Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Richard Kearney

Richard KearneyYabancılar, Tanrılar ve Canavarlar yazarı
Yazar
8.6/10
11 Kişi
62
Okunma
13
Beğeni
1.427
Görüntülenme

Richard Kearney Sözleri ve Alıntıları

Richard Kearney sözleri ve alıntılarını, Richard Kearney kitap alıntılarını, Richard Kearney en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefe, dünyanın şimdiki durumunu değiştirecek doğrudan bir etki ya- ratamaz. Yalnızca felsefe için değil, tüm insani çabalar için geçerlidir bu. Bizi ancak bir Tanrı kurtarabilir. Düşüncede ve şiirde elimizde kalan tek seçenek, bu Tanrı'nın tezahürü ya da çöküşümüzde bu Tanrı'nın yokluğu için müsait olmaktır. (Der Spiegel, 31 Mayıs 1976)
Sayfa 259 - Heidegger
Kimliğe ilişkin Batılı söylemlerin çoğu, "biz"den olmayan bir Ötekinin bilinçdışı projeksiyonu üzerine kuruludur. Siyasetin kolektif düzeyinde, kendini yabancı bir düşman ile karşıtlık içinde tanımla- yan seçilmiş bir "ulus" ya da "halk" kılığına bürünür bu. Yunanlar ile Barbarlar, Yahudi olmayanlar ile Yahudiler, Haçlılar ile Hıristiyan olmayanlar, Aryanlar ile Aryan olmayanlar arasındaki eski husu- metler buna delildir. Böyle yaftalar modern "medeni" uluslarda da görülür.
Sayfa 95
Reklam
Goya'nın belirttiği gibi, canavarlar akıl uykuya dalınca ortaya çıkı- yorsa şayet, kendini kurban etmenin haleti ruhiyesine kaptıran aklın sapkınlaşmasıdır bence söz konusu olan. Günah keçisi yaratma dön- güsüne bir son vereceksek, işe kendi canavarlarımızı anlamaya çalı- şarak başlayamaz mıyız? Böylece, canavarlarımızın bazılarını tut- kulu bir barışın yaratıklarına dönüştüremez miyiz? Hatta "orada, dışarıda" canavarca davranan gerçek insanlara-zorbalar, işkenceci ler, tecavüzcüler, katillere-içlerindeki canavarlarla barışıp günah keçisi yaratmaya ilişkin öldürme ve katletme pratiklerine son ver- meleri konusunda yardımcı olamaz mıyız?
Sayfa 83
Kendinizi kurbaninizin yerine koymayi basardiginizda zalim olmaniz zordur. Insanligin temelinde kisinin kendisini baskasinin yerinde hayal etmesi vardir. Merhametin ozu ve ahlakin ilk adimi budur.
Sayfa 169 - Ian McEwanKitabı okudu
Kutsal Kitap geleneğinin günah keçisi ilan etme mekanizmasını insanlardan hayvanlara aktardığı doğru olsa da, bunların tarih boyunca yaşanan mükerrer geri dönüşleri engellemediğini düşünüyorum. Günah keçisi rolünün Kenaniler, Yahudi olmayanlar, Yahudiler, heretikler, cadılar, Tanrı'nın varlığını tanımakla beraber Hıristiyanlığa inanmayanlar -ve sömürgeci imparatorlukların yeni kıtaları keşfinden sonra- ahlaksız "yabanlar" gibi türlü türlü insan figüre aktarıldığı defalarca görülmüştür2 Aslında hiç de şaşırılacak bir durum değildir bu, özellikle de Levililer bölümünde "Daimi Yasa" (Lev. 16: 29, 31) olarak tanımlanan kurban aracılığıyla kefaret ödeme ayinlerinin Batı'daki din kültürünün imgelemine nasıl girdiğini düşünürsek.
Tüm "ben"ler şeytan, tüm "öteki"ler de melek değildir. İşte bunun için, ben hakkındaki eleştiriyi öteki hakkındaki eşit ölçüde zorunlu eleştiri ile desteklemenin akıllıca bir yol olduğunu düşünüyorum. Ego ve yabancıya ilişkin yanıltıcı kategorileri ifşa eden böyle çift taraflı bir eleştiri olmaksızın, insanlar arasında veya insanlar ile insan olmayanlar (hayvanlar veya ilahi varlıklar) arasında gerçek bir ilişkiden bahsetmek mümkün değildir.
Reklam
Modern Batı felsefesi tarihinin uzun bir reddetme ayini, ötekinin yakasını bırakıp öteki olmasına izin vermeyi reddetme ayini olduğu söylenebilir. Hegel o meşhur efendi-köle diyalektiğinde, Freud tekinsiz ile ölüm dürtüsü üstüne yazılarında, Marx fetişizm ve yanlış bilinç analizlerinde, Sartre ve Heidegger gibi varoluşçular sahte varoluşa ve yanlış inanca dair ayrıntılı fenomenolojik tanımlarında, ben ile öteki arasındaki şiddetli çatışma üzerinde dururlar.
Medya ölüm içgüdüsünü pompalıyor. İnsanların uzun ve yorucu bir günün ardından ne tür filmler izlemeyi sevdiğine baksanıza: gerilim veya korku; böyle olmayan sıkıcı addediliyor. Böyle bir şiddetin cazibesine kapılıyoruz. Bu yüzden, kimlik sorunuyla cebelleşen o büyük ahlaki görev bir yandan da ölüm, şiddet ve nefrete dair bu çağdaş deneyimle cebelleşiyor. Julia Kristeva
Tercih bize kalmış Ya içimizdeki karanlığa boyun eğeceğiz ya da onu bir şarkıya dönüştüreceğiz. Ya özyıkım ya özyaratım. Kara güneş her iki yönden de açabilir. İyi de doğru tercihe nasıl varacağız? Kristeva, bunun üç yolunun olduğunu söylüyor: din, psikanaliz ve sanat. Odasına çekilip düşüncelere dalan aziz.
Sayfa 215
TA BAŞINDAN BERİ, Batı geleneği melankoli figürünü iki şekilde, Tanrı ve canavar olarak resmetmiştir. Bir yanda, kendi çocuklarını yiyen, diğer kurbanlarını ise tecride ve karanlığın cehennemine mahkûm eden Kronos şeklindeki melankoli imgesi vardır. Bu kadim mitten hiç şüphesiz haber- dar olan Platon, melankoliyi gelmiş geçmiş en aşağılık ve
Sayfa 203
232 öğeden 151 ile 160 arasındakiler gösteriliyor.