Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vhasa Bhaşya

10.0/10
1 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
258
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
8 okur okudu.
1 okur okuyor.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Karma ve Meditasyon
Kişi Biliş-İçeren Meditasyon aşamasına erdiğinde geçmiş Karma'larına ne olur? Eğer ki nihai Kurtuluş”ta ise o zaman bir seferde tüm eski Karma'ları silmiş mi demektir? Eğer silmediyse o zaman mükemmel Kurtuluş'a nasıl erer? Buna cevap Karma'nın türlerini bilmekte yatar ki Karma 3 çeşittir: 1) Prarabdha Karma, yani hâlihazırda
Puruşa ve Prakriti ya da Bilinç ve Madde
Prakriti (Madde), Puruşa'nın (Bilinç) “deneyim edinme” ya da “özgürleşmesi” için vardır. Prakriti ve Puruşa bir araya gelirse Evren, Varoluş, acı/haz döngüsü ile tüm deneyim alanları ortaya çıkar. Eğer Puruşa, Prakriti 'den ayrılmış ise o zaman deneyim yani tüm görüntü Özne için ortadan kalkmıştır. Dolayısıyla, Prakriti bu noktada Puruşa özgürleştikten sonra artık deneyimlenemez.
Reklam
Yoga Yolcuları
Yoga yolcuları üç sınıfta incelenir: 1) Arurukşu: “tırmanmak isteyen”, 2) Yunjana: “uygulama ile hemhâl olmuş”, 3) Yogarudha, “Yoga'ya ermiş olan”. Her biri için gerekli yöntem ve yollar ayrı ayrı incelenir. Bhagavad Gita'da 6.4'te Yogarudha'nın şu şekilde tanımlandığını hatırlayabiliriz: “Yogarudha olan kişi artık hiçbir eyleme ya da hiçbir duyu nesnesine bağlanmaz; O, eylemlerinin tüm meyvelerini terk etmiş olandır. Bu en yüksek aşamaya varan kişi, gerekli öncül tüm evreleri önceki hayatında deneyimlemiş ve onları geçmiştir. Böylesi insanlar için gerekli olan tek şey düzenli Uygulama (Abhyâsa) ve Tutunmama'dır (Vairagya). Yoga'nın dışsal uygulamalarına ihtiyaçları yoktur. Yukarıda kastedilen “Uygulama”, “zihni sarsılmaz odaklanma hâline sabitlemeyebilme çalışmasıdır. Tutunmama ise geri kalan tüm dünya nesnelerine karşı “yeter” hissine sahip olmaktır, sadece arzusuzluk ya da bırakmak değildir, “yeter” hissidir. Arzusuzluk, tutunmama iki türde ortaya çıkabilir. Düşük formu nesnelerdeki eksikliği, yetersizliği görmek ile ortaya çıkabilirken, daha yüce olan biçimi nesnelere karşı kayıtsızlık ile gelir, onlarda istenmeyen bir nitelik olduğu için değil aksine onlar gerçek “ben” olmadığı içindir.
Samadhi
Samadhi meditasyonun ileri seviye aşamasıdır. Kendi içerisinde Biliş-İçeren(Samprajñata) ve Biliş-Ötesi(Asamprajñata) olarak ikiye ayrılır. İlkinde hâlâ zihinsel izlenimler mevcutken diğerinde izlenimlerin hepsi tamamen ortadan kalkmıştır. Bu nedenle yeni bir zihinsel alan ya da deneyim yaratacak tohum yoktur. Dolayısıyla ilki “tohumlu” ya da “nesneli” (sabīja) ya da “bir nesne/düşünce ile Samâdhi olarak anılırken ikincisi “tohumsuz” ya da “nesnesiz” (nirbīja) (düşüncenin dindiği/nesnesiz) Samâdhi olarak bilinir. Samâdhi yolunda yani zihinsel alandaki işlevlerin dindirilmesi yolunda iki araç gerekli ve şarttır: Abhyasa, uygulama, çalışma ve Vairagya, bağlanmama, tutunmama ya da arzulardan özgür olma.
Yoganın Amacı
Yoga Sutralar bağlamında Yoga aslında tüm varoluşun ortaya çıkış sebebi olan temel iki unsurun Puruşa(Bilinç) ve Prakriti'nin(Madde) birbirinden ayrılmasıdır. “Nihai Teklik/Birlik” ya da “Özgürleşme”, “Kurtuluş” anlamına gelen Puruşa'nın Prakriti'den mutlak bir şekilde ayrılması ve kendi saf mevcudiyetinde ikamet etmesini ifade eder. Puruşa ve Prakriti'nin birliği ile “Görüntü” ortaya çıkar yani tüm Evren.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok