Richard Kearney

Richard KearneyYabancılar, Tanrılar ve Canavarlar yazarı
Yazar
8.6/10
11 Kişi
61
Okunma
13
Beğeni
1.343
Görüntülenme

Hakkında

1954’te İrlanda’nın Cork şehrinde doğdu. University College Dublin’de felsefe eğitimi gördü. Yüksek lisansını McGill Üniversitesi’nde, doktorasını da Université Paris Ouest Nanterre La Défense’ta tamamladı; bu süreçte, sırasıyla Charles Taylor ve Paul Ricoeur gibi felsefecilerle birlikte çalışma olanağı buldu. İrlanda Sanat Konseyi’nde ve Yüksek Öğrenim İdaresi’nde faaliyet gösterdi, UCD İrlanda Sinema Okulu’nun başkanlığını yaptı, Kuzey İrlanda barış antlaşmasının hazırlanmasına katkıda bulundu. İrlanda ve Britanya televizyonları için, kültür ve felsefe üzerine beş programın sunuculuğunu üstlendi. Halen Boston College’da felsefe kürsüsünde bulunuyor; University College Dublin’de, Sorbonne ve Nice Üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak çalışmalarına devam ediyor. Avrupa felsefesi ve edebiyatı üzerine yirmiden fazla kitap yazan ve neredeyse bir o kadarının da editörlüğünü yapan Kearney’nin başlıca eserleri şunlar: On Stories (Hikâye Üzerine, 2002), The God Who May Be (İmkân Dahilinde Bir Tanrı, 2001), Debates in Continental Philosophy (Kıta Felsefesi Tartışmaları, 2004), The Owl of Minerva (Minerva’nın Baykuşu, 2005), Navigations (İrlanda Sularında Seyahat, 2007) ve Anatheism (Tanrıdan Sonra Yeniden Tanrıya Dönmek, 2009).
Unvan:
Filozof, Yazar
Doğum:
Cork, İrlanda, 1954

