Yalçın Koç

Yalçın KoçAnadolu Mayası yazarı
Yazar
9.2/10
12 Kişi
70
Okunma
46
Beğeni
4.888
Görüntülenme

Hakkında

1950 yılında Tokat'ta doğdu. 1973 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nden mezun oldu. 1974'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Sistematik Felsefe ve Mantık Kürsüsü'nde doktora çalışmasına başladı. Burada, 'Doğa'nın Kuvantum Mekaniksel Betimlemesi ve Ölçme Sorunu' başlıklı teziyle 1978 yılında felsefe doktoru ünvanını kazandı. 1982 yılında 'Determinizm ve Mekan' başlıklı teziyle 'Sistematik Felsefe ve Mantık' alanında felsefe doçenti ünvanını aldı. 1988 yılında uluslararası bir fizik dergisinde yayınladığı 'Bell Eşitsizliklerinin Kuvantum Mekaniği'nden Çıkartılması Üzerindeki Sınırlandırmanın Önemi' başlıklı takdim tezi ve kuvantum mekaniğinin mantıksal yapısı esasında inşa ettiği yeni bir aritmetik kuramı üzerindeki çalışmasıyla sistematik felsefe profesörü ünvanını kazandı. 1989-93 senelerinde uluslararası teorik fizik çevrelerinde kuvantum kuramının genişletilmesini imkansız kıldığı kabul gören 'Bell eşitsizlikleri'nin evrensel olmadığını gösterdi. Kuvantum mekaniğinin genişletilmesi yönünde bazı yeni imkanlar ve bazı yeni sınırlandırmalar içeren teoremler ispat etti ve bunları makaleler halinde yurtdışındaki çeşitli dergilerde yayınladı. Platon, Kant, Frege ve Freud uzmanlık alanlarıdır. Bu konularda çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirdi. 1974-1975 senesinde bir ortaokulda aritmetik öğretmenliği yaptı. 1976 senesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim asistanı olarak başladığı akademik görevine 1977'den itibaren Boğaziçi Üniversitesi Beşeri Bilimler Bölümü ve Felsefe Bölümü'nde devam etti. Felsefe Bölümü başkanlığı, Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürlüğü görevlerini yürüttü. Princeton Üniversitesi Felsefe Bölümü, Pittsburgh Üniversitesi Bilim Felsefesi Merkezi, Boston Üniversitesi Bilim Felsefesi Merkezi ve Trieste Uluslararası Teorik Fizik Merkezi'nde çalışmalarda bulundu. 1998 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden 48 yaşında emekli oldu. Halen Antalya'nın küçük bir köyünde eşiyle birlikte yalnız yaşamakta ve zeytin yetiştirip sabun yapmaktadır.
Unvan:
Türk Akademisyen, Düşünür, Yazar
Doğum:
Tokat, Türkiye, 1950

Okurlar

46 okur beğendi.
70 okur okudu.
6 okur okuyor.
156 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Muhayyile, "asli" bir "yeti"dir.
Sayfa 132
Ta ki çimdiklenene kadar :)
Düşünüyorum, o halde varım.
Sayfa 40 - Descartes - bir rüyadan uyandırılana kadar..
Reklam
"Anadolu mayası", "insan'ın özü"dür.
Cedit Neşriyat - önsöz'den
Anadolu mayasında "insan", "ferd" dir. Grek-Latin-Kilise diyarında "insan", "yığınsal"dır, yani "ancak yığının bir üyesi olarak insan"dır; aksi takdirde "insan" olarak bu diyarda tesis edilemez. Anadolu mayasında, "insan"ın "varlıksal dayanağı" bizzat "kendi esası"dır. Grek-Latin-Kilise diyarında "insan"ın "varlıksal dayanağı", "düşünme ve idrak yetileri"nin yanısıra "yığınsal aidiyeti" ve "benzerleri ile olan yığınsal bağlantısı"dır. Anadolu mayasında "insan", bizzat "kendi esası" üzerinden tesis edilir; bu itibarla "ferd" dir. Grek-Latin-Kilise diyarında "insan", bazı "yeti"leri ve "yığınsal aidiyet"i üzerinden tesis edilir, bu itibarla "yığınsal"dır.
Sayfa 19
(...) "Su molekülü" oluşturan "dış'sal bağlantı"yı temin eden, "elektriksel yük"tür. "Elektriksel yük", "su molekülü"nün "atomik bileşenleri"nde mevcuttur; "bileşen"ler, "zıt yükler" arasındaki "elektriksel çekim" yoluyla "biraraya" gelir ve "birbirine bağlanır".
Sayfa 107
Reklam
Anadolu Mayası Prof. Dr. Yalçın Koç'un Türkiye Günlüğü dergisinin 2006/Bahar, Yaz, Güz ve Kış sayılarında son derece değerli dört makalesi yayımlandı. Ehlince ilgi ile okunan bu yazılar, okuryazarların zihinlerindeki karışıklığı gidermek bakımından son derece işlevseldi. Oldukça sarih, temellendirici, ufuk açıcı ve kışkırtıcı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Selam olsun ANADOLU Mayasına, Anadolu Mayasından MAYALANANANLARA
Sevgili Dostlar, Kim olduğunu bilmezsen, dilini bilmezsen ve kültürünü bilmezsen geçmişinle bağlantın kopacaktır. Dolayısıyla da geleceğin belirsizlik ve karanlık olacaktır. Gelecekle bağlantın kopmaması için geldiğin Anadolu mayasını iyi bilmen gerekir. İşte bu kitapta yazar Anadolu mayasını ve bu mayayı oluşturan dil, gönül, birliktelik, kültür kavramları kaleme almış geçmişle gelecek arasında köprü olan bu kültürü bizlere anlatmıştır. Özellikle kültürel ve dilsel yalınlığı, özgürlüğü, kendin olmayı önemseyenlerin okumasını tavsiye edeceğim değerli bir eserdir. İyi okumalar..
Anadolu Mayası
Anadolu MayasıYalçın Koç · Cedit Neşriyat · 200744 okunma