Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Samiye Mustafa Haşşab

Samiye Mustafa Haşşabİslam Sosyolojisi yazarı
Yazar
8.5/10
2 Kişi
12
Okunma
2
Beğeni
345
Görüntülenme

Samiye Mustafa Haşşab Sözleri ve Alıntıları

Samiye Mustafa Haşşab sözleri ve alıntılarını, Samiye Mustafa Haşşab kitap alıntılarını, Samiye Mustafa Haşşab en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn Haldûn sosyal olguların, sadece tabii olgulardan değil, bunun yanı sıra kendi türünden olan başka sosyal olgulardan da etkilendiğini vurgulamaktadır.
Sayfa 130 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
İbn Haldun’un görüşüne göre Nübüvvet, sosyolojik bir olaydır. Ona göre peygamber, Allah’ın mesajını taşıyan ve insan özelliklerine sahip olan Allah tarafından seçilmiş bir insandır. Peygamberin hedefi de sosyaldir. O, toplumun hayat tarzını değiştirecek olan yeni anlamları topluma mal etmek, yeni bir düzen ve yeni yönelişler gerçekleştirmek için gönderilmiştir. Ona göre peygamberler tarihte büyük bir sosyal rol oynamışlardır.
Sayfa 28 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Özel Mülkiyet!!
Şu hâlde İslâm, özel mülkiyeti tanırken onu tamamen kayıtsız ve şartsız kabul etmemiştir. özel mülkiyetin hakkını itiraf etmesinin yanında koymuş olduğu sınırlama ve şartların zımnında eşit seviyede fert ve toplumun maslahatı saklı bulunmaktadır..
Tabiatüstü Varlık!!
Korku ve endişe. İnsanlık âlemi, korkular, endişeler ve gaybtan haber verme hususundaki acizliklerle doludur. İnsanın korkudan, tabii afetlerden ve ölüm olayından endişesi, onu bu korkuları önlemek gayesiyle tabiatüstü bir varlığa yöneltmiştir..
İslâm toplumunda sosyal değişiklikler hareketi, düzenli, planlı ve bir amaca yönelik olmuştur. O asla tesadüflere, kişisel arzu ve isteklere terk edilmiş, körü körüne yapılmış, gelişi güzel hareketler olmayıp belli bir programın düzeni içerisinde aşama aşama gelişme hiyerarşisine uyularak gerçekleşmiştir.
Sayfa 45 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Durkheim’e göre dinin temel işlevi sosyal güvenliği korumayı yaşatmak ve onu güçlendirmektir.
Sayfa 31 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İbn Haldûn, temel unsurlarını devlet yöneticilerinin dürüst olmalarından, otoriteye hâkim olmalarından ve bu yetkiyi toplumun yararına yönlendirmelerinden alan adaleti hızlı kalkınma için çok önemli bir faktör saymaktadır.
Sayfa 135 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Siyasiler insanı siyasi yönden köleleştirmek için dini (dini zafiyeti) en kolay araç görürler. Sömürgeci, bireyi dininden uzaklaştırmada başarılı olunca, fert kendini boşlukta hissetmekte ve böylece sömürgecinin kültürünün kapsamına girmesi ve onun yörüngesinde dönmesi kolaylaşmaktadır.
Sayfa 25 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
İbn Haldûn’un ilk defa yapmış olduğu ilmi katkılardan biri de onun toplumda iki tür sosyolojik araştırmaya işaret etmesidir. Birisi, büyük sosyolojik birimlerin araştırılması (macro sociology), diğeri ise küçük sosyolojik birimlerin incelenmesi (micro sociology).
Sayfa 125 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Zayıf İman Görüşü!!
Kilisedeki içe kapanmacılık gerçeği gelişmiş sınai toplumlardaki dini fenomenini ilk bulunduğu yerde sayar hale sokunca, sanayileşme yönünde ilerleyen toplum, korkunç şekilde, yaratan Tanrı inancından icat eden insan fikirine doğru sürüklenmiştir. Böylece mucit etrafına bakar görür ki, o her şeyi eliyle yapar, araç ve gereçlerini kendisi yaratır. Artık onun nazarında gayba inanma yoktur..
Reklam
Din& Toplum &İnsan.
Din olgusu insanlığın var oluşundan itibaren insanlıktan ayrılmamıştır. Öyle ki, hiçbir topluluk yoktur ki, sosyal yapısı dini esas üzerinde kurulmuş olmasın..
Erdemli Kent.
" Her kent mutluluk verebilir. Ancak gerçek saadeti kazandıracak nesnelerde yardımlaşmayı amaç edinen bir toplumun barındırdığı kent erdemlidir."
Yunan materyalist felsefesinden çok, Yunan ütopik felsefesinin İslam felsefesini etkilediğini görüyoruz.
Sayfa 81 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
Üstad İbni Farabi.
Her insan hayatını sürdürmek ve en yüksek kemâlâta kavuşmak için bir çok şeye muhtaç olup tek başına bunları elde etmesi mümkün değildir. Belki o, her ferdinonun bir ihtiyacını karşılayacak olan bir topluma muhtaçtır. Ve her bir kişinin, diğer bir kişiye karşı durumu böyledir.
İslâm’ın ekonomide müstakil bir yolu ve tamamen İslâm öğreticve ilkelerinin yörüngesinde dolaşan kendine özgü ekonomik doktrini vardır.
Sayfa 55 - Çamlıca YayınlarıKitabı okudu
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.