Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Turhan Dilmaç

Turhan DilmaçRusya’nın Ruhu yazarı
Yazar
9.3/10
10 Kişi
29
Okunma
5
Beğeni
1.776
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

5 okur beğendi.
29 okur okudu.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
IX. yüzyılda, etnik aidiyetleri hâlâ tartışmalı, Selanik doğumlu (Yunancası Thessaloniki, Bulgarcası/Slav Makedoncası Solun) Kiril ve Methodi kardeşler de Slav halkları arasında Ortodoks Hristiyanlığı yaymak için misyonerlik faaliyeti yürütüyorlardı. Slavların kutsal metinleri kendi dillerinde okumalarını sağlamak için Yunan alfabesinden türetilmiş olan Kiril alfabesinin ismi, bilindiği gibi bahsi geçen misyoner kardeşlerden Kiril'den mülhemdir.
Sayfa 23 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Bolşevik Devrimi sonrası ilk dönemde dini alana "militan ateizm" anlayışı damgasını vurdu. Bu çerçevede mülklerine el konularak; doğum, evlenme ve boşanma işlemleri gibi medeni hukuku ilgilendiren muameleleri gerçekleştirmesi yasaklanarak ve eğitim sürecindeki rolüne tamamen son verilerek Moskova Patrikhanesi'nin etkisi kırılmış oldu.
Sayfa 34 - Militan Ateizm, Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
Ülkenin adıyla ilgili Ukrainler arasında anlatılan söylence ise şöyle: Tanrı önce milletleri yarattı sonra hepsine vatanlarını dağıttı. Kendisine bir vatan belirlenmeyen alımlı köylü Ukrain kızı, Tanrı'ya "Tanrım beni unuttun mu? Herkesin vatanı oldu, benim ise belli değil" diye sordu. Tanrı yanıt verdi "Olur mu? Sana kendim için ayırdığım en güzel kenarı/köşeyi (Ukraina) verdim".
Sayfa 101 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Kim Bu Kazan Tatarları?
Aslında bir Moğol boyunun ismi olan Tatar,Ruslar (ve onlarla bağlantılı olarak Batılılar) tarafından Altın Orda topraklarında yaşamış olan tüm Müslüman Türk topluluklarının ortak adı olarak kullanıldı. Bu isimlendirmede, Rusların ilk olarak Moğol ordusunun ön saflarında yer alan Tatarlarla karşılaşmaları rol oynadı. Hatta XIX. yüzyılın sonuna kadar Azerbaycan Türkleri dahi Rus ve kimi Batı kaynaklarında Tatar olarak tasnif edildiler.
Sayfa 58 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Baltacı Mehmet Paşa'nın Katerina'sı :)
Asıl adı Marta (ya da Marfa) Stavronskaya olan I. Yekaterina, Baltık kökenli Alman ya da Litvanyalı ya da İsveçli ve etnik kökenindeki meşkukluğa rağmen dini/mezhepsel bakımdan kesinlikle başlangıçta Katolik'tir. Köylü çocuğu Marta, Rusya ile İsveç arasındaki savaş sırasında Rus ordusu tarafından esir alınmış, önce General Şeremetyev'in' evinde çamaşırcı olarak çalıştırılmış, ardından Prens Menşikov'un metresi olmuştu.
Sayfa 137 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Hiç yaşanmamış gibi uzaklara bakıp dalmak sıkılan hayatları hayal etmek küçük bedenleriyle büyük elbiseler giymek ve zamanı uyumaya bırakmak... Hiç yaşanmamış gibi sadece nefes almak kuytu köşe yaşamı sürmek gevşeyen hayatlara zincir vurmak yorgun ayaklarla gidilmemiş bir dünya bırakmak.
Turhan Dilmaç
Turhan Dilmaç
/ Yaşanmışlıklardan

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
·
Puan vermedi
Efsane İle Gerçek Arasında
Diplomat Turhan Dilmaç’tan, son dönemin en dikkat çeken konusu olan ve oldukça karma karışık hale getirilen Rusya’ya dair, önemli bir çalışma geldi. Kitapta ki en büyük amaç ise; kuruluşundan 1991’e kadar ki Rus tarihinin, farklı dönemlerinde meydana gelen önemli olaylarını kronolojik olarak vererek, günün Rusyasını tahlil etmeye çalışmakmış. Kitabını tam bir tarih çalışması olarak da değerlendirmeyen Dilmaç, tarzına “hikayeci-tarihçilik” ya da “anekdot tarihçiliği” denilebileceğini söylüyor. Toplamda Rus coğrafyasındaki 11 yıllık deneyimini, tarihi, kültürel ve sosyo-psikolojik açıdan değerlendirerek, biz genel okuyucuya yönelik hazırlaması ise şahane bir şey. Zamanın, bu güzel çalışmaya gerekli değeri vereceğine canı gönülden inanıyorum.
Rusya’nın Ruhu
Rusya’nın RuhuTurhan Dilmaç · Ötüken Neşriyat · 202217 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Yazar, iki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Özbek kimliğinin oluşum sürecini anlatmış. SSCB öncesi, SSCB dönemi ve bağımsızlık döneminde kimliği oluşturan etmenler ve bunlara yaklaşımlar derinlemesine verilmiş. Sovyet ardılı ülkelerin tarih yazımı sürecinde Özbekistan ve Tacikistan arasındaki sorunlara değinmiş. İkinci bölümde ise; ülkenin bölgesel hegemon adayı olarak -ulus kimliğini ve güvenliğini gözeterek- komşularıyla ve Rusya, Türkiye gibi bölge dışı ülkelerle ilişkilerini irdelemiş. Politika açısından ders alınacak keza örnek de alınabilecek nitelikte olaylar var. Ata yurdumuz Orta Asya ile ilgilenenler için başucu kitabı olmaya aday. Bir yıldır Bakü, Şuşa, Kırım, Kazan, Almatı, Bişkek üçgeninde okuduğum kitaplardan sonra en büyük eksikliğim olarak gördüğüm Özbekistan ulus kimliği ve dış politikasını da bu kitapla büyük ölçüde kapatmış oldum. Zengin bir kaynakçaya sahip olan kitap, büyük uğraşılarla hazırlanmış. Doyurucu olduğu kadar, bazı tarihi kişilikler hakkında merak uyandırıcı. Bundan sonraki durağım, Buhara Hanlığının son dönemleri ve Feyzullah Hocayev olacak. Yazarı tebrik ediyor, ikinci kitabını sabırsızlıkla bekliyorum. KEYİFLİ OKUMALAR...
Özbekistan'da Ulus Kimlik - Dış Politika İlişkisi
Özbekistan'da Ulus Kimlik - Dış Politika İlişkisiTurhan Dilmaç · Ötüken Neşriyat · 201912 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Tarihten günümüze uzanan bir Rusya yolculuğu... Rurikler, Hristiyanlığın kabulü, Moğollar, Tötonlar, Knezlikler, İvan, Pyotr, Katerina, Puşkin, Tolstoy, Süyümbike, Sovyetler, Stalin, Lenin, Ahmatova, Gagarin, Putin, Soljenitsin... Yok yok... İlgi çekici bir tarih/güncel okuması
Rusya’nın Ruhu
Rusya’nın RuhuTurhan Dilmaç · Ötüken Neşriyat · 202217 okunma