Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sultaniyeli Johannes

Sultaniyeli JohannesTimur’un Sarayında yazarı
Yazar
8.0/10
34 Kişi
107
Okunma
1
Beğeni
660
Görüntülenme

Hakkında

1398 yılında Mart ayında papalık fermanıyla Sultaniye piskoposluğuna getirilen İtalyan din adamı Johannes’in başpiskoposluğa atanmadan önceki yaşamına dair fazla malumat bulunmamaktadır. Johannes, 26 Ağustos 1398 tarihli papalık fermanıyla Sultaniye başpiskoposluğuna atanmış olmasına karşın, Fransa Kralı VI. Charles ve İngiltere Kralı IV. Henry’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerde Timur’un gönderdiği itimat mektuplarını Farsçadan Latinceye tercüme ederken Sultaniye başpiskoposu unvanını, muhtemelen diplomatik misyonun ve şahsının önemini olduğundan fazla göstermek maksadıyla, “bütün Doğu’nun başpiskoposu” unvanıyla değiştirmiştir. 1402 yazına dek neler yaptığına dair yazılı kayıt olmamasına karşın, kaleme aldığı diğer eseri Libellus de Notitia Orbist’te muhtemelen Batı’yla diplomatik münasebetlerin tesisi için Timur’un sarayında bulunduğuna işaret eden pasajlar yer almaktadır. Ankara Muharebesi’nden sonra beraberinde Timur’un hususi olarak Fransa Kralı VI. Charles’a ve oğlu Mîrân Şah’ın tüm Avrupalı monarklara hitaben yazdığı mektuplarla birlikte yolculuğuna başlayan Johannes Venedik ve İtalya’da bir süre bulunduktan sonra 1403 yılı Mayıs ayında Paris’e ulaştı. Burada Kral VI. Charles’a yazdığı hususi mektubu sunan Başpiskopos, Fransa soylularınca ilgiyle karşılandı ve Timur’un kurmayı amaçladığı ticari ilişkiler konusunda ciddi adımlar attı. Timur’un 1405 yılında vefatına müteakip ortaya çıkan taht mücadelesi ve kaos nedeniyle, ticari münasebetlerin geliştirilmesine yönelik girişimleri boşa çıkan ve 1410 yılında Kırım’daki Cimbaliensis (Balaklava) diyakozluğuna atanan Johannes’e ilişkin bundan başka bir yazılı veri günümüze ulaşmamıştır.
Unvan:
Din Adamı, Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
107 okur okudu.
53 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Temir Bey Türkiye ile Ermenistan arasın­daki, Türk'e ait büyük bir şehir olan Sebastre'ye gitti. On bir gün boyunca şehir surları önünde bekledikten sonra beş gün içinde tüm şehri görebildiği bir kuşatma kulesi yap­tırarak surların önüne getirtti. Şehirdekiler muharebeyi kaybettiklerini anlayınca tek bir damla kan bile akıtmaya­cağına söz vermesine mukabil teslim oldular. Şehre girip şehirdeki tüm hazineleri ele geçirdikten sonra Grekler haricinde tüm erkekleri, kadınları ve çocukları tutsak aldı ve yaklaşık 36.000 kadarını üzerlerindeki zırhlarıyla, elbi­seleriyle, oldukları gibi canlı canlı gömdürdü.
Sayfa 72 - Kronik KitapKitabı okudu
Timur'un serveti
Şehirlerinden, tüm topraklarından elde ettiklerinin ve yağ­malayıp başkenti Semerkant'a gönderdiği servetin sayısını, ağırlığını, ölçüsünü bilen kimse yoktur. Aynı şekilde tüm vilayetlerinden toplayabildiği tuz vergisini ve kıymetli şey­leri oraya gönderir. Dendiğine göre ki bence de doğrudur, ne kadar yüce olursa olsun hiçbir senyör, hiçbir hükümdar ya da başkası onun kadar servet toplayamaz.
Sayfa 65 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Emir Timur'un Fransa Kralına yazdığı mektuptan bölüm
