Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zehra Yaşın Dökmen

Zehra Yaşın DökmenToplumsal Cinsiyet yazarı
Yazar
8.1/10
39 Kişi
175
Okunma
3
Beğeni
2.627
Görüntülenme

Zehra Yaşın Dökmen Sözleri ve Alıntıları

Zehra Yaşın Dökmen sözleri ve alıntılarını, Zehra Yaşın Dökmen kitap alıntılarını, Zehra Yaşın Dökmen en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yalnızlık özneldir.
''Bazı insanlar uzun süre yalnız kaldıkları hâlde kendilerini yalnız hissetmeyebilirler; bazı insanlar da kalabalık içinde bile kendilerini yalnız hissedebilirler.''
Cinsler arasındaki farkların biyolojik kökenli olduğunun anlaşılması bazı feminist yazarların, kadının şimdiki görece daha düşük konumunun sürüdürülmesi için bir temel oluşturacağı endişesini anlamak gerekir. Bu hiç de yabana atılacak bir endişe değildir. Haklı olarak şimdiye kadar kadın aleyhine işlemiş mekanizmalar, sistemler muhtemelen böyle bir bilimsel temele oturtulursa statükonun sürdürülmesi konusunda daha güçlü bir konuma gelebilirler.
Reklam
Kadınlara karşı önyargılı olunması yaygındır ve ne yazık ki kadınlar da kadınlara karşı önyargılıdır.
Sayfa 119Kitabı okudu
İnsan, dünyayı ve kendi türünü kategorize etmeye çok meraklı.
Kişinin biyolojik cinsiyeti,kısaca cinsiyeti,kadın olabilir ama bu bilgiden hareketle o kişinin toplumsal cinsiyetinin mutlaka kadınsı olacağını ve cinsel olarak mutlaka erkekleri çekici bulacağını söyleyemeyiz. Büyük olasılıkla cinsiyeti kadın olanlar,kadınsı özellikleri ve davranışları,erkeksi özelliklerinden ve davranışlarından daha çok benimsemişlerdir ve erkekleri daha çok beğeniyorlardır ama bu her zaman böyle olmayabilir. Ayrıca,karşı cinsiyet rolünü benimsemiş bireyin cinsel çekimle kendi cinsiyetine yönelmesi de söz konusu değildir. Örneğin,kadınsı cinsiyet rolünü benimsemiş bir erkeğin ille de eşcinsel olması söz konusu değildir. Çünkü bunlar farklı yönelimlerdir.
''İnsan davranışlarının ve kişilik özelliklerinin artık cinsiyetle ilişkilendirilmemesi ve toplumun cinsiyetle ilgisiz durumlar için cinsiyeti yansıtmayı durdurması gerekir.''
Reklam
İşten çıkıp eve geldiniz Koltuklar dolusu yorgundunuz Gazete, televizyon... Ödünç dünyalar buldunuz. Tabii erkekseniz böyle. Kadınsanız mutfağa girdiniz iş dönüşü "Birinin yapması gerek bunları" (o birisi, hep siz oldunuz). Sonra Maria Mercedes iyi geldi bir uzak akraba gibi oturup ağlaştınız; üstünüzde bulaşık önlüğü ayağınızda eski terlik. Kim bilir, belki siz de bir gizli asilsiniz. Üstün Dökmen, Selam, 1996
Toplumsal rolünü öğrenirken kişi tam olarak bu
"Kadınlar ve erkekler olarak ayrılmış iki grubun üyeleri, bükülüp katlanmış kâğıtlardan makasla kesilmiş, açınca el ele tutuşan birbirinin aynı bir sürü bebek gibi ya da patates baskısı gibi aynılaştırılmaya çalışılır ve bu baskı diğer baskıları da içerir."
Cinsiyet rolleri kolay öğrenilir ve kalıcıdır.
Kadınlara karşı önyargılı olunması yaygındır ve ne yazık ki kadınlar da kadınlara karşı önyargılıdır.
Reklam
Türkiye Cumhuriyeti'nde yetişen bir kadın olarak, Mustafa Kemal Atatürk'e minnettarım.
Beklenmedik bir işte kadının gösterdiği başarı, yeteneğinden çok şansa ya da işin kolaylığına yüklenir.
Kalıp yargılar...
Ağlamak, kız çocuklarının işi ne yararken,erkeklerin işine yaramaz;ağlamak, kız çocukları ve kadınlar tarafından sürdürülürken,erkek çocukları ve erkekler tarafından sürdürülmez. Özellikle ana-babalar ve öğretmenler, aynı davranış için kız ve erkek çocuklara farklı tepkide bulunurlar.Örneğin, atılgan ve saldırgan davranış erkek çocuklarda pekiştirilirken,kız çocuklarında pekiştirilmez.
Bugüne ulaşmamız Anaerkinin, sağlıksız zihinlerin olması ataerkinindir.
''Sosyobiyologlara göre, pek çok türün erkeği dişiden daha saldırgandır ve erkeğin bu saldırganlığı türün sağlıklı olarak günümüze ulaşmasında etkili olmuştur.''
Erkekler başkalarına saldırganlık göstermekten temel olarak ve bütünüyle aciz olduklarında saldırganlıklarını kendilerine yöneltirler.
151 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.