Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rıfat Miser

Rıfat MiserÇevre Eğitimi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
310
Görüntülenme

Rıfat Miser Gönderileri

Rıfat Miser kitaplarını, Rıfat Miser sözleri ve alıntılarını, Rıfat Miser yazarlarını, Rıfat Miser yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
298 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
EĞİTİMLİ YETİŞKİNLER-MUTLU TOPLUM
Hayatboyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi alanında Yüksek Lisans yapmak istediğim için hocamın önerisiyle bu kitabı okudum. Yetişkin eğitiminin, çocuk eğitiminden ne kadar farklı olduğunu daha zor ve içselleştirilmesi uzun süren bir yol olduğunu anladım. Sonuçta yetişkinlerin geçmiş öğrenmelerinden kalma yargıları var ve onları değiştirmenin ya da
Yaşamboyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi
Yaşamboyu Öğrenme ve Yetişkin EğitimiRıfat Miser · Nobel Akademik Yayıncılık · 20203 okunma
Ekosistem içinde insanın ayrıcalıklı bir yeri yoktur. Onun çıkarları diğer canlıların çıkarlarından ne daha fazla ne daha azdır. İnsan biyotik topluluğun diğer üyeleri ile eşittir.
Reklam
"Dünyanın bir sınırı olduğu gibi dünyanın doğal kaynaklarını da bir sınırı vardır." Buna taşıma gücü denir. Taşıma gücünün aşıldığı noktada çevre kirliliği ortaya çıkar.
Çevre okuryazarlığı
Çevre okuryazarı olmak, çevre uzmanı olmak değildir. Çevre okuryazarlığı, çevre ile uyum içinde yaşamak için bir kişinin ne bilmesi ve ne yapabilmesi gerektiğini ifade eder.
İnsanın ekosistem içinde özel bir konumu vardır. Geliştirdiği teknoloji aracılığıyla yeraltı ve yerüstü varlıklarını kullanarak kendisine yapay bir çevre oluşturmaktadır.
Oksijen kullanımı
Hayvanlar serbest oksijen olmadan yaşayamaz. İlkel atmosferde serbest oksijen yoktu. Serbest oksijen, bitkilerin ürünüdür; enerji yapım sürecindeki atık üründür. Hayvanlarsa, şekeri oksijenle yakarak kendi yapımları için gereken enerjiyi işe koşarlar. Oksijen yalnızca hayvanların enerji gereksinmelerinin karşılanmasında kullanılmaz. Milyarlarca yıldır bitkilerin ürettiği oksijen atmosferde birikerek ozon tabakasını oluşturmuştur. Ozon tabakası DNA ' yı bozabilen morötesi ışınlarını tutarak yeryüzünde yaşayan canlılara ulaşmasını engellemektedir.
Reklam
Hücre içinde yaşamı oluşturan bütün işlemlerin yerine getirilebilmesi için enerji gerekir. Bu enerjinin kaynağı, güneştir. Bitkilere yeşil rengi veren klorofil, yüzeyine çarpan ışığı tutar; önce elektrik enerjisine, sonra kimyasal enerjiye (şekere) dönüştürür. Şeker bitkinin yapımı için yanabilir bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Bitkiler; ışık enerjisi+karbondioksit+su moleküllerini tüketip, bunlardan şeker ve oksijen üretir. Hayvanlar (ve insanlar), kendi vücutlarının yapımı için gereken enerjiyi, bitkileri (ve hayvanları) yiyerek elde ederler.
Çevre bilim çalışmalarını ve çevreci hareketlerin dayandığı iki temel düşünceden söz edilebilir. Bunlar: 1)Günümüzde yaşam yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır, 2) Bu tehlike insan davranışlarının doğa üzerindeki birikimin etkisini bir üründür.
YAŞAM GEREKSİNİMLERİ
İnsanlığın şimdiki bilgilerine göre dünyada yaşamını sürdüren yaklaşık 9 milyon canlı türü bulunmaktadır; bu türlerden biri de insandır. Ancak insanın gereksinimi yapısı diğer tüm türlerden farklıdır: İnsan sonsuz sayıda gereksinmeye sahiptir bunların büyük çoğunluğu yaşamsal değildir uygarlığın ortaya çıkardığı gereksinmelerdir. Bir başka deyişle insan gereksinimleri, yaşamsal gereksinmeler ve uygarlık gereksinmeleri olarak ikiye ayrılabilir.
Çevre nedir?
Canlının yaşam alanı olan yer onun temel yaşamsal gereksinmelerini karşılanmasının kaynağı olduğu için çok önemlidir. Bir canlının temel yaşamsal gereksinmelerini karşılanmasının kaynağı olan bu yere 'çevre' denir.
Reklam
Sit alanı nedir?
Tarihsel çevre bağlamında vurgulanması gereken bir kavram da sit kavramıdır. Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan yerleşim yeri kalıntıları önemli tarihi olayların geçtiği yerler sit olarak kabul edilmektedir.
Tarihsel çevre nedir?
Ekosistem ögelerinden birisi de insandır. İnsanlığın da yaşadığı yerde bıraktığı izler vardır. Eski çağlarda yaşamış insan toplumların oluşturduğu ve günümüze değin varlığını koruyabilmiş yapay çevre kalıntıları, tarihsel çevre olarak adlandırılır. Tarihsel çevreler insanlığın belleğidir.
Kominüte ,ekaton nedir?
Bir ekosistemde yalnızca birbiriyle uyumlu birbirini tamamlayan canlılar bulunur. Belirli bir alanda bulunan, birbirleriyle uyumlu birbirlerini tamamlayan canlı türlerin oluşturduğu topluluğa komünite denilir.Komünite bir ekosistemin canlı bölümünü oluşturur. Komüniteler, dolayısıyla ekosistemler arasında bir geçit bölgesi vardır. Bu geçit bölgesinde ekoton denir. Göl ve kara ekosistemlerinin geçit bölgesi olan bataklıklar, ekatonlara örnek olarak verilebilir.
Flora ve fauna nedir?
Bir ekosistemde doğal olarak bulunan bitki çeşitlerinin tümüne flora; doğal olarak bulunan hayvan çeşitlerinin tümüne de fauna denir.
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.