Veysel Çolak

Şiir Nedir ve Nasıl Yazılır? yazarı
Yazar
Derleyen
Çizer
7.1/10
24 Kişi
170
Okunma
10
Beğeni
3.284
Görüntülenme

Veysel Çolak Gönderileri

Veysel Çolak kitaplarını, Veysel Çolak sözleri ve alıntılarını, Veysel Çolak yazarlarını, Veysel Çolak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şiir, Hayatın Bir Ürünüdür ama…
Hiç haber dinlememiş, kitap, dergi ve gazete okumamış, alışveriş yapmamış, sokakta bir hayvan görmemiş, farklı insanlarla karşılaşmamış, bir durakta beklememiş, bir ses, bir çığlık duymamış… gibi; yaşantıda ne varsa işte, tümünü yok sayarsk şiir yazılır mı? Yazılıyor işte. Böylesi şiirlerden şairin yaşadığı çağa ilişkin hiçbir izlenim edilemiyor. Bırakın şairin sanık olmayı göze almasını, yaşananların tanığı bile olunmadığını görüyorsunuz. …Bu açmaz, şimdilerde daha belirgin, daha ürkütücü. Şiirin, hayatın bir ürünü olduğu unutulmuş gözüküyor.
Sayfa 41 - Klaros YayınlarıKitabı okudu
Şiirin Alfabesi
…şiir sanatına ait ele geçirilmiş… bilgileri işleyişe sokmadan şiir yazılacağını düşünenler var. Okuduğum birçok şiirde bu açmazı görüyorum. Benim için hiçbir değeri yok öylesi şiirlerin. Şiir bilgilerinin kullanılmasını gerekli görmek, kural koymak demek değildir.Bu nedenle ‘şiirin alfabesi’ olmaz diyenlerle anlaşamayız.
Sayfa 36 - Klaros YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Şiirin Akşamındayız
Şiir sanatının tarihsel gelişimini bilmeden, özümlemeden yazılan her şiirin kendini eskiten açmazları vardır. Bunun kavranması şiir enflasyonunun önüne geçebilir belki.
Sayfa 31 - Klaros YayınlarıKitabı okudu
Şiirin dışında üşürsünüz!
Sayfa 19 - Klaros YayınlarıKitabı okudu
Şiiri Yeniden Başlatmak
Toplumsal, bireysel, kültürel, estetik… birçok nedenden ötürü, şiire, resme, heykele… ilgi iyice azalabilir. Böyle olması, bu sanatların öldüğü anlamına gelmez; ama yaratılan yapıtların insanlarla buluşamadığı, insanların ilgisini çekmediği rahatça söylenebilir. Eğer sanatçı bu açmazı görüp gidermeye yönelmiyorsa yaptığı iş kendi kendine oyalanmaktan başka bir şey değildir. ‘Öldü’, denilen nokta da budur… …Sanat (şiir) ölmez; değiştirilerek, geliştirilerek varlığını sürdürmeyi; yeniden başlatılmayı gereksinir.
Sayfa 15 - Klaros YayınlarıKitabı okudu
Şiir Yazarak Değişmek - Şiir Okurken Değişmek
Herhangi bir şiiri okuduğunuzda, şairin o şiiri yazarken yoğunlaşıp yoğunlaşmadığı kolayca anlaşılabiliyor. İlk okuyuşta, şiirde sizi bir yapaylık karşılıyorsa, bu bir yoğunlaşamama sorunudur. Şairin bir olayı, olguyu, durumu, nesneyi, düşünceyi; kısaca anlattığı ‘şey’i kafasına takmadığının, anlattığı ‘şey’den zerre kadar etkilenmediğinin göstergesidir.
Sayfa 13 - Klaros YayınlarıKitabı okudu
Reklam
553 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.