Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Walter J. Ong

Walter J. OngSözlü ve Yazılı Kültür yazarı
Yazar
8.3/10
42 Kişi
280
Okunma
8
Beğeni
1.930
Görüntülenme

Walter J. Ong Sözleri ve Alıntıları

Walter J. Ong sözleri ve alıntılarını, Walter J. Ong kitap alıntılarını, Walter J. Ong en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Düşüncenin sürekliliğe ihtiyacı vardır.
Sayfa 55 - Metis YayınlarıKitabı okudu
“Ömrümüzü uzatmak için ölmemiz gerekmektedir.”
Reklam
Yazı yazarken bütün beden çalışır.
Sayfa 115 - Orderic VitalisKitabı okudu
Yazı, Saussure'ün deyişiyle "aynı anda hem faydalı, hem yetersiz, hem de tehlikelidir."
Reklam
Sözlü ve yazılı kültür arasındaki ayrım ilk olarak, ancak elektronik çağda kavranmaya başlamıştır.
Sayfa 15 - Metis YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Düşünce sürecini ilk açan , zihni "dürtmeye" başlayan aslında her zaman nedeni ve özgün kaynağı tam aydinlanamayan, adlandırılmayan ve adlandırılmadıkları için bir türlü bilinçli denetimimize girmeyen seziler ve duygulardır.
Metis YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Takvim veya saat yüzeyinde zamanı birimlere bölüp, yan yana dizince zamana mekan sağladı­ğımızı ve hakim olduğumuzu sanırız. Gerçek zaman bölünmez, aralıksızdır; dün, yelkovan gece yarısını geçtiği için bugün olma­dı! Kimse geceyarısının tam nerede olduğunu bilemez, pek bile­mediğine göre nasıl geceyarısı olur? Ve dünün deneyimi, takvim­ de gösterildiği gibi bugüne bitişik değildir. Mekana indirgemek­le, zamanı denetlediğimizi sanıyoruz -yalnız sanıyoruz, çünkü gerçek, bölünmeyen zaman bizi gerçek ölüme götürmektedir.
Yazı, matbaa ve bilgisayar, sözün büründüğü tekno­loji çeşitlerinden başka bir şey değildir. Söze teknoloji girdikten sonra, yeni teknolojinin sonuçlarını en iyi şekilde eleştirmek, an­cak mevcut en ileri teknoloji araçlarından yararlanmakla müm­kün olmuştur. Kaldı ki teknoloji sadece eleştiri yaymak için kul­lanılmaz; her yeni teknoloji, aslında o güne dek varolmayan eleş­tirinin kendisini doğurur.
Reklam
"İman dinleye dinleye gelir," der Romalılara mektup. "Yazı öldürür, ruh (ağızdan çıkan kelimeyi taşıyan nefes) can verir"
Sözlü Kültürün Psikodinamiği
Kelimeleri işaret olarak görmemiz, tüm duyguları hatta tüm insan yaşantısını görsel benzerlerine indirgeme eğilimimizden kaynaklanır; sözlü gelenekte belki gizli olan bu eğilim, yazı ve matbaayla pekişmiş ve elektronik kültürde doruğa ulaşmıştır. Ses, zaman içinde ilerleyen bir olaydır ve zaman durmadan, parçalanmadan akıp gitmektedir. Takvim veya saat yüzeyinde zamanı birimlere bölüp yan yana dizince zamana mekân sağladığımızı ve hakim olduğumuzu sanırız. Gerçek zaman bölünmez, aralıksızdır; dün, yelkovan gece yarısını geçtiği için "bugün" olmadı.
Kelimeleri, insanlararası etkileşimden kaynaklanan ses dün­yasındaki köklerinden koparıp görsel yüzeye kapatan ve bilginin yönlendirilmesi için görsel yüzeyi başka biçimlerde de kullanan matbaa, insanların bilinç ve bilinçdışı kaynaklarını giderek daha nesnemsi, kişisellikten uzak ve dinsel açıdan tarafsız görmelerine yol açmıştır. Matbaa, aynı zamanda zihnin, sahip olduğu "şeyle­ri" hareketsiz bir zihinsel mekanda korunuyormuş gibi algılama­sına da yol açmıştır.
Sayfa 156Kitabı okudu
... romanda Samuel Richardson ,Daniel Defoe , Henry Fielding ve Lawrence Sterne dönüm noktalarıdır.
Metis YayınlarıKitabı yarım bıraktı
288 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.