Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sharon Begley

Sharon BegleyBeyninizin Duygusal Hayatı yazarı
Yazar
7.7/10
17 Kişi
86
Okunma
2
Beğeni
936
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Gazeteci
Doğum:
14 Haziran 1956

Okurlar

2 okur beğendi.
86 okur okudu.
12 okur okuyor.
280 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Empati
Empati tepkisinin bir kısmı diğer insanın acısını hissetmektir. Gerçekten de yakın zamanda yapılan araştırma, empati kurduğumuzda beynimizin, bizzat fiziksel veya duygusal acı yaşadığımız zaman kullandığı ağları aktive ettiğini göstermiştir.
[...] düalizm ve materyalizm arasındaki çar­pışmadan doğan akıl-madde problemi ile yüzyıllardır süren mücadele şuna indirgenebilir. Dünyada iki adet uzlaşmaz şey olduğu iddiasını sa­vunan düalizm ve sadece madde olduğunu savunan materyalizmin ikisi de tarihin atasözlerinden oluşan çöp yığınına atılmalıdır. Düalizm akıl ve madde arasındaki ilişkiyi açıklamakta başarısızdır; özellikle birincisinin ikincisi ile nasıl fonksiyonel olarak birleştirileceği konusunda. .. materyalizm bilinçliliğin sübjektif durumlarının gerçekliğini reddeder. Düalizm, bizi çıkmaz bir sokağa götürür; materyalizm yolculuğa başlamamıza bile izin vermez.
Reklam
[...] La Mettrie gibi madde taraftarları ile Descartes gibi zihinsel olayların tamamen fiziksel olaylara indirgenemeyeceğini savunanlarla birlikte birbiriyle düello eden antolojiler ortaya çıktı. Descartes tezini yayınladıktan üç yüzyıldan sonra bile filozoflar, aklın mı beynin mi dünyanın temel maddesi olduğu konusunda kavga ediyorlardı. Leibniz, Berkeley, Hume, Kant, Mach ve James gibi filozoflar maddenin, aklın tamamen eşsiz bir şekilde objektif ve önemli bir biçiminden başka bir şey olmadığı­nı ileri sürüyordu. [...] Düalist bölünmenin diğer yanında Hobbes, La Mettrie, Marx, Watson, B.F. Skinner ve Daniel Dennett gibi düşünürler ana akım bilimin konsensus pozisyonu haline gelen, aslında aklın özünde maddeden başka bir şey olmadığı ve aklın özel veya farklı bir şey olduğuna dair sübjektif deneyimimizin yalnızca bir hayal olduğu fikrini savunmuşlardır. Akıl tü­müyle ve tamamen beyin maddesinden çıkmıştır.
Beyin devrelerini oluşturan nöral bağlantılar bildiğimiz kadarıyla aklın varlığı için gereklidir. Bunu kontrol etmek için içindeki beyin boşaltılmış bir kafatası hayal edin; beyin gittiğinde aklın içindekiler de gider. Veya beynin zarar gördüğünü düşünün; (genellikle) akıl da zarar görür. Veya bu bahsettiğimiz nöral bağlantıların inkar edilemez biçimde gerçek olduğunu düşünün: akıl değiştiğinde, beyin de değişir (hangisinin hangisine sebep olduğunu bir kenara bırakırsak). Bazı bilimadamları için olay budur ve akıl bu şekilde tamamen beyinle, yani maddeyle açıklanabilir.
OKB 'nin kendini bir hastada bir şekilde öteki hastada başka şekilde göstermesinin bir bi­yolojik açıklaması henüz yoktur. Aynı zamanda, genetik bir katkı olduğu bilinse de OKB'nin ana sebebinin ne olduğu net değildir.
"Bilim, olguların toplanması değil, dünyanın sorgulanmasıdır."
Sharon Begley
Sharon Begley

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
360 syf.
·
Puan vermedi
Beyninizin duygusal hayatı:
Yine karşınızda bir nöropsikoloji kitabı. Herkesin çokça "hayatınızı değiştirecek" önerileri ve vaatleri varken bu kitap bazı rahatsızlıkların ve genel olarak duygularımızın bilimsel yönünü açıklıyor. Duygu durumlarının beyin ile bağlantıları araştırılırken farklı uyaranlar ve bilişsel terapi, yoga gibi yöntemler kullanırken beyinde neler olduğunu öğreniyorsunuz. Çok hoş anlaşılır. Bu tarz kitaplar eğlendirir kendi farkındalık oluşturuyor. Bu kitabı da kütüphanenize ekleyin derim pişman olmayacaksınız.
Beyninizin Duygusal Hayatı
Beyninizin Duygusal HayatıRichard J. Davidson · Pegasus Yayınları · 201772 okunma
360 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Akademik bir kitap, ilgisi olanların okumasını tavsiye ederim. Deneyler üstüne yazılmış bir Kitap. Psikologlar ve nörologların ilgisini çekeceğini düşünüyorum
Beyninizin Duygusal Hayatı
Beyninizin Duygusal HayatıRichard J. Davidson · Pegasus Yayınları · 201772 okunma
360 syf.
7/10 puan verdi
Duygusal stilimizi değiştirmek mümkün!
Yazarın beynimizdeki düşünce örüntülerinin duygusal stillerimizde nasıl belirleyici olduğunu ve eğer istersek bunu değiştirebileceğimize dair tüm akademik hayatı boyunca yaptığı deneyleri anlattığı bir bilimsel kitap. Yazarın, 30-40 yıllık davranış bilimlerine dair bu kadar deneyi anlaşılabilir bir dille anlatmasını okumak zevkli olsa da zaman zaman sıkıcı olabiliyor, buna hazırlıklı olmak gerek. Bir yandan da bilinçli farkındalık(mindfullness) konusunun bilimsel olarak kanıtlanmış faydasını okumak heyecan verici. Kitabın sonundaki öneriler oldukça pratik, tavsiye olunur.
Beyninizin Duygusal Hayatı
Beyninizin Duygusal HayatıRichard J. Davidson · Pegasus Yayınları · 201772 okunma