Yorum

Necip G. isimli okurun asıl gönderisini gör
Elif okurunun profil resmi
Zamanın ötesini gören ve bunu geçmişten koparmadan şimdi ile dile getiren yazar Orhan Kemal aslında çoğumuzun farkına vardığı sosyolojik tahlillerde bulunmuş insanın durdurulamaz ilerleyişinin hesaba katılması gereken önemli bir ayrıntı olduğuna dikkat çekmiştir. Ben olayı çok daha farklı olarak değerlendiriyorum aslında. Hızlı bir şekilde tüketim toplumuna dönüşen insanlar dijital anlamda ilerledikçe yanlızlaşmakta, bizatihi insanın yoksunluğunu çekmektedirler. Teknolojik olarak hangi seviyeye gelirse gelsin insanın arayış içinde olacağı ve eksikliğini gideremeyeceği tek şey "değer" olacaktır. Toplumda "eskiyen" aslında insan emeğidir, insana dair "değerlerdir" diye yorumluyorum ben dijitalleşmeyi. Her şeye daha kolay ulaştığımız bu zamanda makinelerin ürettiği ürünler "ucuz" fiyatları ile her zaman kendisine bir alıcı bulabilirken, şimdilerde kıymet biçilemeyen "el yapımı", sanırım ifade ettiğiniz teknolojinin gelişmesiyle daha da bir önem kazanacak bana göre. İnsanın en büyük trajedisi hükmedemediği teknoloji ile hayatının sınırlarını zorlarken diğer taraftan yokluğunu yaşamakta zorlandığı hatta yaşayamadığı insani değerleridir. Ne olursa olsun insanın göbek bağı geçmişten koparılamaz. Her şeyi bir gün robotların yapma ihtimali olsa dahi. İnsanoğlu hangi çağda olursa olsun "insani" olandan asla vazgeçemeyecektir hatta insan emeğine verilen değer daha da artacaktır kanaatimce. İncelemeniz için çok teşekkürler. Kaleminize sağlık.
Necip G. okurunun profil resmi
Elif Hanım çok teşekkürler öncelikle... Önemli tespitlerde bulunmuşsunuz... Ben de pek çoğuna katılıyorum... Söylediklerinizi/öngörülerinizi test etmek için aslında geleceği beklememize bile gerek yok. Çünkü günümüzde de bu dönüşüm başlamış durumda. Evet robotlar dünyayı henüz ele geçirmiş değil ama günümüzde de pek çok alanda fragmanları seyretmeye başladık diyebiliriz:) Bu noktadan bakınca, belirttiğiniz gibi şu an tam anlamıyla bir tüketim toplumuyuz. Bunun insani değerler üzerindeki tahribatını da net bir şekilde görüyoruz... Ancak sizin yorumunuzda belirttiğiniz "İnsanoğlu hangi çağda olursa olsun "insani" olandan asla vazgeçemeyecektir" cümlesinin bugünkü karşılığını bulmakta ben biraz zorlanıyorum... Hatta tam tersi insanın 'insani' olandan çok kolay vazgeçtiğini gözlemliyorum... Tabii ki bir genelleme yapmak doğru değil... Bu gidişata karşı duran, insanı, değerleri, emeği elinden geldiğince korumaya çalışan insanlar da var... Ancak kendisine dayatılanı bu kadar büyük bir hevesle kucaklayan insanlar sayıca fazla görünmekte. O yüzden ben açıkçası insanlara çok fazla güvenemediğim için belli ölçüde bir kaygı duyuyorum. Ancak umarım insanlık bu 'yok edici, tüketici' hayata karşı bir duruş koymayı başarır. Katkınız için tekrar çok teşekkür ederim... Saygılarımla...
Elif okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim Necip Bey. Zorlanmanızı anlıyorum haklısınız lakin ben yorumlarımı her açıdan teknolojiyi de gelişmeyi de bizden zaman olarak ileride yaşayan Batı temelli söylemiş olabilirim. Nedenine gelince teknolojik olarak bir nevi "ikinci el eşya dükkanına" dönmüş olan ülkemiz maalesef Batı da modası geçmiş ancak tüketilmesi gereken ürünlerin pazarı konumundadır. Batıda var olan bilimsel çalışmalar teknolojinin gelişmesiyle paralel olarak her geçen gün daha çok yalnızlaşan ve mutsuzlaşan insanın geleceğini "insani" değerler çerçevesinde inşa edebilmektir. Amerika'da bizim saatlerimizi geçirdiğimiz AVM ler artık terk edilmiş ve modası çoktan geçmiştir. Kitaplara olan yönelme ve okuma oranlarını bizim toplumumuzla karşılaştırırsak eğer aradaki uçurumu net bir şekilde görebiliriz. Bize dikte edilen "dijitalleşme" nin insana verdiği zarar aslında bilinen bir gerçek. İlerlemiş teknolojiyi kullanacak insan olmazsa hiç bir şey de yok demektir. Çoğu Avrupa ülkesi nüfusundaki yaşlı oranının yüksekliği sebebiyle bundan 100 yıl sonrasında hala var olabilecekler mi bunun hesabını yapmaktalar. Sanayi devrimi ile makineleşen hayat artık yaşanabilir hale gelmesi için tekrar insanileşmek zorunda ki artık Batı edebiyatı ve diğer tüm sosyo-kültürel oluşumlar bunun çabası içerisinde. Fakat bizim toplumumuzda "insanileşmek" ne zaman moda olur inanın onu ben de kestiremiyorum.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.