Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zamandaki Kırılma

Osmanlı Filistin'ine Veda

Raja Shehadeh
İnsan hakları örgütü El-Hak’ın kurucusu, “Orwell Prize for Books” (2008) ile “Moore Prize” (2020) ödüllerinin sahibi, Filistinli avukat ve yazar Raja Shehadeh’ten muhteşem bir Filistin tarihi… *** Yazar Raja Shehadeh, aile tarihini araştırırken Osmanlı döneminde Filistin’de yaşamış büyük büyük amcası Necib Nassar’ı keşfeder. Hristiyan tebaadan bir entelektüel olan Necib Nassar reformlara sıcak baksa da Osmanlı’nın Orta Doğu’yu zaman içinde kaybetmesinden endişelidir. Bu gerekçeyle Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girmesine muhalefet ettiğinde ise hayatını altüst edecek bir gelişme yaşanır. Cemal Paşa’nın talimatıyla hakkında idam kararı çıkar. Devlet görevlileri üç yıl boyunca Necib’i ararken o da Filistin topraklarında gizlenir. Bu kaçış sürecinde köyler, bedevi çadırları ve dağlar onun yeni yuvası olur. Raja Shehadeh, bu aile tarihi anlatısında büyük büyük amcası Necib Nassar’ın kaçış yolculuğunu tekrarlıyor. Yolculuk sırasında amcasının uğradığı, konakladığı o hayat dolu yerlerin nasıl birer harabe hâline geldiğini gözlemliyor. Filistin’in bugün berbat bir hapishaneye dönüştüğünü, Necib amcası gibi özgürce dolaşmanın ise artık imkânsız olduğunu acı tecrübelerle keşfediyor. Zamandaki Kırılma: Osmanlı Filistin’ine Veda, siyonizmin bölgedeki ekolojik yapıyı, doğal kaynakları, huzuru, toplumsal hafızayı nasıl geri dönülmez biçimde mahvettiğini gözler önüne seren çarpıcı bir yolculuk öyküsü. Ancak her türlü kedere ve baskıya rağmen bir gün Filistin’in özgür olacağına inanan yazar, Necib amcasından miras kalan mücadeleci ruhu okuyucularına vermeyi başarıyor.
Yazar:
Raja Shehadeh
Raja Shehadeh
Çevirmen:
Gülçin Tunalı Koç
Gülçin Tunalı Koç
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: 1 Haziran 2023Yayınevi: Timaş YayınlarıOrijinal Adı: A Rift in Time: Travels with my Ottoman Uncle
ISBN: 9786050847673Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kütüphanemin değerli köşesinde yerini alacak hatıra niteliğinde tarihi bir mücadele kitabı diyebilirim. Hıristiyan bir gazeteci ve Osmanlıya bağlılığı ile Filistinin bütünlüğünden yana mücadele eden Büyük amcası Necip Nassar'ın izini sürerken yozlaşmış bir bölgenin gerçeklerini de gün yüzüne çıkarıyor. Gerçek bir hikaye... Bu eseri okuduğunuzda adete Filistin ve Ürdün bölgesindeki ekolojik, doğal kaynakları ve toplumsal hafızanın nasıl izi kalmayacak şekilde İsrail yetkilileri tahrip edildiği ve sümürüldüğüne şahit olacaksınız. Azınlık olan bir ırkın şimdi nasıl bölgede hakim ve söz sahibi olduğunu... Osmanlı'nın Kudüsü kaybetmesinin kırılma noktası ve ortadoğuyu karıştıran İngiliz casusu lavrensi ve Yahudilere ilk toprak satışı yapan bölgenin Rothschild ailesi gibi zengin Sursuck ailesinin yaptıkları detayda saklıdır. Her satırını okumadan, bir çok paragrafı işaretlemeden ve altını çizmeden geçemiyorsunuz çünkü kitap çok dolu ve çok başarılı bir çeviri ile akıyor. Not :sıradan bir Filistin hikayesi değildir. Okunması gereken gerçek bir Filistin hikayesidir. Konu ile ilgilinen ilgilisine tavsiyemdir. Kitabı okurken insanı bir mekan ve çoğrafya araştırmaya sevk ediyor.
Osmanlı Filistin'ine Veda
Osmanlı Filistin'ine VedaRaja Shehadeh · Timaş Yayınları · 202311 okunma
Reklam
240 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Osmanlı Filistin'ine Veda
Kitabın bir tarih kitabı mı, anı kitabı mı yoksa belgesel kitabı mı olduğunu anlamaya çalışarak; ilk başlarda sıkılarak başladığım kitabı, sonrasında ise sonunu merak ederek devam ederek kitabı bitirmiş oldum. Ve tabii tahmin etmediğim bir beğeni ile bitirdim. Kitabın farklı bir anlatım tarzı var. Filistinli olan yazar Raja Shehadeh, büyük büyük amcası Osmanlı Devleti'nin son döneminde Filistin bölgesinde ünlü bir yazar olan Necib Nassar'ın hayatını araştırıyor. Necib Nassar, Hristiyan bir yazar olarak I.Dünya Savaşı döneminde muhalif olarak görülmüş ve hakkında yakalama kararı çıkartılmış. Necib ise savaş döneminde 3 yıl boyunca farklı farklı bölgelere giderek kaçmaya çalışmış ve 1917 yılında teslim olup yargılanmış, Cemal Paşa'nın da onayı ile serbest kalmış. Yazar Raja Shehadeh ise Necib'in gitmiş olduğu bölgeleri gezerek amcasının hayatını araştırıyor. Kitapta gerek Necib'in notlarından gerekse kendi seyahatlerinden bahsediyor. Yeri geliyor Osmanlı döneminden ve Necib'in yaşadıklarından yeri geliyor kendisinin İsrail işgalindeki hatıralarından bahsediyor. Yazar sonunda büyük büyük amcasının mezarını bulabiliyor ve kitap içinde Filistin bölgesinin Osmanlı'nın yönetiminden çıkıp İsrail işgaline uğramasını ve günümüz olaylarını da anlatıyor.
Osmanlı Filistin'ine Veda
Osmanlı Filistin'ine VedaRaja Shehadeh · Timaş Yayınları · 202311 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
Filistin'in Osmanlı'dan ayrılışına dair ilk defa bir Arap'ı dinlemiş, okumuş oldum. Zihnimdeki çoğu şeyi anlamlandırmamı sağladı. Zalimler için yaşasın cehennem!
Osmanlı Filistin'ine Veda
Osmanlı Filistin'ine VedaRaja Shehadeh · Timaş Yayınları · 202311 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.