Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ü. Aylin Tekiner

Ü. Aylin TekinerAtatürk Heykelleri yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
487
Görüntülenme

Ü. Aylin Tekiner Sözleri ve Alıntıları

Ü. Aylin Tekiner sözleri ve alıntılarını, Ü. Aylin Tekiner kitap alıntılarını, Ü. Aylin Tekiner en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gelin bir kent ve tepesi gökyüzüne kadar uzanan bir kule yapalım. Yapalım ki, adınız sonsuzluğa kadar kalsın.
Şevket Süreyya Aydemir’in 1975 yılında “Mecburduk inkılabımızı oturtmaya ve Atatürk’ü putlaştırmaya” (Ünder, 2002: 147) ifadesi, toplumsal sadakat ve rıza üretiminde kültleştirmeye yapılan yatırımın işaretleridir.
Sayfa 58
Reklam
Dinsel bağlarla örülü geleneksel yapıyla ilgili reddimiras sürecinin toplumsal kabul görmesini sağlamak için laikleşmenin özellikle şehirli kesimde yarattığı manevi boşluğun bir yarı-din haline getirilen ulusçulukla aşılmaya çalışılması, Atatürk kültünün oluşumuna ivme kazandıran bir dinamiktir
Sayfa 45
Atatürk, hiçbir anıtının açılışına katılmamış, açılışlar hakkında telgraflarla bilgilendirilmiştir. Atatürk’ün, yapılan ilk anıtlara müdahale etmesine hatta Krippel ve Canonica gibi sanatçılara modellik yapmasına karşın açılışlarına katılmaması halk nezdinde, anıtlarının, kendinden bağımsız bir girişim hatta bir hediye olarak algılanmasını kolaylaştırır.
Sayfa 98
Her ne kadar resmî tarih anlatısının işaret ettiği gibi Atatürk büyük zaferden sonra askerî kıyafetini bir daha giymemek üzere çıkartıp Batılı giyim tarzını öne çıkarmış olsa da, bunu anıtlarında gözlemek pek mümkün görünmüyor.
Sayfa 75
modernizmde mekân, bir kimlik ve bellek yaratma alanı olarak da kendini gösterir.
Sayfa 61
Reklam
devlet binaları, anıtkabirler, lider anıtları ve devasa yapılar. Sennett’e göre bu devasa yapılar, şimdi yöneten ve şimdi itaat eden kuşaklardan sonra da varlığını sürdürecek egemen iktidar düzenini simgeler. “Otorite” kavramının Latince karşılıklarından biri olan “auctor”un bir anlamı da, otoritenin kalıcılık vurgusuna denk gelir. Bu otorite anıtlarında simgelenen güç, tarihe ve zamana bir meydan okumadır
Sayfa 18
Anıt ve rölyeflerde işlenen Kurtuluş Savaşı ikonografisi Nutuk’ta gözetilen anlayış doğrultusundadır. Amasya Tamimi’ni yayımlayan ve Kurtuluş Savaşı’nı başlatan kadronun Atatürk’ün dışında hiçbir üyesi Nutuk’ta olduğu gibi anıtlarda da yer bulamaz.
Sayfa 94
Cumhuriyet ikonografisi kuşkusuz sadece anıtlarla değil, cadde isimleri, altı oklu bayraklar, resmî bayramlar ve parti sloganlarıyla oluşmuştur.
Sayfa 65
İki Dünya Savaşı arası dönemde, yeni rejimlerin inşa sürecini yaşayan başka toplumlarda da Türkiye kadar süreklilik göstermemekle beraber benzer kültleştirme deneyimleri gözlenmiştir. Sovyetler Birliği’nde Lenin ve Stalin’in kültleştirilmesi, İtalya’da Mussolini (şef anlamında duce), Almanya’da da Hitler (şef anlamında Führer) figürleri anıt alanının araçsallaştırılmasının uç örneklerini temsil etmektedir ve yeni rejimlerle özdeşleşen bu önder kişilikler kahramanlığın ötesinde kültleşen isimler olarak anılabilirler
Sayfa 16
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.