Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ü. Aylin Tekiner

Ü. Aylin TekinerAtatürk Heykelleri yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
489
Görüntülenme

Ü. Aylin Tekiner Gönderileri

Ü. Aylin Tekiner kitaplarını, Ü. Aylin Tekiner sözleri ve alıntılarını, Ü. Aylin Tekiner yazarlarını, Ü. Aylin Tekiner yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
320 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Bir İdeoloji Olarak Heykeller
Resmi ideolojinin halk üzerindeki korkuları ve heykeller, sanatın ideolojikleştiği ideolojinin sanatlaştığı bir yüz yılda yaşadık. Resmi ideolojinin yaratığı bu anlayış ne getirdi, ne götürdü...
Atatürk Heykelleri
Atatürk HeykelleriÜ. Aylin Tekiner · İletişim Yayınları · 20149 okunma
Gelin bir kent ve tepesi gökyüzüne kadar uzanan bir kule yapalım. Yapalım ki, adınız sonsuzluğa kadar kalsın.
Reklam
Atatürk, hiçbir anıtının açılışına katılmamış, açılışlar hakkında telgraflarla bilgilendirilmiştir. Atatürk’ün, yapılan ilk anıtlara müdahale etmesine hatta Krippel ve Canonica gibi sanatçılara modellik yapmasına karşın açılışlarına katılmaması halk nezdinde, anıtlarının, kendinden bağımsız bir girişim hatta bir hediye olarak algılanmasını kolaylaştırır.
Sayfa 98
Anıt ve rölyeflerde işlenen Kurtuluş Savaşı ikonografisi Nutuk’ta gözetilen anlayış doğrultusundadır. Amasya Tamimi’ni yayımlayan ve Kurtuluş Savaşı’nı başlatan kadronun Atatürk’ün dışında hiçbir üyesi Nutuk’ta olduğu gibi anıtlarda da yer bulamaz.
Sayfa 94
Erken Cumhuriyet döneminde, “devlete sadakati gösteren bir laiklik üniforması haline gelen” kravat ve şapka takmak gibi, Atatürk anıtı yaptırmak da, Kemalist ideolojinin yanında saf tutmanın ve eski Osmanlı bürokratlarının “yeni siyasal otoriteye bağlılıklarını bildirmesinin önemli yöntemlerinden biri olmuştur”
Sayfa 76
Her ne kadar resmî tarih anlatısının işaret ettiği gibi Atatürk büyük zaferden sonra askerî kıyafetini bir daha giymemek üzere çıkartıp Batılı giyim tarzını öne çıkarmış olsa da, bunu anıtlarında gözlemek pek mümkün görünmüyor.
Sayfa 75
Reklam
Cumhuriyet ikonografisi kuşkusuz sadece anıtlarla değil, cadde isimleri, altı oklu bayraklar, resmî bayramlar ve parti sloganlarıyla oluşmuştur.
Sayfa 65
modernizmde mekân, bir kimlik ve bellek yaratma alanı olarak da kendini gösterir.
Sayfa 61
bilincin kesinkes mekân içinde üretileceğini, bilincin mekândan doğrudan etkileneceğini modernizm bir an dahi unutmaz
Sayfa 61
Şevket Süreyya Aydemir’in 1975 yılında “Mecburduk inkılabımızı oturtmaya ve Atatürk’ü putlaştırmaya” (Ünder, 2002: 147) ifadesi, toplumsal sadakat ve rıza üretiminde kültleştirmeye yapılan yatırımın işaretleridir.
Sayfa 58
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.