilenciye, ikiyüzlülükle eklenerek, 'sabretmesi' söylenirdi. Sanırım, aslında, birine umut etmesini tavsiye etmenin sabretmesini söylemekten pek farkı yok."
Sayfa 99 - Saramago, Defterler'den alıntı
Reklam
Saramago Nobel Konuşmasından
"Yıllar sonra ilk kez büyükbabam.. ve büyükannem.. hakkında yazarken fark ettim ki, ben sıradan insanları edebi karakterlere dönüştürüyorum ve belki de bu, benim onları unutmama yöntemim."
Sayfa 20 - Çizgi yayınevi
- " (...) İnsan sadece ölmekten korkmaz, yaşamaktan, bilinmezden ve gelecekten de korkar..."
Sayfa 130 - Çizgi Kitabevi
- " (...) İnsan sadece ölmekten korkmaz; yaşamaktan, bilinmezden ve gelecekten de korkar..."
Sayfa 130 - Çizgi Kitabevi
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
168 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Jose Saramago Okumaları
Bilindiği üzere Jose Saramago'yu okumaktan çok keyif alıyorum. Ricardo Reis'in Öldüğü Yıl kitabıyla 12.kitabını yarılamış bulunmaktayım. Bundan birkaç yıl evvel Saramago'nun neden Türkçede biyografisi ya da inceleme kitabı yok diye kendimce hayıflanıyordum.(Belki ileride yazabilirim diye de düşüncelere dalmıyor değildim) Daha sonra Osman Zahid ÇİFÇİ'nin bir çalışmasına denk geldim. Tanrı'yla Kavgalı Adam(Jose Saramago'da Tanrı, Din ve İnsan) Çizgi Kitabevi'nden çıkan bu eser Jose Saramago'nun hayatı ve eserleriyle başlıyor. Sonradan çıkan Portekiz'e Yolculuk, Mızraklar Mızraklar, Tüfekler Tüfekler, iki çocuk eseri kitapları hariç diğer eserlerine yer verilmiş. He bir de şiir derlemesi olan Belki De Neşe kitabı mevcut değil. Bu kitapta daha çok Saramago'nun felsefeyi arka plana alarak anlam arayışında olduğu durumlar analiz edilmiş. Tabii Din ve Tanrı giriyor devreye... O.Zahid Bey ilahiyatçı olduğu için bu dinsel arayışı başarılı bir şekilde Saramago'nun eserlerinden pasajlara yer vererek ortaya koymuş. Yine de bu minvalde benim gibi Saramago hayranı iseniz daha çok keyif alabilirsiniz. Ricardo Reis'in Öldüğü Yıl kitabını ise yarıladım. Ağır ilerlemesine rağmen ilginç bir kurgusu var. Pessoa'ya selamlar...
Tanrı'yla Kavgalı Adam
Tanrı'yla Kavgalı AdamProf. Dr. Osman Zahid Çifçi · Çizgi Kitabevi Yayınları · 201612 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
Ateizmin Felsefik ve Psikolojik Temelleri Saramago Örneği
Meraklıları için Saramago okumak ilginç bir ayrıcalıktır, Saramago aslında edebiyat vesilesiyle içindeki Tanrı inançsızlığını ölçüp tartmaya, sebeplerini irdelemeye ve dahası inancın neden kendisinden uzak olduğunu anlatmaya çalışır. Peki acaba öyle mi, cidden inançsız mıdır? Kendini "Tanrıyla kavgalı" olarak niteleyen Saramago üzerinden Ateizmin insandaki psikolojik ve felsefik temellerine derin bir bakış açısı bu kitap.. Tanrıyla Kavgalı Adam, Saramago'nun tüm eserleri incelenerek ondaki bu iman ve inkar arasında gidiş gelişlerini, aslında saf Ateizmi temsil ettiğini düşünen Saramagonun ve onun şahsında tüm ateistlerin derin felsefik ve psikolojik tahlillerini yapıyor.. Ateizme bakış açınızı değiştirebilecek çok kapsamlı bir çalışma.. İlgiyle okunabilir.
Tanrı'yla Kavgalı Adam
Tanrı'yla Kavgalı AdamProf. Dr. Osman Zahid Çifçi · Çizgi Kitabevi Yayınları · 201612 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
Bu çalışmanın başlığında yer alan iki kavram, aynı anlamları ihtiva ediyor görünmelerine rağmen, bakış açısı farklılıkları nedeniyle farklı yorumlanmaktadır. İki kavram da, insanda var olan ve doğuştan beraberinde getirdiği bazı yetilerin olduğunu kabul etmekte; bu yetilerin insanın inanmaya ve ahlaklı olmaya yatkın olmasını sağladığını iddia etmektedir. Bu kavramlardan Spandrel, doğuştan beraberimizde getirdiğimiz bu yetilerin evrimsel süreçte hayatta kalmamızı sağlayan adaptasyonların bir yan ürünü olduğunu savunurken; fıtrat, bu yetilerin Tanrı tarafından verilmiş olduğunu söylemektedir. Çalışmada öncelikle, spandrel fikrinin savunucularının ortaya koymuş oldukları deneysel çalışmalara ve bu iddianın savunucuları olan Cognitive Science of Religion (CSR) düşüncesinin genel düşüncelerine yer verilmiştir. Daha sonra bu düşüncenin deneysel çalışmalarla ortaya koymuş olduğu bu yetilerin, Thomas Reid tarafından ortya atılan “Sağduyu İlkleri” ile benzer yönler taşıdığı tespit edilmiş ve Thomas Reid’in epistemoloji ile ilgili görüşleri aktarılmıştır. Ona göre bu yetilerin verilerine güvenmemiz ve akıl yürütmek için gerekli olduklarını kabul etmemiz gerekmektedir. Bu tespitler yapıldıktan sonra, çalışmada, fıtrat kavramının Cognitive Science of Religion (CSR) düşüncesi ve Thomas Reid’in görüşleriyle örtüştüğü savunulmuştır. Ancak “spandrel mi fıtrat mı?” sorusuna natüralist bir temelden çıkarak spandrel cevabını verenlerin aksine; fıtrat cevabı verilmiştir.
Spandrel or Fitrah?
Spandrel or Fitrah?Prof. Dr. Osman Zahid Çifçi · Grin Verlag · 20231 okunma