Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Semih Tezelli

Semih TezelliResimlerle Çocuk Psikolojisi yazarı
Yazar
8.9/10
5 Kişi
47
Okunma
1
Beğeni
1.057
Görüntülenme

Semih Tezelli Sözleri ve Alıntıları

Semih Tezelli sözleri ve alıntılarını, Semih Tezelli kitap alıntılarını, Semih Tezelli en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanat eğitimi uygun şekilde hazırlandığında özellikle okul öncesi dönemde çocukların yaratıcılıklarını geliştiren büyük bir potansiyeldir.Duygularını sözel olarak dille ifade edemeyen çocuklar, sanat etkinlikleri ile kendilerini ifade ederek rahatlayabilir ve kendilerine özgü yeni ürünler oluşturarak doyuma ulaşabilirler.
Çocuklar resimlerinde , sevdiği ve özlem duyduğu aynı zamanda evdeki otorite bireyi , sözü geçen veya düşüncelerine önem verdikleri kişiyi büyük aktarabilirler . Daha az sevdikleri veya güvenli ilişki kuramadıkları , aile içinde rol olarak pasif bireyleri de küçük aktarabilirler. Bu durum , çocuğun o kişi için bilinçaltındaki yorumunu , sayfaya aktarmasıdır...
Reklam
Çocukların yaş ve gelişim dönemlerine göre çizim ve resim özellikleri değişiklikler gösterir ..
Resimlerde figür ve nesnelerin konumlandırılması , çocuğun aktardığı gerçekliği sembolize eden detaylardandır. Daha çok aile bireylerinin bulunduğu resimlerde karşımıza çıkar . Örneğin , 4 kişilik bir ailede tüm aile bireylerini aktaran çocuk , kardeşini aileden uzakta konumlandırabilir ve bu durum kardeş kıskançlığına ışık tutabilir ..
Çocuk resimlerinde renkler değerlendirilirken çocukların bireysel özellikleri ve yaşantıları göz önünde bulundurulmalıdır.Örneğin, annesinin düğünde giydiği mor elbiseyi çizen çocuk uzman tarafından olumsuz değerlendirilebilir ancak çocuk için olumlu bir nitelikte taşıyabilir.Bu nedenle resim, çocuğa anlattırılmalıdır.
Şematik dönem içindeki çocukların, okulun etkisiyle resim çizme etkinliklerinde azalmalar da görülebilmektedir.Bu sebepler içerisinde okulun akademik becerilere odaklanırken sanatsal faaliyetlere daha az yer vermesi ile ailenin beklentileri rol oynamaktadır.
Reklam
Arnheim'e göre resimler, algısal olgu bütünüdür.Sadece zekâ göstergesi olarak kullanılamaz ve duygusal çelişkiler ortaya koymak zorunda değildir.Çünkü resim bir yaratma sürecidir ve ileriki yaşlarda kullanılmak üzere gelişen matematik ve dil gibi temsil edici dizgeleri edinmeyi kolaylaştırır.
Çocuklar resimlerde iç dünyasına dair birçok şeyi yansıtabilir: hayallerini, yaşadıklarını, beklentilerini, ailesini, korkularını...
Resim ve sayfa oranı
Resim esnasında sayfa çocuğun yaşamını yansıtabilir. Kendini hayatta ne kadar değerli ve önemli gördüğüyle ilgili paralel olarak sayfanın ne kadarını kullandığına bakılabilir.
Resim çizme etkinliğinin ebeveynleri bir çok açıdan zorlayan, enerjilerini doğru kullanamayan ve duygularını da tam olarak ifade edemeyen bazı çocuklara faydalı olacağı söylenebilir.
Reklam
Sanat, sorunu tanımlama ve sorun ile baş edebilme sürecinde kişiye kılavuzluk edebilir.
(4 yaş) Çizilen şekiller ve yazılan harfler ile birlikte cisimlerin orantı ve mekânsal ilişkileri zayıftır.Çocuk kendisi için önemli olanları büyük çizebilir.
Her çocuk çizgisel gelişimi bire bir göstermeyebilir.Çocuklara dair beceri, gelişimsel durum, zihinsel olgunluk, eğitim ve çevresel faktörler gibi birçok etken bu süreci olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.
Mavi: Sakinlik, uyum ve duygu kontrolü anlamında olumlu olarak nitelendirilir.Fakat rengin tonu değiştikçe kazandığı anlam da değişebilir ... Dolayısıyla mavi renk, aynı zamanda özellikle koyu ve soğuk tonda kullanılırken baskının işareti olabilir.
45 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.