Zeynep Korkmaz

Türkiye Türkçesi Grameri yazarı
Yazar
9.0/10
26 Kişi
181
Okunma
36
Beğeni
2.673
Görüntülenme

Zeynep Korkmaz Sözleri ve Alıntıları

Zeynep Korkmaz sözleri ve alıntılarını, Zeynep Korkmaz kitap alıntılarını, Zeynep Korkmaz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oğuzlar, IX-X. yüzyıllar içinde Seyhun Irmağı'nın aşağı kesimleri ile Aral Gölü kuzeyindeki steplerde kısmen yerleşik hayata geçmiş, kısmen de göçebe yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Oğuzların bu bölgede bazı şehirler kurdukları ve Yeni-Kent merkez olmak üzere bir Yabgu Devleti oluşturdukları da bilinmektedir. İstahrî, İbn-i Havkal, Mukaddesî, Mes'ûd'i ve Kâşgarlı Mahmud gibi İslam ve Türk kaynaklarının verdiği bilgilere ve arkeoloji kazılarının ortaya koyduğu sonuçlara göre, bu bölgede Oğuzlar tarafından kurulan veya onlara ait olan başlıca şehirler Havâre, Cend Mangışlak, Sepren (Sabran, Savran), Yenikent, Suğnak, Karaçuk Farab (Sütkent) idi.
Anadolu Selçuklarının parçalanmasından oluşan Anadolu Türkmen Beylikleri dönemi ile onun birtakım alt dönemlerden geçerek günümüze ulaşan çok yönlü dallanmaları, oğuzların Türk tarihinde ne denli kapsamlı ve önemli bir yer tutmuş olduklarını ortaya koyan gerçeklerdir.
Reklam
Bugün Türk dilini oluşturan ve 12 milyon km²'lik bir coğrafya alanında 220 milyon insan tarafından konuşulan lehçe ve yazı dilleri içinde, geçirdiği bağımsız gelişme evreleri ve yüzyıllardır ortaya koyduğu çok yönlü değerleri ile Türkiye Türkçesi artık Türk dünyasında ve öteki lehçeler arasında, Türk dilinin bütününü en iyi temsil gücüne sahip bir yazı dili niteliğindedir. Ayrıca, taşıdığı bu çok yönlü zengin özellik ve değerleri ile edebiyat, sanat, bilim, felsefe alanlarını temsil eden bir kültür dili olarak hem Oğuz lehçeleri grubunu hem de öteki lehçe gruplarını içine alan Türk dilinin bütünü için bir dünya dili özelliklerine sahip bulunmaktadır. Türkiye Türkçesi bu üstün temsil gücünü ve kazandığı değerleri, Oğuzcanın tarih boyunca geçirdiği yapıcı gelişme süreçlerine borçludur.
Sayfa 218Kitabı okudu
Harezm Türkçesi, XIII. yüzyılda Harezm ile ona bağlı Aşağı Sirderya (Seyhun) Irmağı bölgesinde, Karahanlı yazı dili geleneğine bağlı olarak etnik yapısındaki karma nitelik dolayısıyla, aynı zamanda Oğuz-Kıpçak lehçelerinin de etkilerini içine alarak kurulup gelişen yazı dilinin adıdır.
Geri18
85 öğeden 81 ile 85 arasındakiler gösteriliyor.