Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Samsatlı Lukianos

Samsatlı LukianosGerçek Bir Hikaye yazarı
Yazar
8.3/10
82 Kişi
375
Okunma
53
Beğeni
6bin
Görüntülenme

Samsatlı Lukianos Yorumları ve İncelemeleri

Samsatlı Lukianos yorumları ve incelemelerini, Samsatlı Lukianos kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Samsatlı Lukianos puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 saatte okudu
Loukianos MS ikinci yüzyılda yaşamış bir yazar. Kendisiyle yeni tanıştım. Ele aldığı konular, yazma üslubu ve zekâsıyla hemen kendine çekti. Bir hiciv ustası kendisi; konulara eleştirel, alaycı ve esprili bir şekilde yaklaşıyor. Bu kitabında, tarihin nasıl yazılması gerektiğini, kendi dönemindeki örneklerle açıklıyor. "Yalansever" isimli bölüm ise Tykhiades ile Philokles isimli iki karakter arasındaki sohbeti konu alıyor. Tykhiades hasta ziyaretine gittiği bir evde, dost sohbetine katılır ve burada anlatılan tuhaf, inanması zor olayları Philokles'e aktarır. Tykhiades'in katıldığı dost sohbetinde duyduğu, sözde bilge adamların ağzından çıkan yalan, masal ve hurafelere olan şaşkınlığı okuru da şaşırtmaya yeter. Zira sohbette bulunan sözde bilge adamlar; bir Peripatetik, bir Stoacı, bir Platoncu ve bir Pythagorasçıdır. Bu sohbette, cin, peri, hayalet hikâyeleri anlatılır. Kitabın bir sayfasının Yunanca diğer sayfasının Türkçe olduğunu da belirteyim.
Tarih Nasıl Yazılmalı | Yalansever
Tarih Nasıl Yazılmalı | YalanseverSamsatlı Lukianos · Pinhan Yayıncılık · 202119 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
Loukianos "Filozof Yaşamlarının Satışı"ında felsefi ekolleri ya da filozof yaşamlarını pazarda bir nevi "köle" gibi pazarlar. Müşterilere onların felsefi görüşlerinden bahsederek satmaya çalışır ve bazı filozofları çok ucuza sadece Aristoteles'i pahalıya satar. Bu eserinden dolayı fazla tepki çeken Loukianos aslında amacının filozoflarla alay etmek olmadığını tam tersine felsefeye ve bahsi geçen filozoflara saygı duyduğunu aslında yanlış anlaşıldığını kanıtlamak için "Dirilen Ölüler veya Balıkçı" eserini kaleme alır ve burda alay ettiği filozofları yeniden diriltir ve filozoflardan duruşma talep eder. Mahkemede hakim "Felsefe" olur ona "Adalet' ve "Hakikat" eşlik eder. Loukianos aslında felsefeyle de filozoflarla da alay etmemiştir alay ettiği kişiler felsefi ekolleri takip eden ama yaşam tarzlarının öyle olmadığı sadece şöhret ve para için felsefeyi kullanan şarlatanlar olduğunu söyler. Bana göre Loukisanos samimi değildir:) Çünkü Loukianos'un kendisi bir dönem Sofist olmuş ve "Filozof Yaşamlarının Satışı"nda satılığa çıkardığı filozların arasında sofistleri temsil eden filozofu görmüyoruz. Kitap gerçekten güzeldi Loukianos filozoflara haksızlık etmiş gibi gözükse de mizahi anlatımı ile kendini sevdirmeyi başarıyor:) Herkese iyi okumalar!
Filozof Yaşamlarının Satışı - Dirilen Ölüler veya Balıkçı
Filozof Yaşamlarının Satışı - Dirilen Ölüler veya BalıkçıSamsatlı Lukianos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022117 okunma
Reklam
98 syf.
·
Puan vermedi
Lukianos, Anadolu'nun dalgacı filozof-yazarı... büyüklü küçüklü bütün tanrılar başta olmak üzere dönemin öteki filozoflarından krallarına, görgüsüz varsıllardan, para düşkünü yoksullara hemen herkesle dalgasını geçmiş durmuş, eğlenmiş. homeros ilehesiodos, tarihçi herodotos da payını almış bu tatlı tatlı dalga geçmelerden.. Keskin alayından hiçbiri kurtulamamış.. Satılık Filozoflar'da "günlük yaşamla felsefe arasındaki ilişkiyle alay etmek için fırsatı kaçırmıyor." Ancak Balıkçı veya Ölüler Canlanınca'da asıl derdinin felsefeyle alay etmek olmadığını ve belirli noktalarda felsefeyi akladığını okumak gene bu tavırdan..
Satılık Filozoflar - Balıkçı veya Ölüler Canlanınca
Satılık Filozoflar - Balıkçı veya Ölüler CanlanıncaSamsatlı Lukianos · Arkeoloji ve Sanat Yayınları · 2012117 okunma
600 syf.
·
Puan vermedi
Sen hem Prometheus'u balçıktan insan yarattı, Olympos'tan ateşi çaldı diye kayalara ger zincirlerle ve bir kartal ile ciğerlerini deldir her gün hem de bu insanları her gün kaçır, göçür, yarı tanrı yarat ya da uçkur zevkine alet et. Yetmez istediğin gibi bir hale de sokup sağa sola at. Şimşeğin bir tarafında patlasın Zeus.
Tanrıların Konuşmaları
Tanrıların KonuşmalarıSamsatlı Lukianos · Everest Yayınları · 201641 okunma
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Bilim kurgunun ve Antik Yunan'ın harmanlandığı nadide bir kitaptır. Bir oturuşta bitirdim ve çok beğendim. Tavsiye edilir. Çevirmen arkadaşın emekleri içinde teşekkür ederim. Umarım aynı çizgide devam eder.
Gerçek Bir Hikaye
Gerçek Bir HikayeSamsatlı Lukianos · Pinhan Yayıncılık · 2020118 okunma
140 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Büyük bir hevesle başladığım bir kitaptı ama hoşuma gitmedi. Eser Dalkavuk Firuz ve Mu'teriz Kârdân'ın karşılıklı konuşmalarından oluşuyor. Dalkavuk; arkadaşına dalkavukluğun utanılacak bir şey olmadığını, aksine bir meslek ve bir sanat olduğunu, hatta önemli bir sanat olduğunu anlatıyor. Dalkavukluğu diğer mesleklerle ve sanatlarla kıyaslıyor, ne kadar zor ve marifet gerektiren bir iş olduğunu anlatıyor. Konu güzel olabilir ama eser çok sıkıcı. Hem de bu kadar kısa olmasına rağmen. 141 sayfalık bir kitap ama asıl metne geçmeden önce yazar, eser ve eserin Türkçeye tercümesi hakkında yaklaşık 50 sayfa bilgi verilmiş, eserin başka hangi eserleri etkilediği anlatılmış(bu bölümler eserden daha güzel sanki, bana öyle geldi). Asıl metin kısmından önce bir de Mütercimin Mukaddimesi(yani çevirenin önsözü) bölümü geliyor. Eser 60. sayfada başlıyor. Firuz ve Kârdân karakterlerin eserin orijinalindeki adları değil. Asıl metindeki adları Tychiades ve Simon'muş fakat eseri Türkçeye çeviren kişi orijinale çok sadık kalmayıp bazı isim ve kavramları değiştirmiş. Eseri kendi dilinde okuyabilseydik o da böyle sıkıcı mı gelirdi bilmiyorum.
Dalkavukname
DalkavuknameSamsatlı Lukianos · Büyüyen Ay Yayınları · 201623 okunma
Reklam
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Loukianos'un bu kitabında, iki hikâye bir de makale sayılabilecek bölüm var. Şölen hikâyesinde, bir düğün için toplanmış saygın kişilerin arasında çıkan kavga konu ediliyor. Satılık Filozoflar'da bir pazarda satılığa çıkarılmış, 10 farklı felsefe okulu temsilcisi üzerinden bu okullar hicvediliyor. Astroloji başlığı ise astroloji ve astronomi konularında dönemin ve yazarın bakış açısını sunuyor.
Şölen, Satılık Filozoflar, Astroloji
Şölen, Satılık Filozoflar, AstrolojiSamsatlı Lukianos · Pinhan Yayıncılık · 202115 okunma
600 syf.
10/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Sivri dilli bir Anadolu insanı Lukianos. MS 2. Yüzyılda yaşamış; (bugün antik dediğimiz) dönemindeki dalkavukları, filozofları, kralları, hatta tanrıları bile alaya almış. Akıl ve mantık süzgecinden geçemeyen şiirsel tarih yazımını neden ciddiye almadığını göstermiş. Tanrıları kendi aralarında konuşturunca (o dönemde ciddiye alınan) mitolojik hikâyelerin komikliğini görüyorsunuz, ki mitoloji de öğreniyorsunuz böylece. Sonrasında Platon’dan alışık olduğumuz diyalogla karşılıklı kanıtlamalar var. Ara ara gülüyorsunuz, ama bir o kadar da akılcı düşünmeyi örneklerle öğretiyor. Özellikle “Hermotimos ya da Felsefe Çığırları” bölümünde mest oldum; bir doktrine, bir felsefe okuluna “hakikat” demeye cüret edilemeyeceğini kanıtlıyor. İdeci, Epikürcü, Stoacı, Köpeksi... Hepsi nasibini alıyor. Kendine de soruyor Lukianos: “Başkalarının kurduklarını yıkmakla mı kalıyorsun, yoksa daha iyi bir önerin var mı?”. Felsefe okulu kurmuyor başkaları gibi ama, nasihat veriyor: "Nasihatle erdem yaratılmaz, ancak hâlihazırda varolan bir erdeme yol gösterilebilir." Yani siz evrendeki olayları kavrama isteğine ve merakına sahipseniz; size bu bilgelik arayışınızda yol gösterecek (eleştirisel ve akılcı bakmayı öğretecek) insanlardan Lukianos. Bunu yaparken güldürmesi de cabası. Ve tabii güzel insan Nurullah Ataç’ın bu eseri çevirmesi, onun bilgiye verdiği değeri, kendi seviyesini gösteriyor.
Tanrıların Konuşmaları
Tanrıların KonuşmalarıSamsatlı Lukianos · Everest Yayınları · 201641 okunma
140 syf.
7/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Dalkavukluk Güzellemesi
Dalkavukluk hem ahlakın hem de bir tip olarak psikoloji ilminin konusuna giren bir davranış biçimi. Günümüzde aşağılayıcı bir nitelik olarak görülse bile tarihin her döneminde ve her toplumda karşımıza çıkan bir davranış biçimi. Hatta Osmanlı döneminde meslek olarak kabul edilerek bir loncası kurulmuş ve narh konulmuş. Eser, Adıyaman ile Şanlıurfa arasında bulunan ve 1988 senesinde Atatürk Barajı'nın suları altında kalan Samosata'da (Samsat) İsa'dan sonra 2. Yüzyılda doğan Lucianus (Lukianos) tarafından kaleme alınmış. Eserin orjinal ismi '' Peri Parasitou - Asalak Hakkında'' dır. Tahmini 1870 yılında Fener Rum Patrikhanesi'nin kâtibi ve Encümen-i Daniş üyelerinden Vasilaki Efendi Grekçe aslından Osmanlı Türkçesine ''Tercüme-i letafet asar der-ta'rif-i san'at-ı dalkavukan şöhret-şi'ar'' adıyla çevirmiş fakat eserini bastıramadan vefat etmiş. Ölümünden 16 yıl sonra ''Dalkavukname'' adıyla bastırılmıştır. Kitap gayet akıcı bir şekilde okunup anlaşılabiliyor. İlginç ve keyifle okunabilecek bir kitap. Sonuç olarak kesinlikle okunmalı mı? Meraklısına okunmalı diyebilirim.
Dalkavukname
DalkavuknameSamsatlı Lukianos · Büyüyen Ay Yayınları · 201623 okunma
37 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.