Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Turhan Dilmaç

Turhan DilmaçRusya’nın Ruhu yazarı
Yazar
9.3/10
10 Kişi
29
Okunma
5
Beğeni
1.812
Görüntülenme

Turhan Dilmaç Gönderileri

Turhan Dilmaç kitaplarını, Turhan Dilmaç sözleri ve alıntılarını, Turhan Dilmaç yazarlarını, Turhan Dilmaç yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tesadüfler, gördüğünü anlayabilecek birikime sahip olanları bulur genelde.
Sayfa 25 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Baltacı Mehmet Paşa'nın Katerina'sı :)
Asıl adı Marta (ya da Marfa) Stavronskaya olan I. Yekaterina, Baltık kökenli Alman ya da Litvanyalı ya da İsveçli ve etnik kökenindeki meşkukluğa rağmen dini/mezhepsel bakımdan kesinlikle başlangıçta Katolik'tir. Köylü çocuğu Marta, Rusya ile İsveç arasındaki savaş sırasında Rus ordusu tarafından esir alınmış, önce General Şeremetyev'in' evinde çamaşırcı olarak çalıştırılmış, ardından Prens Menşikov'un metresi olmuştu.
Sayfa 137 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
Ruslar Batılı mı?
XVII. yüzyılın başında kendilerini "medeni" gören ve kimliklerini "barbar Doğulu ötekine" karşı tanımlayan Avrupalılar tarafından Moskova, kültürel açından Batı'dan ziyade "kafir Türk'e daha yakınmış gibi görünüyordu. Yine aynı dönemde Türkler gibi Rusların da Avrupa'dan atılmaları gerektiği düşünülüyordu. Pyotr bu durumu değiştiren kişi oldu. Özellikle, Büyük Kuzey Savaşı'nda İsveç'i mağlup etmesiyle Rusya, en azından siyasi açıdan Avrupa ülkelerinden biri kabul edildi.
Sayfa 130 - Büyük Pyotr, Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Ülkenin adıyla ilgili Ukrainler arasında anlatılan söylence ise şöyle: Tanrı önce milletleri yarattı sonra hepsine vatanlarını dağıttı. Kendisine bir vatan belirlenmeyen alımlı köylü Ukrain kızı, Tanrı'ya "Tanrım beni unuttun mu? Herkesin vatanı oldu, benim ise belli değil" diye sordu. Tanrı yanıt verdi "Olur mu? Sana kendim için ayırdığım en güzel kenarı/köşeyi (Ukraina) verdim".
Sayfa 101 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Kim Bu Kazan Tatarları?
Aslında bir Moğol boyunun ismi olan Tatar,Ruslar (ve onlarla bağlantılı olarak Batılılar) tarafından Altın Orda topraklarında yaşamış olan tüm Müslüman Türk topluluklarının ortak adı olarak kullanıldı. Bu isimlendirmede, Rusların ilk olarak Moğol ordusunun ön saflarında yer alan Tatarlarla karşılaşmaları rol oynadı. Hatta XIX. yüzyılın sonuna kadar Azerbaycan Türkleri dahi Rus ve kimi Batı kaynaklarında Tatar olarak tasnif edildiler.
Sayfa 58 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Bolşevik Devrimi sonrası ilk dönemde dini alana "militan ateizm" anlayışı damgasını vurdu. Bu çerçevede mülklerine el konularak; doğum, evlenme ve boşanma işlemleri gibi medeni hukuku ilgilendiren muameleleri gerçekleştirmesi yasaklanarak ve eğitim sürecindeki rolüne tamamen son verilerek Moskova Patrikhanesi'nin etkisi kırılmış oldu.
Sayfa 34 - Militan Ateizm, Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
IX. yüzyılda, etnik aidiyetleri hâlâ tartışmalı, Selanik doğumlu (Yunancası Thessaloniki, Bulgarcası/Slav Makedoncası Solun) Kiril ve Methodi kardeşler de Slav halkları arasında Ortodoks Hristiyanlığı yaymak için misyonerlik faaliyeti yürütüyorlardı. Slavların kutsal metinleri kendi dillerinde okumalarını sağlamak için Yunan alfabesinden türetilmiş olan Kiril alfabesinin ismi, bilindiği gibi bahsi geçen misyoner kardeşlerden Kiril'den mülhemdir.
Sayfa 23 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
160 syf.
·
Puan vermedi
Her bölümün girişinde konuya dair tarihi öneme sahip bir sözün, alıntının yer alması kitabı okuma listemde üst sıralara taşımıştı, ilgi çekici bir kitap.
Özbekistan'da Ulus Kimlik - Dış Politika İlişkisi
Özbekistan'da Ulus Kimlik - Dış Politika İlişkisiTurhan Dilmaç · Ötüken Neşriyat · 201912 okunma
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.