Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Richard Kearney

Richard KearneyYabancılar, Tanrılar ve Canavarlar yazarı
Yazar
8.6/10
11 Kişi
62
Okunma
13
Beğeni
1.381
Görüntülenme

Richard Kearney Sözleri ve Alıntıları

Richard Kearney sözleri ve alıntılarını, Richard Kearney kitap alıntılarını, Richard Kearney en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Canavarların bize gösterdiği şey, fobilerimizi gizlemek için duyduğumuz maske takma arzumuzdur. “Tekrar tekrar kovsak, parçalasak veya uzay boşluğuna yollasak da, canavarlarımız gene gelir. Canavarlarımız daima bize bir şeyler göstermeye çalışır. Tek yapmamız gereken onlara kulak asmaktır.”
Sayfa 152
Başkasının ne zaman sahiden bizi yok etmenin yollarını arayan bir düşman, ne zaman kendi fobilerimizi yansıtan masum bir günah keçisi olduğunu nasıl bilebiliriz? Ya da bu ikisinin karışımı olup olmadığını. Her başkasının masum, her benliğin egoist bir imparator olmadığı gerçeğini nasıl açıklarız?
Sayfa 89
Reklam
Mutlu bir topluluk yaratmak için ödenmesi gereken bedel çoğu zaman bir yabancının dışlanmasıdır: "Ötekinin", "yabancının" sunağında kurban edilmesidir.
“İnsanlar temsillerden daima zevk alır… korkunç mahluklar ve cesetler gibi normalde görmekten ızdırap duyacağımız şeylerin kusursuz benzerlerine bakarken zevk alırız.”
Sayfa 108 - Aristoteles
İbrahim’ e İshak’ı öldürmesini emreden ses ile bunu yasaklayan sesi nasıl ayırt edeceğiz?
Sayfa 23
Gerçek dünya daha dehşet verici bir hale geldikçe, insanlar da dehşeti gerçekdışı dünyalarda yeniden deneyimleme ihtiyacını daha derinden hissetmektedir. Peki niçin? Çünkü hayali olan, bedende dayanılmaz bir hal alan karanlığın yüreğine nüfuz etme olanağı sağlayabilir. Klasik Minotauros sagalarından, insan yiyen balinalara ve çocuk hikayelerinin basit tılsımına dek bütün canavar mitlerine duyduğumuz hayranlığın sebebi budur.
Sayfa 151
Reklam
İkiliklerle düşünmeyi bir yana bırakıp ara-varlıklara yönelirseniz, bedeninizle şiddetten mümkün mertebe uzak bir şekilde ilgilenirsiniz. Öfkeniz de dahil olmak üzere zihinsel oluşumlarınızla ilgilenme biçiminiz şiddetten uzak olur. Kardeşleriniz, babanız, anneniz, içinde yaşadığınız topluluk ve toplumunuzla sevecenlikle ilgilenirsiniz. Ara-varlık gerçekliğine vakıf olduğunuzda, artık kimseyi düşman olarak görmezsiniz.
Sayfa 65
Günah keçileri Azizlerin makamını besler
Kara Ölüm, diğer bir deyişle hıyarcıklı vebanın 14. yüzyılda bir yığın Avrupa kentini dize getirmesiyle, şeytanı cehen­neminde resmeden tasvirlerin daha önce görülmedik ölçüde artması­nın aynı döneme denk gelmesi manidardır. Kıya­met Günü verilecek cezadan duyulan korkunun ne denli derine işle­diğini anlamak için, Buffalmacco'nun Pisa'da bulunan o korkunç cehennem tasvirine bakmak yeter. Kısacası, azizlerin aziz kalabil­mesi için yabancıların günah keçisi ilan edilmesi gerekmiştir.
Aydınlanma’nın yarattığı entelektüel aydınlanmayla birlikte karanlık çöktü. Etrafımızdaki dünyayı kavradıkça, kendi benliklerimiz anlamaz olduk sanki. Giderek şüpheli hale gelen bir kavram olan ebedi ruhun bıraktığı karanlık boşluğa canavarlar sızdı. Romantik yazarlarla sanatçılar bunu hemen anladı ve canavarlar, ben ile yapışık ikizi ötekiyi saran yeni kaygıları ifade etmek için kullanılan Gözde bir metafora dönüştü. Ayrıca canavarlar, hem bugünün geçer akçesi olan Akıl’ın öteki yüzü hem de okur veya seyircide güçlü hislere yol açan katalizör olarak ortaya çıktılar.
Sayfa 149
Freud Carl Schmitt’e psikanaliz yapsaydı nasıl olurdu acaba
Se­ve seve nefret ettiğim düşman, kılık değiştirmiş benden başkası de­ğildir çoğu zaman. Dolayısıyla Freud'dan yola çıkarak, kaygı verici yabancıların bizden farklı oldukları için değil de bize kendimizden daha çok benzedikleri için bizi kaygılandırdıkları sonucuna varabi­liriz.
Reklam
Hem sanat hem de psikanaliz, sahici yaşam öyküsüne ve onun bir adım ötesinde yer alan sahici tarihsel hatırlama edimine açılan ve insanı arındıran kapılardır.
Nietzsc­he'nin o kendine has aforizmacı üslubuyla söylediği gibi, "canavar­larla dövüşenler dikkat etsin de canavara dönüşmesin"
Şiddetli korkular kaybolunca canavarlar da kaybolur. Sevgi, korkunun kovulmasıdır.
Sayfa 84
Çerçeve içine alınan dehşet, etkisini yitirmiş dehşettir.
Sayfa 162
Doğu-Batı çatışmasına en aykırı yorum yapan Edward Said’tir
Edward Said'in "Temel Reis ile Kaba Sakal'ın acımasızca dövüştüğü ve bunlardan birinin her zaman rakibini yenecek kadar erdemli bir boksör olduğu, karikatürümsü bir dünya"tanımını hatırlıyoruz.
231 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.