Felsefeye giriş için ideal bir kitap. Felsefe tarihine ve düşünce ekollerine hiç değinmeden, son derece sade bir dille felsefenin bazı temel sorunlarını tartışıyor: Özgür irade var mı? Ahlakın temeli nedir? Bir dış dünyanın var olduğunu nasıl anlayabiliriz? Kendimiz dışında bilinçli varlıkların olduğundan nasıl emin olabiliriz? Eşitlik iyi bir şey midir? Bilincin doğası nedir? gerçekten hür iradeye sahip miyiz?, Niçin ahlaklı olma- lıyız?, Nasıl adil olabiliriz? Zihnimiz ile beynimiz arasındaki ilişki nedir?, Ölüm nedir?, Hayatlarımızın bir önemi var nudır?
Okuyanı özgür bırakan bir kitap. Kesinlikle kavramlara Boğmadan doğrudan diyolog geliştiren ve sorgulamayı kolaylaştıran anahtarlar sunan bir Akışta ilerliyor.
Nagel'in tüm bu sorularla göstermeye çalıştığı şey, felsefe öğ renmeye başlamanın en iyi yolunun doğrudan felsefenin soruları üzerinde düşünmek olduğudur. Bir başka deyişle, kitabın önemi sadece içeriğinden kaynaklanmıyor. Kitapta yer alan dokuz prob- lemin hem ele alınış hem de dile getiriliş biçimleri oldukça dikkat çekicidir. Nagel, kitapta felsefenin temel sorularına ilişkin kendi yanıtlarını açıkça ifade etmiş olmasına karşın, soruları cevapları bakımından açık uçlu sorular olarak bırakmaya özen göstererek, okuyucunun alternatif çözümleri gözden geçirmesini sağlıyor ve onu felsefenin özgün soruları üzerinde kendi başına düşünmeye cesaretlendiriyor. Kitapta çoğu felsefeye giriş kitabının yaptığının tersine, problemleri okuyucunun kendi problemleri olarak algılamasını sağlayarak felsefeyi ilgi çekici hale getirecek bir üslup kullanılıyor. Böylece de sonuçta, kitapta irdelenen sorunlar hakkında okuyucu kendi sonuçlarına ulaşmaya özendiriliyor.
Kitapta felsefeyi herkesin tartışabileceği bir forma sokmaya çalışılmış, yazarın belirtdiği gibi 14 yaşından itibaren yani lise yıllarından itibaren herkesin kolayca anlayabileceği bir nitelikte yazılmıştır.
Bir solukta okuyup insanın kendini felsefenin derinliklerinde bulması mümkün. Keyifli okumalari