Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Raja Shehadeh

Raja ShehadehOsmanlı Filistin'ine Veda yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
172
Görüntülenme

Hakkında

Raja Aziz Shehadeh gençken Ramallah'taki Quaker okuluna gitti ve daha sonra 1973'te Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden edebiyat ve felsefe bölümünden mezun oldu. 1976'da English Bar'a çağrıldı ve Lincoln's Inn'in bir üyesi oldu. 1978'den beri Ramallah'ta özel muayenehanede çalışıyor ve yazmaya da başladı. Bugün kuzenleri ve amcası Fouad Shehadeh ile birlikte avukatlık yapıyor. Birlikte, Filistin'deki en prestijli hukuk uygulamalarından birine sahipler. Shehadeh ve amcası yıllar boyunca Filistin'deki hukuk mesleğini ve sistemini şekillendirmeye önemli katkılarda bulundu. Aynı zamanda, Shehadeh doğal olarak bir yazarlık kariyerine girdi; insan haklarıyla ilgili birçok kitap ve antolojinin yazarıdır.İsrail'in Filistin'i işgali, Filistin'in uluslararası hukuka göre statüsü , Filistin-İsrail barış anlaşmaları ve Ortadoğu . Ayrıca kişisel günlüklerini ve anılarını yayınladı
Tam adı:
Raja Aziz Shehadeh
Unvan:
Avukat, yazar, İnsan hakları aktivisti
Doğum:
Ramallah, 1951

Okurlar

1 okur beğendi.
11 okur okudu.
3 okur okuyor.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aslında İsrail, herşeyi Filistinlileri kendi ülkelerinde yabancı gibi hissettirmek için tasarladı.
Sayfa 58
Reklam
Aslında İsrail, her şeyi Filistinlileri kendi ülkelerinde yabancı gibi hissettirmek için tasarladı. Batı Şeria'nın birçok yerinde kamulaştı rılıp dikenli tellerle çevrilen devasa araziler, yerleşim yerleri, trafik işaretleri, Filistinlilere yasak olan yollarda otostop çeken yerleşimciler, askerî eğitim alanları, sadece yolları kullanırken bile hissedilen tehlike ve endişe, ya da birinin toprağının bir kısmından diğer kısmına geçişine izin konusundaki belirsizlikler ve dahası her şey... Tüm bu acı gerçekler, Filistinlilere bu toprakların artık kendilerine ait olmadığını, her zaman istediklerini yapan güçlü bir grup tarafından sahiplenildiğini hissettirmek için bir araya geliyor. Öyle ki sıradan Filistinlileri umutsuzluğa sürüklüyor ve hayatın ta kendisinden nefret etmelerine neden oluyor.
Sayfa 58 - -59Kitabı okuyor
1916’nın sonlarına doğru akıcı bir Arapçası olan Lawrence Arap isyanı’na destek veriyor, savaşta gittikçe daha fazla Arap’ı İngilizlerin safına çekiyordu.
Sayfa 138
… bu toprağın Hristiyan, Müslüman ve Arap sakinleri; benzer şekilde kaçmaya hala devam ediyoruz. Kendi topraklarımızda kaçaklar gibi hissettirildik ve öyle hareket etmeye mecbur kaldık, sanki bir yanımızda görünmeyen hayalet diğer yanımızla da göze batan avlar gibiydik
Sayfa 57
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kütüphanemin değerli köşesinde yerini alacak hatıra niteliğinde tarihi bir mücadele kitabı diyebilirim. Hıristiyan bir gazeteci ve Osmanlıya bağlılığı ile Filistinin bütünlüğünden yana mücadele eden Büyük amcası Necip Nassar'ın izini sürerken yozlaşmış bir bölgenin gerçeklerini de gün yüzüne çıkarıyor. Gerçek bir hikaye... Bu eseri okuduğunuzda adete Filistin ve Ürdün bölgesindeki ekolojik, doğal kaynakları ve toplumsal hafızanın nasıl izi kalmayacak şekilde İsrail yetkilileri tahrip edildiği ve sümürüldüğüne şahit olacaksınız. Azınlık olan bir ırkın şimdi nasıl bölgede hakim ve söz sahibi olduğunu... Osmanlı'nın Kudüsü kaybetmesinin kırılma noktası ve ortadoğuyu karıştıran İngiliz casusu lavrensi ve Yahudilere ilk toprak satışı yapan bölgenin Rothschild ailesi gibi zengin Sursuck ailesinin yaptıkları detayda saklıdır. Her satırını okumadan, bir çok paragrafı işaretlemeden ve altını çizmeden geçemiyorsunuz çünkü kitap çok dolu ve çok başarılı bir çeviri ile akıyor. Not :sıradan bir Filistin hikayesi değildir. Okunması gereken gerçek bir Filistin hikayesidir. Konu ile ilgilinen ilgilisine tavsiyemdir. Kitabı okurken insanı bir mekan ve çoğrafya araştırmaya sevk ediyor.
Osmanlı Filistin'ine Veda
Osmanlı Filistin'ine VedaRaja Shehadeh · Timaş Yayınları · 202311 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Osmanlı Filistin'ine Veda
Kitabın bir tarih kitabı mı, anı kitabı mı yoksa belgesel kitabı mı olduğunu anlamaya çalışarak; ilk başlarda sıkılarak başladığım kitabı, sonrasında ise sonunu merak ederek devam ederek kitabı bitirmiş oldum. Ve tabii tahmin etmediğim bir beğeni ile bitirdim. Kitabın farklı bir anlatım tarzı var. Filistinli olan yazar Raja Shehadeh, büyük büyük amcası Osmanlı Devleti'nin son döneminde Filistin bölgesinde ünlü bir yazar olan Necib Nassar'ın hayatını araştırıyor. Necib Nassar, Hristiyan bir yazar olarak I.Dünya Savaşı döneminde muhalif olarak görülmüş ve hakkında yakalama kararı çıkartılmış. Necib ise savaş döneminde 3 yıl boyunca farklı farklı bölgelere giderek kaçmaya çalışmış ve 1917 yılında teslim olup yargılanmış, Cemal Paşa'nın da onayı ile serbest kalmış. Yazar Raja Shehadeh ise Necib'in gitmiş olduğu bölgeleri gezerek amcasının hayatını araştırıyor. Kitapta gerek Necib'in notlarından gerekse kendi seyahatlerinden bahsediyor. Yeri geliyor Osmanlı döneminden ve Necib'in yaşadıklarından yeri geliyor kendisinin İsrail işgalindeki hatıralarından bahsediyor. Yazar sonunda büyük büyük amcasının mezarını bulabiliyor ve kitap içinde Filistin bölgesinin Osmanlı'nın yönetiminden çıkıp İsrail işgaline uğramasını ve günümüz olaylarını da anlatıyor.
Osmanlı Filistin'ine Veda
Osmanlı Filistin'ine VedaRaja Shehadeh · Timaş Yayınları · 202311 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Filistin'in Osmanlı'dan ayrılışına dair ilk defa bir Arap'ı dinlemiş, okumuş oldum. Zihnimdeki çoğu şeyi anlamlandırmamı sağladı. Zalimler için yaşasın cehennem!
Osmanlı Filistin'ine Veda
Osmanlı Filistin'ine VedaRaja Shehadeh · Timaş Yayınları · 202311 okunma