Biraderlerin gösterdiği ve sunulan vaatleriniz üzerine, sizin ve bizim düşmanımızın üzerine, Türkiye diyarı üzerine yürüdük ve Tanrı'nın inayetiyle Bayezid'i ve tüm ülkesini kısa zamanda dize getirdik.
Sayfa 29 - Kronik KitapKitabı okudu
Emir verdiği zaman uymamanın cezası boynu vurulmak oldu­ğundan kimse kendisine verilen emre uymamazlık ede­mez. Maiyetinde sayısız cesur, silah kullanmakta hünerli atlı savaşçı bulunur. Bunlar genç yaşlarından itibaren onun yanında yetiştirilirler ve şehre girmeden daima arazide ko­naklamaya, sürekli at üstünde yaşamaya alışkındırlar.
Sayfa 71 - Kronik KitapKitabı okudu
Timur'un hayatı esasen Cengiz Han'ın hayatına benzer özellikler gösterir. Karmaşa yıllarında dünyaya gelmiş bu iki kişi, nitelikleri ile ümidi kırılmış toplumu yanlarına çekerek bir varoluş mücadelesi içerisine girmişlerdi.
Sayfa 7
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
112 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Ve gelelimm bu kısacık Timur’la olan kitaba:) Kısa ve öz Timur’la ilgili bilgiler var mesela Timur isminin aksak anlamında olduğunu Hristiyanların Timur’a aksak diye tabirde bulunduğunu,Ankara Savaşının sonuçları binlerce müslümanın ölmesi,Timur’un soyununTatarlardan geldiğini işte hangi yemeklerden hoşlandığını…Çok sert bir hükümdar olmasının yanı sıra çok merhametli olması ve en son kitabın kısımlarında Müslüman olduğunu görüyoruz…Ayy bunu demeyi unutmuşum bir de Fransa’yla olan yazışmaları da var ama çok az:( Kitap güzel,hoş ama mesela konudan konuya direkt atlıyor ve bağlantısı yok en son yazışmaları okuyordum hangi ara Timur’un yediği yemeklere geldi konuyu anlamadım.Aklımda kalan birkaç soru var mesela ben özellikle kitabı okurken Fransa’yla olan yazışmaları diplomatik açıdan ele almak için okudum bu yüzden aldım ama bu kitap bu yönden çok eksik…Timurlularla ilgili bilgi edinmek istiyorsanız bence en iyi kaynak
İsmail Aka
İsmail Aka
nın kitapları…Ben de iki tane kitabını aldım okumak için sabırsızlıkla bekliyorum;)
Timur’un Sarayında
Timur’un SarayındaSultaniyeli Johannes · Kronik Kitap Yayınları · 2020107 okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
Kitap gerek Timur'un elçisinin kaleminden gerekse diğer yazarlardan içerdiği dipçeler ile kısa bir bilgi yığınıdır. Bireysel olarak bana bildiklerim dışında bir şey katmamıştır. Ancak önemli belgeleri içeriyor olması ile kaynak kitap niyetindedir. Konu ile alakalı yeni başlayanlar için başlangıç seviyesinde okunabilecek bir kitaptır.
Timur’un Sarayında
Timur’un SarayındaSultaniyeli Johannes · Kronik Kitap Yayınları · 2020107 okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabı bir çok bakımdan yetersiz buldum ,nedenlerini sıralayabilirim 1. Kitabın yarısi Latince , bunu belki kanıta dayandırmak için yapılmış olabilir ama yetersiz 2. Kitabın sayfa sayısı yazılmış olmak için yazılmış türden . 3. Konu bütünlüğü yok Kitabın hoş gözüken kısımları ise , 1 . Timur yada demir adı verilen Zorbanın hayatını çok güzel özetlemiş . 2 . Avrupa ile ilgili konuşmaları apaçık ortada . Kitap size Timur ile ilgili bence bilgi vermez. " Emir Timur " kitabı ilginiz varsa sizi tatmin edecektir.
Timur’un Sarayında
Timur’un SarayındaSultaniyeli Johannes · Kronik Kitap Yayınları · 2020107 okunma