Okurlar

13 okur beğendi.
61 okur okudu.
8 okur okuyor.
165 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İbrahim’ e İshak’ı öldürmesini emreden ses ile bunu yasaklayan sesi nasıl ayırt edeceğiz?
Sayfa 23
Günah keçileri Azizlerin makamını besler
Kara Ölüm, diğer bir deyişle hıyarcıklı vebanın 14. yüzyılda bir yığın Avrupa kentini dize getirmesiyle, şeytanı cehen­neminde resmeden tasvirlerin daha önce görülmedik ölçüde artması­nın aynı döneme denk gelmesi manidardır. Kıya­met Günü verilecek cezadan duyulan korkunun ne denli derine işle­diğini anlamak için, Buffalmacco'nun Pisa'da bulunan o korkunç cehennem tasvirine bakmak yeter. Kısacası, azizlerin aziz kalabil­mesi için yabancıların günah keçisi ilan edilmesi gerekmiştir.
Reklam
Freud Carl Schmitt’e psikanaliz yapsaydı nasıl olurdu acaba
Se­ve seve nefret ettiğim düşman, kılık değiştirmiş benden başkası de­ğildir çoğu zaman. Dolayısıyla Freud'dan yola çıkarak, kaygı verici yabancıların bizden farklı oldukları için değil de bize kendimizden daha çok benzedikleri için bizi kaygılandırdıkları sonucuna varabi­liriz.
Hem sanat hem de psikanaliz, sahici yaşam öyküsüne ve onun bir adım ötesinde yer alan sahici tarihsel hatırlama edimine açılan ve insanı arındıran kapılardır.
Nietzsc­he'nin o kendine has aforizmacı üslubuyla söylediği gibi, "canavar­larla dövüşenler dikkat etsin de canavara dönüşmesin"
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
347 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bağnazlık ve Faşizmin Gayrimeşru Çocuğu: ÖTEKİ (das Andere)
Hayatımın yarıya yakınını yaşadığım yurtdışında “yabancı olmak, yabancı ile yaşamak” nasıl bir olgu, bunu iliklerime kadar hissettim. Alanımdan dolayı benim için avantajı hem kendi toplumumu hem de Batı toplumlarını “dışarıdan” gözlemlemek oldu. “Yabancı “ olmanın nasıl bir duygu olduğunu anlamanız için, farklı ülkelere yaptığınız turistik
Yabancılar, Tanrılar ve Canavarlar
Yabancılar, Tanrılar ve CanavarlarRichard Kearney · Metis Yayıncılık · 201258 okunma
341 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Yabancilar, Tanrilar ve Canavarlar ilginc bir felsefe ve arastirma kitabi. Adindan da anlasilacagi uzere bize yabanci olani nasil otekilestirdigimizi, gunah kecisi ilan ettigimizi, yuceltip, kutsal hale donusturup Tanrisallastirdigimizi veya korkulup yok edilmesi gereken canavarlara donusturdugumuzu konu ediyor. Genis bir konu oldugundan cok cesitli orneklerle anlatmis yazar. Dinlerden toplumlara ulkelerin politikalarina nasil yon verdiklerine medyaya kulturlere psikolojiye sanata sinemaya edebiyata otekilestirmenin, yabanci olma halinin nasil yansidigini goruyoruz. Akademik anlamda bir felsefe egitimi almadigimdan dusunurlerin konuya yaklasimlarinin anlatildigi bolumler ve alintilar beni epeyce zorladi. Ancak yine de ilginc bilgilerin yer aldigi bir konuya deginmesi acisindan okunmaya deger. Ben en cok konunun psikolojik yonunu sevdim. Cunku icsel bir yuzlesmeye zorluyor yazar okuru. Aslinda kendi icimizdeki yabancidan korktugumuzu, canavarlastirdigimizi, veya hak etmedigi olcude yucelttigimizi vurguluyor. Bir yonuyle de aslinda korktugumuz yabancinin kendi benligimizden baskasi olmadigini, kactigimizin aslinda biz oldugunu. Son olarak bir sitemim var ki soylemeden gecemeyecegim. Bu kitap aslinda yazarin giris bolumunde de bahsettigi uzere bir felsefe uclemesinin son kitabi. Dolayisiyla sirasiyla cevrilerek basilsaymis konu butunlugunun saglanmasi acisindan daha anlasilir olabilirmis. Bu sekilde giris ve gelismesini kacirdigim bir son perde okumusum hissiyati olustu bende. Yine de ozellikle felsefeye ilgi duyanlar keyif alacaklardir.
Yabancılar, Tanrılar ve Canavarlar
Yabancılar, Tanrılar ve CanavarlarRichard Kearney · Metis Yayıncılık · 201258 okunma
347 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Naməlum cisimlərin fonunda özümüzə yadlaşmağımıza dair
Son zamanlarda gündəm yadplanetlilər ilə bağlıdır. Daha doğrusu, UNO-lar (Uçan Naməlum Obyektlər) ilə. Bu mövzu yaxın günlərdə ABŞ Konqresində də müzakirəyə çıxdı, hətta partiyalar üstü bir konfrans olub. Mövzu ətrafında müxtəlif konspirasiya nəzəriyyələri dönür, hər formada fərziyyələr irəli sürülür. Bu hər nə qədər maraqlı mövzu olsa da, zənnimcə, insanlığın da özünə qarşı hansı həddə yadlaşdırdığını göstərən bir situasiyadır. XIX əsrdən sənayeləşmə, urbanizasiya və daha neçə yollarla şiddətlə yaranan yeni sistemə, bir sözlə, modernizmə keçid insan təbiətinə heç də uyğun deyildi. 300 min illik ovçu-toplayıcı homo sapiens tarixində oturaq həyata keçmək; neolit inqilabı adı verdiyimiz dövr belə müəyyən travmalar qoymuşdur üstümüzdə, ani texnoloji inkişaf, xüsusilə XXI əsrdə daha da özünü büruzə verən atomizasiya, hərənin öz kiçik dünyasına çəkilməsi artıq "şizofrenik" hal almışdır. Çağımızda gedən bu proseslərə bir də Richard Kearney'in "Strangers, gods, and monsters" kitabını oxuduqdan sonra yenidən göz gəzdirmək çox maraqlı detalları da görməyimiz imkan yaradır, məncə. Hələ XX əsrdən bir sıra tədqiqatçılar, sosioloq və filosoflar bizi gələcəkdə gözləyəcək təbiətimizə kəskin yadlaşmağımızın fəsadlarını dilləndirirdilər. Bu kitab da onlardan biridir.
Yabancılar, Tanrılar ve Canavarlar
Yabancılar, Tanrılar ve CanavarlarRichard Kearney · Metis Yayıncılık · 201258 okunma