Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yılmaz Öner

Yılmaz ÖnerAnti-Faşist Şiir ve Faşizm yazarı
Yazar
Çevirmen
4.7/10
6 Kişi
14
Okunma
4
Beğeni
2.223
Görüntülenme

Yılmaz Öner Gönderileri

Yılmaz Öner kitaplarını, Yılmaz Öner sözleri ve alıntılarını, Yılmaz Öner yazarlarını, Yılmaz Öner yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ve ancak; aşağıdakiler, aşağıda oturduğu sürece kalabilirler orada. Yukarıda olamazlar çünkü, ötekiler yerlerini bırakıp çıksalar yukarı. Bu yüzden isterler ki; aşağıdakiler sonsuza dek hep orada kalsınlar. Çıkmasınlar yukarı. Bir de, aşağıda daha çok insan olmalı yukardakilerden. Yoksa durmaz tahterevalli. Tahterevalli. Evet, bütün düzen bir tahterevalli.
Ama iyice gözlediğinde görüyorsun, neyin saklı olduğunu yukardakilerle, aşağıdakiler arasında. Bir yol gibi gözüküyor ilk bakışta. Yol değil ama. Bir tahta bu. Ve şimdi görüyorsun açıkça; Bu bir tahterevalli tahtası. Bütün düzen bir tahterevalli aslında. İki ucu birbirine bağımlı. Yukardakiler durabiliyorlar orada, sırf ötekiler durduğundan aşağıda.
Reklam
İyice görüyorum artık düzeni. Orada, bir avuç insan oturuyor yukarıda, aşağıda da bir çok kişi. Ve bağırıyor yukardakiler aşağıya: "Çıkın buraya gelin ki, hepimiz olalım yukarıda."
İşte bir sürü olay sana. Ve bir sürü soru. Bertolt Brecht ( 1898 - 1956 )
Kitapların her sayfasında bir zafer yazılı. Ama pişiren kimler zafer aşını? Her adımda fırt demiş fırlamış bir büyük adam. Ama ödeyen kimler harcanan paraları?
Atlantis'de, o masallar diyarında bile, boğulurken insanlar uluyan denizde bir gece yarısı, bağırıp imdat istedilerdi kölelerinden. Hindistan'ı nasıl aldıydı tüysüz İskender? Tek başına mı aldıydı orayı? Nasıl yendiydi Galyalıları Sezar? Bir ahçı olsun yok muydu yanında onun? İspanyalı Filip ağladı derler batınca tekmil filosu. Ondan başkası acaba ağlamadı mı? Yediyıl Savaşını İkinci Frederik kazanmış ha? Yok muydu ondan başka kazanan?
Reklam
Yedi kapılı Teb şehrini kuran kim? Kitaplar yalnız kralların adını yazar. Yoksa kayaları taşıyan krallar mı? Bir de Babil varmış, boyuna yıkılan, kim yapmış Babil'i her seferinde? Yapı işçileri hangi evinde oturmuşlar altınlar içinde yüzen Lima'nın? Ne oldular dersin duvarcılar Çin Seddi bitince? Yüce Roma'da zafer anıtı ne kadar çok! Kimler acaba bu anıtları diken? Sezar kimleri yendi de kazandı bu zaferleri? Yok muydu saraylardan başka oturacak yer dillere destan olmuş koca Bizans'ta?
Yılmaz Öner, bilim kuramına kendi özgün katkısı olan pro(babilist)-determinizmi aşagı yukarı şöyle tanımlar yazılarının birinde: Geçmiş, şimdiye, bir belirlenmişlik, bir determinizm olarak gelir; bu determinizmin şimdide ve gelecekte (demek belirsizlik içinde) nasıl korundugunun ve nasıl yeniden kazanıldığının gösterilmesine prodeterminizm (ya da koşullanmış olasılık) diyoruz.
(şiirin lüzumu yok isimli kitabından)
Acıya Sevin
Bilincini ufka bir bıçak gibi sapla Yorgun bir akşam düşüyor yaylalara Molibden karborund alaşımı bir mızrak Mazgallarda biriken sancı Cıvalaşacak Ayaklarınla sımsıcak basacaksın topraga Gözlerinden güneşler damlayacak Acılar sert Acıları bir çelenk gibi saracaksın alnına Tanrılar kıskanacak gövdeni ve gökleri Kıskıvrak yakalayarak Şimşeklerle yazdıgın bu hak savaşı Kan, yürek dolu ve kahır Yüzyılları unutumuş bir alınterinin Sevinç çıglıklarıdır.
(şiire lüzum yok isimli kitabından)
82 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.