Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Vahakn N. Dadrian 

Vahakn N. Dadrian Ermeni Soykırımı Tarihi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
382
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
6 okur okudu.
1 okur okuyor.
17 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Avru­pa kamu hukukunun özü, yani evrensel eşitlik bağlamında değerlen­dirildiğinde, Kuran’da resmedildiği ve Şeriatta yazıldığı üzere İslam, sadece "tüm Müslümanların eşitliği’ni tanır, dolayısıyla ayrımcılığını savunur ve gayrimüslimleri Batı’nın kamu hukukunda yer alan bir­takım haklardan, özellikle siyasal haklardan ve bir ölçüde de olsa, kamu haklarından mahrum etme hakkına sahip olduğunu ileri sürer.
1913'e gelindiğinde, “Ermeniler ve Araplar’dan başka uyruk milliyet kalmamıştı
Reklam
Başka bir deyişle, konu, çapulcu Kürt aşiretlerinin Türk valileri ve astlarıyla beraber uyguladığı kanunsuzluk ve eşkıyalıklarla yüz yüze kalan Ermenileri engelleyen yapıyla ilgiliydi. Ermenilerin kendile­rini korumak için silah taşıma hakkını reddeden teokratik ilkeler ve dogmalarla destekli Osmaniı sistemi, bir kural olarak tepeden tırna­ğa silahlı Müslüman Kürtlere hem avantaj sağlayarak hem de teşvik ederek Ermenileri hedefe yerleştiriyordu.
Diğer büyük dini inanç sistemleri gibi İslam da birbiriyle ne tama­men tutarlı ne her zaman uygun düşen geniş bir yelpazedeki düstur ve dogmaları bünyesinde barındırır, Bu uyuşmazlıklar dini ya da laik tüm liderlere Islami şeriat yasalarının bazı yönlerini, özellikle gayri- Müslimlere karşı çıkışını ya da militanca yaklaşımını seçme, çarpıtma ya da büyütmesi için manevra alanı veriyordu.
30 Kasım/13 Aralık 1915 oturumunda, Ayân Rıza bir kez daha sesini yükseltti... Ermeni servet ve mülklerini ‘terk edilmiş mallar' [emvali metruke] olarak nitelendirmek kanuna aykırıdır; zira mülk sahipleri, Ermeniler mülklerini gönüllü terk etmemişlerdir. Onlar evlerinden zorla, cebir ile çıkarılıp sür­gün edilmişlerdir. Şimdi hükümet kendi memurlar, aracılığıyla onların mallarını satıyor.... Ben istemedikçe kimse mülkiyetimi satamaz. Kanun- i Esasî’nin 21. Maddesi bunu yasaklar. Eğer biz meşrutiyet hukukuyla yönetilen işlevsel bir rejimsek, bunu yapamayız. Bu zalimcedir. Koluma yapışın, köyümden alın, sonra da mal mülklerimi satın, Böyle bir şeye asla müsaade edilemez. Ne Osmanlı'nın vicdanı ne de kanun buna izin verebilir.[26]
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok