Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yücel Bulut

Yücel BulutOryantalizmin Kısa Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
8.7/10
24 Kişi
116
Okunma
11
Beğeni
854
Görüntülenme

Hakkında

İÜEF Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. Aynı bölümde 'Türk Dostları': Pierre Loti ve Claude Farrere başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. 1945 Sonrasında Oryantalizme Yöneltilmiş Eleştirilerin Değerlendirilmesi başlıklı doktora tezini 2000 yılında tamamladı. Bulut, halen İÜEF Sosyoloji Bölümünde öğretim üyeliği görevine devam etmektedir.
Unvan:
Yazar
Doğum:
1966

Okurlar

11 okur beğendi.
116 okur okudu.
5 okur okuyor.
86 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Doğu" olmasaydı eğer, “Batı" da olmazdı. Batı Doğu'yu “ötekileştirmek” suretiyle, başka bir deyişle, kendisinin tamamen zıddi olan bir “Doğu" icat ederek, Doğu'yu “Doğululaştırarak" kendisini tanımlar. Bu ötekileştirme işlemiyle, kendisinde olan iyi şeylerin Doğu'da olmadığını ve kendisinde olmayan kötü şeylerin hepsinin Doğu'da var olduğunu iddia eder. Oryantalist söylemde Doğu, her zaman Batı'dan farklı bir şeyle, Batı'nın sahip olduğu varsayılan bilim, demokrasi, rasyonalite, ilerleme fikri, sivil toplum vb. özelliklerle kıyaslanarak tanımlanır. Doğu durağandır. Doğu'nun her bölgesi oryantalist söylem için aynıdır. Cezayir ile Endonezya, Türkiye ile İran, Tunus'la Körfez ya da emirlikleri arasında fark yoktur. Lord Cromer'in şahsında Batı için, Doğulu duygusaldır, bünyesi “mantık”ı kaldırmaz. Bu Doğu konuşamaz, kendisini anlatamaz; Batı kendisi için konuştuğu gibi Doğu adına da konuşur. Başka bir deyişle, eğer Doğu kendi kendisini temsil edemiyorsa, temsil edilmesi gerekir.
Sayfa 13 - Küre Yayınları
Reklam
Doğu yoksa Batı da yoktur ve Doğu Batı'nın en mükemmel ötekisidir.
Frantz Fanon'a göre
Fanon, "tarihi, ekonomik ve belli psiko-dinamik unsurlar dikkate alınmadığı takdirde, sömürgeciliğin ortaya çıkardığı psikolojik ve sosyo-psikolojik problemlerin yeterince cevaplandırılmayacağı inancındadır. Ve sömürgeciliğin getirdiği düşünme mekanizması ve neticeleri göz önünde tutulduğu takdirde sömürgecilikten kurtuluşun siyasi dinamiğinin doğru olarak ortaya konabileceğini öne sürer."
Sayfa 162
Her ne kadar oryantalizm adı verilen akademik disiplinin kurumlaşması 18. yüzyılın son çeyreğinden itibaren ve asıl olarak da 19. yüzyılda gerçekleşmişse de, Batı'nın Doğu'ya olan ilgisinin ve Doğu hakkındaki muhayyilesinin oluşumu Doğu ile Batı'nın varlığı kadar eskidir. Edward Said, oryantalizmi Doğu ile Batı arasındaki ontolojik ve epistemolojik ayırıma dayalı bir düşünüş şekli olarak tanımlar. Başka bir deyişle, “Batı'nın Doğu'ya ilişkin topyekün muhayyilesi"ni belirleyen özellikler Doğu ile Batı arasındaki ayırımda yatmaktadır. Thierry Hentsch'in de doğru olarak belirttiği üzere, Doğu ile Batı arasındaki karşıtlığın tarihini ne kadar geriye götürürsek götürelim, “bu karşıtlığın iki kutbu aynı yaşta değildir". Başka bir deyişle, toplumlar birbiriyle aynı anda ve aynı koşullarda medeniyete geçebilmiş değillerdir. Bu iki kutbun medeniyete ilk önce geçmeyi başaranı Doğu oldu. Batı dünyası daha medeniyete ilk adımını attığı andan itibaren, gelişiminin her safhasında Doğu ile ilişki içerisinde olmak mecburiyetinde kalmıştır. Doğu'nun zenginliğine ve kültürel mirasına duyduğu ihtiyaç, tarih boyunca sürmüştür. Dahası ancak bu ilişkiler bağlamında kimlik kazanabilmiş ve uygar dünyaya katılma imkanı bulabilmiştir. Batı ile Doğu arasındaki bu karşılıklı etkileşim, iki uygarlığın da kimliklerinin oluşumunda belirleyici olmuştur.
