Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Xavier Barral i Altet

Xavier Barral i AltetSanat Tarihi yazarı
Yazar
6.3/10
4 Kişi
22
Okunma
1
Beğeni
455
Görüntülenme

Xavier Barral i Altet Gönderileri

Xavier Barral i Altet kitaplarını, Xavier Barral i Altet sözleri ve alıntılarını, Xavier Barral i Altet yazarlarını, Xavier Barral i Altet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
bir ışık ve uygarlık dönemi için mücadele ediyorum, karanlıkçılığı ve barbarlığı reddediyorum.
Sayfa 128Kitabı okudu
Tarihle birlikte, arkeoloji, düşünce ve uygulama açısından sanat tarihine, özellikle bazı tarih dönemleri bağlamında daha yakındır. Filoloji, armacılık, nümizmatik, mühürbilim sanat tarihçisinin anıtları yorum­layabilmek için başvurduğu çalışma alanlarıdır. Eski yazıtlar ve eski yazılar bilimi yazıtların ve yazıların anlaşılması için gereklidir. Genel olarak, arşivcilik, arşivlerde araştırma ça­lışmalarını yönlendirir. Metinlerle görüntüleri ( yorumlan­ması amacıyla) birleştiren ikonografi farklı disiplinlerden gelen kültürel bilgileri gerektirir. Sanat tarihçisi, teknik düz­lemde, yeni teknolojileri tanımak zorundadır. Her araştır­macının uzmanlık alanına göre etnoloji, antropoloji ya da sosyoloji gereklidir.
Reklam
Sanat tarihi ulusal ve uluslararası planda sürekli gelişen bir disiplindir. Son yıllarda, farklı araştırma alanlarının örgütlenmesi, ulusal ve uluslararası eşgüdüm örgütlenmeleri alanında, kamusal ve özel girişimler alanında büyük çabalar gösterilmektedir.
Fotoğraf, 1970'ten bu yana bazı sanatçıların onu resim ben­zeri ayrıcalıklı bir ifade aracı gibi kullanmalarıyla çağdaş sa­natta önemli bir rol oynar;...
1925 doğumlu Robert Rauschenberg'in ve 1930 doğum­ lu Jasper Johns'un yapıtları bir tür Pop Art habercisidir; Pop Art terimi tüketim toplumunun yeni popüler kültürünü dik­kate alma amacına yönelmiştir (R. Hamilton, L. Alloway, D. Hockney ve özellikle A. Warhol, C. Oldenburg, T. Wessel­ mann, J. Rosenquist ve R. Lichtenstein) .
XX. yüzyılın büyük sanatçısı Picasso'nun yeri ise ayrıdır hiç kuşkusuz. Picasso XX. yüzyılın ilk yarısının sanatsal hareketlerinin çoğuna katılmış ve tüm eğilimlerden yararlana­rak özel bir üslup ve anlatım geliştirmiştir. İki savaş arasında başlıca natürmortlarıyla gerçekçi bir çizgi içinde yer aldıktan sonra, 1917'lerden başlayarak bale dünyasından (palyaço­lar, müzisyenler) etkilenir ama kübist eğilimini de sürdürür. En önemli yapıtı Guernica (1937) Paris enternasyonal sergi­sinde İspanyol cumhuriyeti için hazırlanmıl bir duvar resmi­dir. Kübizmin kurucusu olan Picasso gerçeküstücülük yaşa­mı geçici olmasına rağmen bu alanda çok önemli bir rol oynamış ve daha sonra kendi yolunu çizmiştir.
Reklam
Hiç Sevmem
Çizgileri ve biçimleri basitleştirme ve figürasyonları daha geometrik hale getirme eğiliminden kübizm doğmuştur. Bu eğilim doğayı geometrik unsurlada yansıtma sayesinde ya da tam bir soyutlama eğilimiyle iki yönde gelişir: resim dün­yasında Picasso'ya (Avignonlu Kızlar) ya da Braque'a mal edilmesi gereken bir devrim.
XX. yüzyılın sanat eğilimlerinin belirlenmesinde üç res­sam öne çıkar: Cezanne, van Gogh ve Gauguin. Cezanne'ın yapıtlarının değerlendirilmesi kübizmi esinlemiştir. Van Gogh'un itkisel ve renkli anlatımı ekspresyonizmi doğur­muştur. Gauguin egzotik temalar ve uzak ülkeler zevkinin yaygınlaşmasında temel bir rol oynamıştır. Aynı anlayış için­ de, Norveçli Munch'un (Çığlık, 1893) ekspresyonist tavrıyla ilişki içinde, Belçikalı Ensor'un çok katı vizyonlarını da an­mak gerekir; nihayet, Seurat ve Signac'ın yeni empresyonist deneyimleri ve Bonnard ve Vuillard'ın noktacı yapıtları.
XVIII. yüzyıl sanatında iki eğilim görülür: rokoko ve neoklasisizm. Rokay naipliğin ve XV. Louis döneminin süs­leme stilidir. Mimarlık alanında konutların hatları ve düzen­lenmeleri eski dönemin normlarını sürdürür ama yenilik iç mekanların dekoratif zenginliğinde yatar. Rokokonun mi­marlıktan çok dekoratif sanatlara bağlı bir üslup gibi görülmesinin nedeni budur. İç mekanların birçok bölüme ayrıl­ması özellikle renkli ve yaldızlı ahşap kısımlarda etki un­surlarının ve ayrıntıların artması olanağını sağlamıştır. Bu salon sanatı dekor ve mobilya unsurlarını ön plana çıkarır: Goblen duvar halıları, Sevres porselenleri vb.
