Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Samiye Mustafa Haşşab

Samiye Mustafa Haşşabİslam Sosyolojisi yazarı
Yazar
8.5/10
2 Kişi
12
Okunma
2
Beğeni
375
Görüntülenme

Samiye Mustafa Haşşab Sözleri ve Alıntıları

Samiye Mustafa Haşşab sözleri ve alıntılarını, Samiye Mustafa Haşşab kitap alıntılarını, Samiye Mustafa Haşşab en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâm ribayı haram etmiştir. Çünkü faiz, zararlı bir şekilde sermayenin şişmesine (enflasyona) yol açar. Emek mahrumu atıl bir sınıf sermayeyi çoğaltmak için faize sarılırken; sıkıntıda olan ve muhtaç olan emekçiler sürekli zarara uğramaktadırlar.
Sayfa 53 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
İslâm gelir dağılımında mutlak eşitliğe inanmaz. Çünkü gerçek manadaki herhangi bir sosyal ilerleme insanlardan kendi yeteneklerini geliştirmek ister ve sonuç olarak farklılık ilkesini de kabullenmek zorundadır. İslâm'ın fertlerin kuvvet ve yeteneklerine göre ücreti tayin etmesi (eşit işe eşit ücret ilkesi) insanlık medeniyetinin ilerlemesi yolunda atılan en büyük ve en bariz bir adımdır.
Sayfa 177 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilimsel bakış açısından kelâm ilmi “Diyalektik (yani münakaşaya dayanan) bir ilimdir.” Kelâm ilminin bütün araştırmaları, İslâmî burhanlar üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu yöntem, İslâmî veriler ile Müslüman olmayan toplumların kültürel dar görüşleri arasındaki çatışma neticesinde elde edilmiştir. Onun için bu ilmin İslâm akidesini savunmaya soyunması lazımdır.
Sayfa 77 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
İslâm Sosyolojisinin, genel sosyoloji bilimini meydana getirme aşamasına ulaştığını anlatmaya gerek yoktur. Bu nedenle bu bölümü inceleyen araştırmacıların, İslâm düşüncesinin genel olarak insanlık mefkûresine sunduğu verileri ortaya çıkarmaları gerekmektedir. Ta ki bu verilerin sosyal düşüncenin tarihi ve gelişimi üzerindeki rolünü kavramış olalım.
Sayfa 190 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
İslâm'ın sosyal doktrini, Avrupa'nın istifadesine yol açacak zenginlikte idi. Birçok Batılı araştırmacı İbn Haldûn'un sosyal olaylar üzerinde yaptığı araştırma metodunu örnek almışlardır. Ancak onlar, İbn Haldûn'un sosyal olayların araştırılmasında ulaştığı bilimsel metoda ulaşamamışlardır.
Sayfa 189 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
İslâm Dini üretimde büyümeye ve verimi artırmaya davet etmiştir. Çünkü bunun, kalkınmada büyük bir rolü vardır. Tarım alanındaki büyüme ilkesi Hz. Peygamberin şu sözünde ortaya çıkmaktadır: “Kim bir ekin ekse ve bir fidan dikse, ondan bir insan veya bir kuş veya bir hayvan yese onun için bir sadaka olur.”
Sayfa 179 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İslâm’ın mal sistemi hazine gelirlerinin tespitinde kamunun maslahatını esas alır: Harcamalar, fert ve toplumun refahını temin etmek, sosyal bütünlüğün gerektirdiği yardımlaşma ve dayanışmayı gerçekleştirmek gibi.
Sayfa 54 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Farabi'ye göre erdemli toplum, içindeki heyetlere düşen yardımlaşma ve birbiriyle uyumlu olmanın yanı sıra bu içersinde her insanın mükemmel bir şekilde işini ifa ettiği toplumdur.
Sayfa 100 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Gelirlerin üç kısma ayrılması İslâm Dininin iktisadi ahlak ilkelerindendir. Üçte biri üretim mekanizmasını sürekli işler halde tutmak için üretim ve kalkınmada harcanmak üzere stok edilir. Üçte biri ailevi harcamalarda kullanılır. Diğer üçte biri ise toplumun istifadesine sunulur. Zekât gibi mali farzlar, sadaka gibi mali nafileler bu bölümdendir.
Sayfa 180 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Farabi, toplumları kâmil ve kâmil olmayana ayırırken, kâmil toplumdan, içinde sosyal yardımlaşmanın mükemmel bir şekilde gerçekleştiği toplumu; kâmil olmayandan da kendi kendine yeterli olmayan veya içinde, sosyal yardımlaşmanın gerçekleşmediği toplumu kasteder.
Sayfa 97 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İslâm sosyolojisi, İslâmî düşüncenin verilerinin tanıtımını ve analizini yapan ilmin kendisidir. İslâm topluluklarının ortaya çıkışının ilk merhalesinde ve İslâm hukukunun yayıldığı dönemlerde bu toplumlara egemen olan ilgi alanlarının, değerlerinin ve sorunlarının tabiatından doğan sosyal düşünce, yöneliş ve görüşleri yansıtan İslâmî veriler bu özellikleriyle İslâm sosyolojisinin konusu olmuştur.
Sayfa 66 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Her insan hayatını sürdürmek ve en yüksek kemalata kavuşmak için birçok şeye muhtaç olup tek başına bunları elde etmesi mümkün değildir. Belki o, her ferdi onun bir ihtiyacını karşılayacak olan bir topluma muhtaçtır. Ve her bir kişinin, diğer bir kişiye karşı durumu böyledir. Farabi
Sayfa 96
İslam, sadece itikadi değil aynı zamanda sosyal bir dindir. Bu din kısa zamanda Arap yarımadasında milli birliği sağlamıştır. Oysaki Araplar bundan önce aynı geleneklere, tarihe, dile sahip olmasına rağmen bunu yapamamışlardı.
İslam'da İktisadî Yapı
Allah'ın ülkeler halkından peygamberine verdiği ganimetler; Allah, peygamber, yakınları, yetimler, yoksullar ve yolda kalmışlar içindir. Böylece o mallar yalnız zenginler arasında dolaşan bir devlet olmasın...
Sayfa 52 - Haşr/7Kitabı okuyor
İslam'da demokrasi "şûra sistemi" temeline dayanmaktadır.
36 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.