Vahdettin Işık

Said Halim Paşa yazarı
Yazar
Editör
9.3/10
4 Kişi
35
Okunma
7
Beğeni
986
Görüntülenme

Vahdettin Işık Sözleri ve Alıntıları

Vahdettin Işık sözleri ve alıntılarını, kitap alıntılarını, en etkileyici cümleleri ve paragrafları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" İslam düşüncesinin müktesebatından mahrum olarak düşünen bir zihnin müslümanca düşünmesi ne kadar mümkün olabilir?"
Bütün Fenalıkların Asıl Menşei
Çünkü müceddidlerimiz insânların kavânîn ve nizâmât içün degil belki kavânîn ve nizâmâtın insânlar için vücûda getirilmiş olduğunu hiçbir zaman hakîkaten anlayamamışlardır. Bir Fransız'a sorunuz ki eger Fransa ricâl-i hükûmeti komşuları bulunan İngilizlerin kavânîn ve nizâmâtını tatbike kalkışacak olurlar ise Fransa'nın hali ne olur, buna cevaben: Fransa'nın mûcib-i mahvı olur diyeceginde şübhe yok. ... İşte görülüyor ki bütün fenâlıkların asıl menşei birdir. Ya'ni kavânîn ve müessesât-ı ecnebiyenin kabûl ve idhâliyle mazhâr-ı teceddüd ve terakkî olmaklığımız lüzûmuna bizce kanâ'at hâsıl eylemek hatasıdır. Bütün mesâibemizin menba' ı olan şu muzır i'tikâd acabâ bize nereden geldi? Fikrimizce bütün fenâlıkları tevlîd eden, medeniyet-i Garbiyeyi anlamayarak tatbîk edişimizdir. ...
Sayfa 47 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sorunların çözülebilmesi için İslamlaşmak gerekir. İslamlaşmak; itikada, ahlaka, içtimaiyata ve siyasete dair esasların daima zamanın ve muhitin ihtiyaçlarına karşılık verebilecek şekilde yorumlanması gerekir.
Sayfa 85 - KetebeKitabı okudu
Bir Müslümanın Vazifesi
Paşa'ya göre İslam alemi büyük bir ailedir. Onu meydana getiren milletler de bu ailenin çeşitli şubelerini teşkil ederler. Bu sebeple her Müslümanın iki boyutlu vazifesi bulunmaktadır. Bu vazifelerin biri özel diğeri ise genel nitelik taşımaktadır. Özel vazifeler; ferdin ahlak ve fikir seviyesini yükseltmek, İslam'ın ahlaki, içtimai ve siyasi esaslarını daha tam, daha mükemmel bir şekilde hayatına geçirmeye çalışmaktır. Genel vazifeleri ise diğer Müslüman milletlere tam bir dayanışma içinde yaşayarak onların hürriyet ve geleneklerine saygı gösterip gelişip yükselmelerine yardımda bulunmaktan ibarettir.
Böylece kendini ve başkasını yeniden tanımlama ihtiyacı duyan Müslümanların düşünce dünyasına kadim İslâmî ilim geleneğinin kavramlarına ek olarak yeni bazı kavramlar bu dönemde girdi. Bu değişim yeni bir niteliksel alanın biçimlenmesine, yani; Batı'da üretilen bilginin de meşrulaştırılmasına yol açıyordu. Doğu-Batı kavramları tam da bu zeminde tedavülü yaygınlaşmış ve yaşanan gerilimin taraflarını tanımlamak için kullanılmıştı.
Bizim zihnimizdeki İttihatçılık aslında Kemalizmin resmettiği bir İttihatçılık. Kemalizm, kendi meşruiyet zeminini inşa etmek için bir devr-i sâbık yaratıyor.
Reklam
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.