Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat Dünyamız Dergisi

Sanat Dünyamız DergisiSanat Dünyamız - Sayı 180 dergisi
Dergi
8.3/10
3 Kişi
45
Okunma
14
Beğeni
696
Görüntülenme

Sanat Dünyamız Dergisi Sözleri ve Alıntıları

Sanat Dünyamız Dergisi sözleri ve alıntılarını, Sanat Dünyamız Dergisi kitap alıntılarını, Sanat Dünyamız Dergisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hayatı çoğu kez geçmiş ve gelecekle birlikte düşünüyoruz. Geçmişe ya da geleceğe odaklanıp içinde bulunduğumuz anı bunlara göre şekillendirmeye meyilliyiz. Çocuk olmayı bırakır bırakmaz, hayatın bir andan ibaret olmadığını kavradık. Diye kabul ediyoruz."
Sayfa 3
"Azalma meselesi bir hayatta kalma refleksi oldu galiba. Dünyaya sığabilmek için bir cenin gibi küçülmek, kendini güvende hissetmek istiyor insan. Fazlalıklarımızı ancak azalmaya başladığımızda fark ediyoruz. Diyojen'in su tası meselesi yani. "
Sayfa 24
Reklam
Lütfi Özkök - Samuel Beckett
Godot'yu Beklerken, Üçleme (Molloy, Malone Ölüyor ve Adlandırılamayan), Krapp'ın Son Bandı gibi ünlü tiyatro oyunları, hikâye ve romanlarıyla tanıdığımız, edebiyattaki ilk postmodernistlerden biri olarak bilinen Samuel Beckett'a 1967 Nobel Ödül Töreni öncesi birçok yayından portre talebi gelmişti. Bunlardan biri ise Life dergisiydi. Ulaşılması zor ve fotoğraf çektirmekten pek haz etmediği söylenen Beckett, Life dergisine şu yanıtı verdi: "Isveç'te bir Türk var. Ondan isteyin. Samuel Beckett, Lütfi Özkök’ü yıllar önce evinde misafir etmişti. İlk tanıştıklarında edebiyat ve tiyatro sohbetleri sayesindeki aralarındaki buzlar erimişti. "Mösyö Beckett, ben gazete fotoğrafçısı değilim. Sadece yazar fotoğrafları çekiyorum... Beğenmezseniz kullanmam" dedikten sonra söz Godot'yu Beklerken'den açıldı. Özkök, Beckett'in oyununun Paris'te ilk kez sahnelendikten sonra İstanbul'da Küçük Sahne'de oynandığını ve üç gün sonra "oyunda beklenen Godot'nun komünizmi simgelediği" gerekçesiyle polis tarafından durdurulduğunu anlattı. Beckett'i güldüren bu hikâye fotoğraf çekimine adım atmak için gereken ortamı hazırlamıştı. Özkök, çekim için yine de telaşlıydı. Beckett da bunun üzerine (ünlü Macar-Fransız fotoğrafçı Gyula Halász'ı kastederek) "Brassai da buraya geldiğinde lambaları yere devirmişti, kaygılanma” dedi.
Sayfa 62
Beckett'ın 1969 yılında Nobel Ödülü almasının ardından Özkök “Nobel portrecisi" lakabını edindi. 1951 2001 arasında Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış yazarlardan 32'sinin portresini çekti. Ödüller açıklandığında o şair ya da yazarın fotoğrafının Lütfi Özkök arşivinde zaten var olduğu düşünülüyordu artık. Edebiyat çevrelerinde o dönem "Özkök'ün fotoğrafını çekmediği yazar Nobel alamaz" diye söylentiler yayılmıştı.
Sayfa 62
Artemısıa Gentıleschı
Sanat eğer bilinçdışının görünür olduğu anlarsa ve genelde erkeklerin oyun alanıysa, o halde patriyarkanın aklından geçenin en saf şekilde cisimlendiği alan da sayılabilir. Artemisia Gentileschi'de ise 'bastırılan' resimleri aracılığıyla bambaşka şekillerde geri döner. İntikam arzusu, bedensel acı, kendisine 16 yaşındayken bir yıl boyunca
Sayfa 46
Ötekilerle ilgili bilirmiş gibi yaptığım şeyleri acıyla kesip attım...
Reklam
Muş civarında bir yerde, fotoğrafçı arkadaş ekipmanını çıkardı, çalışmaya başladı, dikkatlice ayarlamalarını yaptı, sonra da yakaladığı kareyi fotoğraf makinesinin ekranından gösterip “Nasıl?” diye sordu. Eğilip baktım ve çok şaşırdım. “Güzel,” dedim, “hatta çok çok güzel ancak doğru değil. Burası senin fotoğrafladığın karedeki gibi güzel bir yer değil ki! Kim görse bu fotoğrafladığın yere gitmek ister. Ancak o yer nerede?”
Sayfa 67 - YKYKitabı okudu
Sanat sanki bir ekstra, sanki bir "yan plan", "önce kendini sürdür de sonra yaparsın" tadında bir koordinata yerleşiyor.
Sayfa 63 - YKYKitabı okudu
“Doğa ile insan yapımı sistemler arasındaki uyumsuzluk”