Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Temuçin Faik Ertan

8.8/10
38 Kişi
187
Okunma
10
Beğeni
3.425
Görüntülenme

Temuçin Faik Ertan Sözleri ve Alıntıları

Temuçin Faik Ertan sözleri ve alıntılarını, Temuçin Faik Ertan kitap alıntılarını, Temuçin Faik Ertan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yeniçerilerin ayaklanmasına hazırlıklı olan II.Mahmut, 1826'da Yeniçeri Ocağı kaldırılmış ve yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye isimli orduyu kurmuştur. Bu olay tarihte Vakay-i Hayriye olarak bilinmektedir.
Reklam
Bir devlet şekli olarak cumhuriyette egemenlik teorik olarak ulusa aittir. Bu anlamda cumhuriyet demokrasinin en gelişmiş şeklidir.
Sayfa 229Kitabı okudu
Cumhuriyetin en belirgin özelliği, devleti yönetenlerin tümünün seçimle işbaşına gelmesidir.
Sayfa 229Kitabı okudu
23 Haziran 1939'da iki devlet arasında yapılan anlaşma ile Fransa, Hatay'ın Türk topraklarına katılmasını onaylamıştır.Böylece ,Hatay Meclisi'nin aldığı karar uyarınca 7 Temmuz 1939'da Hatay, Türkiye'ye katılmıştır
Reklam
"Büyük devletler kuran atalarımız büyük ve kapsamlı medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, incelemek, Türklüğe ve dünyaya bildirmek bizler için bir borçtur." -Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Cumhuriyet kelimesi Arapça cumhur kelimesinden gelmektedir. Cumhur, halk, ahali, topluluk demektir.
Sayfa 228Kitabı okudu
Şapka giymenin caiz olmayacağını söyleyenler vardır. Onlara diyelim ki çok gafilsiniz ve çok cahilsiniz ve onlara sormak isterim: Yunan serpuşu olan fesi giymek caiz olur da şapkayı giymek neden olmaz ?
Atatürk ılımlı ve esnek devletçiliği savunurken, İnönü daha katı ve doktrine bir devletçilik anlayışından yana olmuştur.
Reklam
Manevi öğeleri ön plana çıkaran Atatürk, milleti; "zengin bir hatıra mirasına sahip bulunan, beraber yaşamak hususunda ortak arzu ve kabulde samimi olan ve sahip olunan mirasın korunması hususunda iradeleri ortak olan insanların birleşmesinden meydana gelen topluluğa millet adı verilir" şeklinde tanımlamıştır.
Sayfa 234Kitabı okudu
Osmanlı Hükümeti, bu iki geminin satın alındığını açıklamış ve gemilerin komutanını Osmanlı donanmasının 1. Amiralliğine atamıştır. Goeben'e Yavuz, Breslau'a ise Midilli adı verilmiştir.
Atatürk Türk Devrimi'ni üç aşamada gerçekleştirmiştir. İlk olarak emperyalist güçlere karşı mücadele edilmiş ve toprak bütünlüğünün önündeki engel kaldırılmıştır. Daha sonra hiçbir işlevi ve gücü kalmayan Osmanlı Saltanatı yıkılarak, monarşiye son verilmiş ve Cumhuriyet rejimi kurulmuştur. Son aşamada ise yeni kurulan devletin devamlılığını sağlayacak devrim hareketlerine girişilmiştir.
Atatürk kurulan Türk devletinin halkçı karakterini 1923 yılında şu sözlerle ifade etmiştir: "Türkiye Devletinin, bu yeni kuruluşunun dayandığı temeller, nitelik bakımından kendinden önceki tarihsel kuruluşların temellerinden başkadır. Bunu bir sözcük ile anlatmak gerekirse, diyebiliriz ki yeni Türk devleti bir halk devletidir. Geçmişin kuruluşları ise bir kişi devletiydi, kişilerin devleti idi."
Öyle ki Atatürk daha 1923 yılında "Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz" diyerek Hatay'ın Türk topraklarına katılması yolundaki kararlılığını vurgulamıştır.
205 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.