Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

T. G. Djuvara

8.3/10
13 Kişi
46
Okunma
6
Beğeni
1.262
Görüntülenme

T. G. Djuvara Sözleri ve Alıntıları

T. G. Djuvara sözleri ve alıntılarını, T. G. Djuvara kitap alıntılarını, T. G. Djuvara en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İstanbul, Boğazlar ve Edirne Türklerin elindedir. Bu sebeple onların elinde hala büyük kozlar mevcuttur."
Sayfa 194Kitabı okudu
YÜZBAŞI LA NOUNE’NUN PROJESİ(1587)
Yüzbaşı La Noune yazdığı kitapta, Hıristiyan hükümdarların bir araya gelirlerse Türkleri Avrupa’dan dört yılda kovabileceklerini söylemiştir. La Noune, aynı dönemde yaşayanların iyimserliğini paylaşmaktadır. Oysa Türk imparatorluğunu küçültebilmek için dört değil, yüz kere dört yıl gerekmiştir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
1877 yılında Neusatz'da Die Orientfrage adlı bir broşür yayımlandı. Burada Svetozar Miletitiç adlı bir Sırp, Sırpların, Bulgarların, Yunanlıların ve Romanyalıların Osmanlı Devleti'nin doğal varisi olduklarını iddia ediyor, bunların kendi aralarında bir konfederasyon oluşturmalarını istiyor, bunun başkentinin serbest şehir ilan edilecek İstanbul olmasını öneriyordu.
"Allah ve halife, dinine bağlı ve düşler içinde yüzen, sadık ve iyi, dünyanın en soylu uluslarından biri olan Türk'ü korusun ve kucaklasın" (Pierre Loti, Les desenchantees).
Baron Crispi, "İtalyan Ulusal Partisi'nin, İstanbul'un başkent olacağı bir Balkan Konfederasyonu kurulmasını istediğini . . . Müslümanların, efendi olarak değil de kardeş olarak yaşamayı kabul etmeleri halinde orada yerlerini bulabileceklerini, ama çarın bugünkü topraklarında kalması, sultanın ise Asya tarafına geçmesi gerekeceğini" söylemişti.
Avusturya-Macaristan Dışişleri Bakanı Acrenthal'in vekili olarak Aralık 1 906'da Macar heyetine yaptığı konuşmada, herkesin amacının, mümkün olduğu kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun toprak bütünlüğünün korunması olduğunu, bununla birlikte, statüko korunamazsa çözümün özerklik verilmesi suretiyle bulunabileceğini söylediğini hatırlıyorum.
Reklam
Büyük devletler arasındaki rekabet, Osmanlı İmparatorluğu'nun korunmasını Avrupa dengeleri için gerekli kılıyordu.
Görüşleri daha ziyade iyimserdir; körlükle malul olmayan bir iyimserlik güçlü olabilir. Buna karşılık, cesaret kırmak zafiyet nedenidir.
Balkan Yarımadası’ndaki barut fıçısının patlamaya hazır olduğu artık anlaşılmıştı. Osmanlı-Yunan savaşı(1897) gecikmedi. Yunanistan, büyük bir tedbirsizlik yaparak Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Bunun ardında basit bir mantık vardı. Yunanistan kazanırsa Girit’in kendisine nihai olarak bağlanmasını sağlayacaktı. Kaybederse, Avrupalı devletler Yunanistan lehine müdahale edecekti. Bu ikinci varsayım gerçekleşti. Düvel-i Muazzama araya girdi ve Yunanistan bu maceradan çok ucuz kurtuldu.
Sayfa 483Kitabı okudu
"Sıkıntı, günün birinde tekdüzelik (tuzağına) düşmekle başlar. " Toplumsal hayatta tekdüzelik tüm yerküreye egemen olduğu gün, insanlık estetik karşıtı felaketini yaşayacaktır.
115 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.