Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yasemin Yalçın Aktosun

Yasemin Yalçın AktosunProblem Çocuk Mu? yazarı
Yazar
7.9/10
12 Kişi
44
Okunma
1
Beğeni
2.120
Görüntülenme

Yasemin Yalçın Aktosun Sözleri ve Alıntıları

Yasemin Yalçın Aktosun sözleri ve alıntılarını, Yasemin Yalçın Aktosun kitap alıntılarını, Yasemin Yalçın Aktosun en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sorunlar değil, çözümsüz kaldığımızı düşünmek, bizi yıpratır...
(...) stres altında ve çocuğu zorlayarak yedirilen bir tabak yemek yerine, çocuğa zevkle ve onun isteği ile yedirilen iki kaşık yemek, çocuğun sağlıklı gelişimi ve büyümesi için çok daha etkilidir.
Reklam
Sorunlar değil, çözümsüz kaldığımızı düşünmek, bizi yıpratır.
Büyük çocuk psikolojisi
Evin büyük çocukları, çoğu zaman bir süre sonra evin minik anne babalarına dönüşür. Ebeveyn onları bir numaralı yardımcı olarak görür. Ebeveyn bu duruma yani büyük çocuğun sorumluluk güdüsüyle ezildiğini görüp buna karşı kayıtsız kalırsa büyük çocuk için sorun bu noktada başlar. Çünkü bir süre sonra yorulur ve çeşitli psikolojik sorunlar yaşar. Ayrıca sorunlar yaşasa bile bunun net olarak farkında değildir ve bu sebeple yaşadığı sıkıntıyı hiç kimse ile paylaşamaz.
Sayfa 65
En yakın arkadaşımıza gösterdiğimiz saygıyı, hatta kimi zaman yakınlık ve sevgiyi çocuklarımızdan esirgeyebiliyoruz. Sevgi ve saygı unsuru dışında en yakın arkadaşımıza gösterdiğimiz güveni çocuğumuza gösteremiyor, en yakın arkadaşımızla iken aldığımız zevki çocuklarımızla birlikte iken alamıyoruz. Veya arkadaşlarımızla duygu ve düşünce paylaştığımız oranda çocuklarımızla paylaşamıyoruz.
Sayfa 133
Çocuk anında teşvik edilirse başarısı artar ve olumlu davranışlarda bulunmaları sağlanır. Çocuklar için fark edilmek çok önemlidir. Çocuk hangi davranışı ile fark ediliyorsa bu davranışını artırır. Dengeyi sağlamak çok mühimdir. Aşırı olumlu tepkiler de, çocuğa yaptığı davranışın çok lüks olduğunu düşündürebilir. Bu sebeple aşırı pozitif ve abartılı tepkilerden de kaçınmak gerekir.
Sayfa 125
Reklam
Kardeşler arası diyalog
Çocuklarınızdan biri, yaşadığı bir çatışma sonucu kardeşini size şikayet etmek üzere gelir. Siz bu şikayet sonrası haklı ve haksız olanı bulmaya çalışır, haklı olan ile ilgilenip haksız olanı cezalandırmaya kalkarsanız, haklı olduğunu düşündüğünüz çocuk bundan haz alır ve kendisinin size daha yakın olduğunu düşünür. Bir süre sonra diğer çocuğunuz da aynı yakınlığı yaşamak için en küçük tartışmada şikayet amaçlı sizin yanınıza gelir. Böylece zamanla çocuklarınız siz ebeveynlerine daha yakın olmak için birbirlerini kullanmaya başlarlar.
Sayfa 77
Bazı davranışların cezası kendi içindedir. Ebeveynin bu tarz durumlar için ekstra bir yaptırım uygulamasına gerek yoktur. Örneğin; yemek yemeyen çocuk aç kalır. Açlık, yemek yememeye denk bir cezadır. Bu durumda çocuğa abur cubur vermemek yeterli bir yaptırımdır. Ebeveynin yemek yemeyen çocuğa bağırması veya değişik cezalar vermesi anlamsızdır.
Sayfa 102
Ortanca çocuk psikolojisi
Ortanca çocuk büyük ve küçüğün doğumları ile birlikte getirdikleri hak ve ayrıcalıklardan yoksundur. Bu sebeple ortanca çocuk genellikle kendi konumunu kendi oluşturmaya çalışır. Kimi zaman aşırı efor sarf eder. Bu çabayla birlikte birçok ailede zamanla ortanca çocuğun, ailenin en aktif ve baskın üyesi olduğunu görürüz .
Sayfa 66
İlgi bir çocuk için temel ihtiyaçlardandır. Çocuk bu ihtiyacını meşru yollarla gideremediği zan olumsuz davranışlarda bulunabilir.
Reklam
"Yemeğini düzgün yediğinde sadece kuru bir aferin alıyor da yemek yememeyi seçtiği takdirde kendisiyle ilgileniliyorsa, çocuk yemek yememeyi tercih edecektir.