Sayfa 14 - Küre Yayınları
İslam, bir taraftan insanları ahlaki bir hayata çağırırken, öte yandan beşeri ihtiyaçları da gözetiyordu. İslam, akla uygun bir dindi.
Yapmadıklarından dolayı haddinden fazla övülmüş fakat yaptıklarına da gereken değer verilmemişti...
Yücel Bulut
Yücel Bulut
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
199 syf.
9/10 puan verdi
Oryantalizmin Kısa Tarihi
Tarihte ilk Doğu-Batı tefrikini yapanın Herodot olduğu dile getirilir. Bu tefrikin coğrafi bir tefrik olmadığı ve bugün süren irtibatlarda bu tefrikin yemişlerini gördüğümüz âşikar. İsim koyan tahakküm kurar. Oryantalizm de Batı'nın Doğu'ya bakışını kökünden etkileyen ve bunu ustaca yaparak kendi kimliklerine yabancı insanları Batı'ya müştak kılmada hayli etkili olan bir disiplin. Bu kitapda Yücel Bulut "Oryantalizmin Kısa Tarihi"ni pek veciz bir şekilde anlatıyor. Aşağıda kitabı vicahen tanıtmaya gayret ettim, kitaba dair birkaç kelamıma şuradan ulaşabilirsiniz: youtube.com/watch?v=cPc6uN5...
Oryantalizmin Kısa Tarihi
Oryantalizmin Kısa TarihiYücel Bulut · Küre Yayınları · 201885 okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi
Çömez bir sosyoloji öğrencisi olarak Türkiye Sosyolojisi'ne giriş için hap niteliğinde bir kitap. Yücel Bulut hoca zaten hali hazırda İstanbul Üniversitesi'nde görevine devam ediyor. Çok akıcı ve faydalı bir çalışma olmuş. 《☆☆☆》 Sosyoloji bilim olarak zaten çok diğerlerine göre çok yeni sayılır. Comte öncülüğünde 1850'li yıllarda Fransız devrimi sonrası yaşanan toplumsal boşluğu doldurmak için atılan öncü çalışmalarla Sosyoloji bilimi ayağına yere basmaya başladı. Aslında diğer bir deyişle Fransız devriminin getirdiği siyasi kargaşa ile Sanayi devrimiyle ortaya çıkan ekonomik ve toplumsal değişim bunu gerektirdi. 《☆☆☆》 Türkiye'de ilk Sosyoloji kürsüsü Ziya Gökalp ile beraber kuruldu. Ve tarihimize baktığımızda gerçekten en iyi sosyologlarımız siyasetin bizatihi içinde olmuşlar. Ziya Gökalp milletvekilliği yaptı. Türkçülük, muasır bir ümmet anlayışı vardı. Pertev Naili Boratav ve Behice Boran komünist suçlamasıyla okuldan ihraç edildi. Şerif Mardin, Niyazi Berkes, Mübeccel Belik Kıray çok değerli öğrenciler yetiştirip, önemli eserler yazdılar. 《☆☆☆》 Bugün ülkenin toplumsal ve ekonomik durumuna bakacak olursak bu alanda daha yapılması gereken çok çalışma var. Sosyoloji ve Psikoloji önü açık ve toplumun daha iyi yerlere gelmesi için önemli birer bilim alanı. Kendi açımdan yıllardır zevk için yaptığım okumaları artık akademik amaçlı yapmak bu konulara olan ilgimi arttırıyor...
Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi
Türk Sosyolojisinin Kısa TarihiYücel Bulut · Alfa Yayınları · 202129 okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
66 günde okudu
Kitap çok iyi hazırlanmış.Anlatım kuru değil, eleştirel bir yaklaşım tercih edilmiş. 2021’de yayınlanmış bir kitap olmasına rağmen Türk Sosyoloji Tarihini en iyi anlatan eser olduğunu, alana yeni başlamış biri olarak iddiasız bir şekilde söyleyebilirim. Başka bilim alanları için benzeri yetkinlikte kitapların sayısının artmasını dilerim.
Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi
Türk Sosyolojisinin Kısa TarihiYücel Bulut · Alfa Yayınları · 202129 okunma