XVII. yüzyılda düzensizlik, fantezi ve aşırı süslemenin egemen olduğu ve Barok adı verilen bir sanat dönemi gelişir. Reformdan sonra Karşı-Reform hareketi gelişir ve bu ha­reketin sanatsal anlatımı Barok olur. Barok üslup 1585'te V. Sixtus tarafından gerçekleştirilen Roma kent planında somutlaşmıştır; ama Barok gerçek anlamda Bernini, Pietro da Cortona ve Borromini ile 1630'a doğru Roma'da gerçek­leşir: Bemini'nin en önemli eseri San Pietro Meydanı'nın oval sütunudur. Roma'daki Gesu Kilisesi (1577) yeni mekan ve dekorasyon anlayışlarına tanıklık eder.
Reklam
XVI. yüzyıl İtalyan resmini dört büyük figür etkilemiştir: Raffaello, Michelangelo, Giorgione ve Tiziano. İlk ikisi özel­likle Roma'da çalışmıştır: Raffaello'nun yapıtlarıarasında Va­tikan'daki "Loggia" ve muhteşem Madonna dizisi sayılabilir; Michelangelo'nun en önemli yapıtları arasında ise Sistina Şa­peli'nin freskleri vardır; Giorgione ve Tiziano, Veronese ve Tintoretto'nun sürdürdüğü bir Venedik üslubu yaratmışlardır.
Sanat, Batı Rönesansı döneminde öteki entelektüel et­kinliklere göre çok büyük bir prestij kazanmıştır. Sanatçı ve çalışmaları çok revaçtadır ve sanatlara egemen olan, kralla­rın mesenliğidir. Eskiye dönüş antikyapıların mimari model­leri aracılığıyla Latin ve Helen özelliklerine dönüş sonucu­nu getirir. Rönesans sadece İtalya'ya özgü bir olgu değildir, tüm hümanist Avrupa'yı ilgilendirir. Floransa' da XV. yüzyıl­ da (Quattrocento) Cosimo Medici ve Lorenzino Medici kenti yeni bir Atina (edebiyat ve sanat) haline getirirler. Masaccio, Donatello ve Brunelleschi Rönesans'ın öncüle­ridir.
Güç ifadesi mimarlık örnekleri İslam sana­tının başlangıç dönemindeki tahkimli şatolar (Ürdün) , özel­likle Türkler' e ait köşklerdir. Şam, İstanbul, Granada ya da Hindistan'daki eserler son derece prestijli eserlerdir. Bu eserlerin tipolojisi başlangıç döneminde belirlenmiştir (Şam, Kurtuba, Kayrevan) : tip planda kapılada çevrili bir giriş avlusu bulunur; bu avlu bir ibadet yerine kadar uzanır ve bu ibadet yerinde kıbleyi, yani Mekke, Kabe yönünü gösteren mihrap bulunur. Cami, mimari gelişimi yüzyıllar bo­yunca gelişen minaresi sayesinde kendini gösterir kentte. Mezarların ve anıt kabirlerin mimarisi çok önemlidir çünkü Kuran cenazenin gömülmesiyle ilgili önemli kurallar koy­muştur (Kahire'de Kalavun medrese, türbe ve camisi, Se­merkand'da Timur'un mezarı, Delhi'de Humayunlar me­zarı, Agra'da Tae Mahal vb.) . Kara Afrika'da da özel bir İslam sanatı gelişmiştir.
İslam Sanatı
İslam sanatı çok uzun bir tarih aracılığıyla kendine özgü unsurları barındırır içinde ve bunlar yüzyıllar boyun­ca sürdürülmüştür. Dinsel ve siyasal bir olgu olarak İber Yarımadası'ndan Çin'e kadar uzanan İslam sanatı üniter değildir çünkü her bölgenin sanatsal geleneklerini özümsemiştir. Renk kullanımı söz konusu olunca, dekor saraylar­da, saray hamamlarında ve tezhiplerde figüratif, camilerdey­se özellikle geometrik, bitki dünyasına özgü ya da yazıtsal­dır; ışık kullanımı açısından çok önemli eserler yaratılmıştır. Kentlerde banyolar, medreseler, Kuran okulları ve çarşılar ve kentler dışında kervansaraylar en karakteristik binalar arasında yer alır.
İslam Sanatı
İS VII. yüzyılda muazzam bir imparatorluk doğar ve bu imparatorluğun uygarlık ve kültürü kısa sürede kendini gösterir. Mekke'den ve Medine'den İslam çağını başlatan Hz. Muhammed bu yeni dini Arap Yarımadası sınırlarının dışına taşır. İslam tarihi olaylara ve coğra­fi bölgelere göre birçok bölüm halinde incelenebilir. 660'tan başlayarak Emevi Hanedanı bütün imparatorluğa egemen olur. Emevilerden sonra Abbasiler gelir, daha sonra ise X. yüzyılda Fatımiler Mısır ve Suriye'yi fethederler. Xl. yüzyılın ortasına doğru Selçuklular Anadolu'ya girer. Onların gücü­nün yerini kısmen İslamlaşmış olan Hindistan'a kadar dalga dalga akan Moğollar'ın gücü alır. Büyük Müslüman impara­torlukların sonuncusu, tarihi yüzyılımıza kadar uzanan Os­manlı Devleti'dir. Batı'da İslam İber Yarımadası'nın güne­yinde, 1492'de Granada'nın alınmasına kadar hüküm sür­müştür.
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.