Ruhu dinlendirmek mola vermek gerek bazen. Bir dost çıkıp geliverir, tutuverir elimizi hani, sakin ve dingin sesiyle huzur verir ya, işte o dostun eli, huzur veren sesi gibi bu kitap. Bir dostla konuşur gibi okuyorsunuz.
Hep bir hırs, tartışma ve ve ötekileştirme ile tüketiyoruz ömrümüzü. Bize yanlış öğretilen sözleri tekrarlıyoruz, o sözleri hayat felsefemiz yapıyoruz maalesef. Mesela ''Vakit nakittir'' diyoruz. Vakit an' dır oysa, anı yaşamaktır.
Thich Nhat Hanh, farkındalıkla bakmayı öğretiyor bize, diyor ki; gözlemci ol, yargılama, yorumlama, kabul et, bulunduğun ana odaklan ve o anın tecrübesinin bilincinde ol.
Bir portakala farkındalıkla baktığınızda, portakalı portakal yapan her şeyi görürsünüz. Sadece dilimleri değil, kabuğu ve çekirdekleri de portakalın parçasıdır. Bu portakalın evrensel varoluş halidir. Aynı şey gezegenimiz içinde geçerlidir. Hepimiz dünyalı da olsak, bir Fransız Fransız olmaya devam eder, Japon Japon olarak, Budist Budist olarak ve Hristiyan Hristiyan olarak kalır. Portakalın kabuğu, kabuk olmaya devam eder, portakal dilimleri, dilim olarak kalmaya devam eder; bir uyum ve bütünlük olması için portakal dilimleri portakal kabuğuna dönüşmek zorunda değildir diyor bir Zen rahibi olan yazar ve beş farkındalık ilkesini sıralıyor.
*Yaşam biçimimle cana kasteden hiçbir eylemi desteklememeye kararlıyım,
*Dünya üzerinde ki diğer canlıların çektiği çileye rağmen elde edilen kara göz yummayacağım.
*İçinde sevgi olmayan hiçbir cinselliği onaylamayacağım ve çocukları cinsel suistimalden korumak için elimden geleni yapacağım.
*Şuursuzca konuşmayıp, dinlemeyi öğreneceğim ve bölücü, nifak sokucu, aileleri parçalayıcı sözler sarfetmeyeceğim.
*Şuursuz tüketimin neden olduğu acının farkında olacağım. Farkındalıkla yiyip içip tüketeceğim ve uygulayacağım diyetle, öfkeden, şiddetten, korkudan ve kargaşadan kaçınacağım.
İster Budist, ister Müslüman, ister Hristiyan ister Yahudi olalım yada Ateis, Deist her ne olursak olalım okumalıyız bu kitabı. Öyle naif, öyle sakin öyle huzur verici anlatmış ki Thich Nhat Hanh kitap okumuyor da bir dostla konuşuyor gibi hissediyorsunuz.
Siyasete, politikaya hatta sanata ve edebiyata bile mola vermeliyiz bazen. Ruhumuzu dinlendiren öğütlere, öğretilere kulak kabartmalıyız.
Okuyun, sakinleşecek ve bir dostun sesini duyacaksınız....