Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şerafettin Yamaner

8.8/10
4 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
930
Görüntülenme

Şerafettin Yamaner Sözleri ve Alıntıları

Şerafettin Yamaner sözleri ve alıntılarını, Şerafettin Yamaner kitap alıntılarını, Şerafettin Yamaner en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anadolu’nun Türkler tarafından fethedilmesi ve Türkiye diye bir ülke haline gelmesi, Avrupalılarca her zaman kavranamayacak, kabul edilemeyecek ve biraz da hazmedilemeyecek bir durum olarak görülmüştür. (Cahen, s.79)
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Fıkra gibi olmuş. (:
Dil Kurumunun özleşme çalışmaları, özleştirmede aşırılığa kaçıldığı, sözcük türetmede Türkçe’nin kurallarına uyulmadığı “uydurmacılık*” yapıldığı şeklinde eleştirilere uğramıştır. *Falih Rıfkı Atay, Abdülkadir adlı bir dostunun kendisine, “Ben Asya Türklerinin çoğunun lehçelerini bilirim... Benim aklımın ermediği bir lehçe varsa, o da Türk Dil Kurumu’nun lehçesi,” dediğini yazmaktadır.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Sovyetler Birliği, kendi korurluğu altındaki Türklerle, Türkiye Türkleri arasında yazı aracılığı ile kurulabilecek irtibatı önlemek için, Türkiye’de Arap yazısı kullanıldığı zaman Sovyetler Birliği’ndeki Türk dillerinde Latin yazısını kullandırmış, Türkiye’de Latin harfleri kabul edildiğinde ise, bu kez de, Latin yazısı yerine Kiril yazısını kullanıma sokmuştur. (Lewis, Modern Türkiye’nin Doğuşu, ss.427-428.) 1990’lı yıllarda, dünya ve ulusların yeniden yapılanma hareketlerine paralel olarak başlayan bağımsızlık hareketleri sonucunda bağımsızlığını elde eden Azerbaycan, Latin alfabesini kabul ederek, Rusya’nın yazı aracılığı ile engellemeye çalıştığı irtibatı yeniden kurmuştur.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Büyük Petro, Ortodoks Ruslara kalpak yerine şapka giydirebilmek için Moskova şehrinin etrafını topçu bataryaları ile çevirmişti.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Eski Türklerde tek eşlilik kadına olan saygının bir göstergesidir.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
İttihat Terakki Cemiyeti’nde olanlar da genelde Latin harflerinden yana olmuşlardır. İbrahim Temo (İbrahim Murat ya da Latince Temo), Kılıçzade Hakkı ve Hüseyin Cahit de Latin harflerinin kabulünden yana olmuşlardır, ancak Şeyhülislamlık, Kuran’ın Latin harfleriyle yazılamayacağını öne sürünce Latin harflerinin kabulü gerçekleşmemiştir.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Hiçbir mantıki kanıta dayanmaksızın bir takım geleneklere ve inançlara bağlı kalmakta ısrar eden milletlerin gelişmesi çok güç olur ve belki de hiç gerçekleşmez. Gelişim yolunda bağları koparamayan ve engelleri aşamayan uluslar, akla uygun düşen ve gereksemelere ayak uydurabilen bir zihniyetle hayata bakamazlar. Bunlar engin hayat felsefelerine sahip başka milletlerin egemenliği altına girip onların tutsağı olmaktan kurtulamazlar. Biz, büyük bir devrim yaptık. Memleketi bir çağdan alıp yeni bir çağa götürdük. Gazi M. Kemal
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
“Türk, ailesine Türkçe, Allah’ına Arapça, sevgilisine Farsça seslenir.”
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Atatürk’ün 1930’da Sadri Maksudi (Arsal)’nin “Türk Dili İçin” başlıklı kitabına kendi eliyle yazdığı “ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır” şeklindeki sözleri, dil çalışmalarının itici gücünü oluşturmuştur.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Atatürk Batı’yı önemsiyor, Anadolu’ya sahip çıkmak istiyor, Orta Asya’yı unutmuyor, İslam’ın ulusal Türk kültürünün bir öğesi olmasını da yadsımıyordu. Atatürk’ün, Batı uygarlığı ile Orta Asya Türk kültürü arasında bir yakınlaşma, hatta özdeşlik araması, 1930’lu yıllarda Batı’dan gelen tarihi ve kültürel küçümsemelere karşı bir tepki idi. Bu, Atatürk’ün Türk kültürünün üstünlüğünü kanıtlamak için başvurduğu bir yöntemdi. Bu yöntem, bazen bilimsellikten uzak bir görünüm almış olsa da, Türk kültürünün esas kaynağına inerek, Türk kimliğinin oluşturulmasında etkili bir araç olmuştur.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Türk Medeni Kanunu ile Türk kadınına sağlanan haklar, bir önceki yüzyıl Avrupa’sında olduğu gibi, kadınca bir mücadele sonunda kazanılmış değildir. Bu haklar dünya tarihinde ilk kez istenmeden, hatta istenilmesi akıl bile edilmeden kadınlara verilmiştir.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Bunun yanında, konuşulan Türkçe’nin temel sözlüğünde temel bir yeri olan sözcüklerin bile, salt Arapça ve Farsça olmaları yüzünden dilden atılmak istenmesinin de, dili arılaştırmadan çok yoksullaştırdığı ileri sürülmüştür. Bu nedenle, 1935’de verilen yeni bir direktifle, uydurulan yeni sözcüklerin zorla kullanılması durdurulmuş, buna karşın alışkın olunan ve vazgeçilmez birçok Arapça ve Farsça sözcüğün ise daha bir süre dilde kalmasına ve ulusallaştırılmasına izin verilmiştir.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Anadolu’ya hakim olmak isteyen Şah İsmail’in Türkçe konuşup yazması, Türk Anadolu’ya egemen olan Yavuz Selim’in Arapça ve Farsça okuyup yazması ilginçtir. Prof. İzzettin Doğan halkın Şah İsmail’i daha kolay anladığı için onu daha fazla sevdiğini, Yavuz’un da bunu önlemek için, Çaldıran Savaşı’nı çıkardığını ileri sürmektedir.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
Namık Kemal de, Türkçe’yi Latin harfleriyle yazma konusunda bazı düşünceler ileri sürmüş ancak İslam Birliği yanlısı olduğu için Arap harflerinin bırakılması yönünde kesin bir tavır koymamıştır. Şinasi ise, “bizim dilimiz Türkçe’dir. Arapça kurallara uymak zorunda değiliz,” demiştir.
TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM YAYINLARIKitabı okudu
91 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.