Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Semih Doğan isimli okurun asıl gönderisini gör
Murat Ç okurunun profil resmi
Kendi yaptığım Frankenstein incelemem de konuyu dağıtmamak için yazamamıştım. Burada yazayım. :)) #30657799 Aslında iki tür Frankenstein var. Birisi gençken yazdığı, asıl olan. Biri de ilerleyen yaşına ve yaşadığı döneme göre değişen Frankenstein. Biz ikincisini okuyoruz yani 1831 yılında basılmış olanın çevirisi. İlk basım 1818. İlk olanla ilkinci olan arasında ne farklar var?? Okuduğum makale de aklımda kalanları aktarayım. Bu dediğim ilk basımı baz alarak çeviri yapan iletişim yayınları var. İsteyen oradan da okuyup dediklerimi teyit edebilir. “O zamanlar genç bir kız olan ben, bu kadar korkutucu bir fikri nasıl tasavvur edip işleyebildim?” demiştir Shelley. Elizabeth; 1818 baskısında Evian’da, 1831 baskısında Como Gölü kıyısında ölüyor. 1818’de Victor Frankenstein özgür irade sahibi, seçimlerinin sonucunu yaşayan bir karakter olarak sunulurken, 1831’de, kendi isteği dışında ki güçlerin oyuncağı ve kurbanıdır. Başına gelen bir çok şey kaderimsi bir yapıdadır. Bu çok önemli mesela; 1818 de ki basım da Victor Frankenstein kötücül davranışlarının seçicisi ve bizzat sorumlusu iken, 1831 basımında ise, kötülük onun dışında oluşur ve kurbandır. Zaten onu yaratana olan yalvarış ve yakarışları buna en güzel örnektir. 1831 basımını okuduğumuzda içimiz parçalanıyor gibi bir durum oluşuyor. Bildiğin edebiyat yani. :)) Kısacası ilk basım asıl kötü olanı sunarken, ikinci düzeltilmiş basım da ise "ben ne yaptım Tanrım, hemen sevgi dolu bir bir pıtırcık yaratmalıyım" demiş olmalı Shelley Hanım. :))) Bunun gibi bir çok örnek var. Aklımda kalanlar bunlar. :)) Her zamanki gibi incelemene farklı bir yorum ve bilgi katayım istedim. Umarım faydalı bir yanı olur. İnceleme için tekrardan teşekkür ederim. Frankenstein filmlerde olanın dışında edebiyat karakteridir. Okumayanlar vakit kaybetmeden okuyup, anlasınlar. Ama bu farkları bilerek bir seçimi yapsınlar. :)
Gamze Ö. okurunun profil resmi
Yiğit Yavuz un bir yazısında öğrenmiştim iki basım olduğunu. Çeviri esnasında araştırmalarında farketmiş o da. Takdir ettim kendisini onun yaptığı çeviriyi aldım İş Bankası'ndan:)
Murat Ç okurunun profil resmi
Okuduğum yazı o bile olabilir tam hatırlamıyorum. Ben de bir ara İş Bankası'nın ciltli baskısını aradım da bulamamıştım. :))
Bahar okurunun profil resmi
İthaki yayınları, okuduğum tek kitabıyla (Dönüştürülmüş Karbon [tür yine bilim kurgu]) aklımda kötü çevirisiyle kaldı maalesef. Anlamadım şimdi net bir şekilde yazar mısınız hangi baskısını hangi yayınevinden alıp okuyalım sizce?
Gamze Ö. okurunun profil resmi
Kitabı okumamış biri olarak tavsiye vermem ne kadar doğru olur bilemiyorum. Siz en iyisi bu linke bir bakın isterseniz: kayiprihtim.com/kayip-rihtim/ka...
Murat Ç okurunun profil resmi
Aynen bu yazıydı okuduğum. İyi oldu paylaştığın. Bahar Hanım, linkte ki yazıyı okuyup, ona göre seçim yapabilirsiniz. O değil de Semih yorumuma, yorum yapmadı. Hayır olsun yahu? :))))!
Semih Doğan okurunun profil resmi
Öncelikle özür dilerim Murat. Yorumunu görmedim. O sebeple de hiçbir cevap veremedim. Kusuruma bakma lütfen... Her zamanki gibi tamamlayıcı ve doyurucu bilgilerinden birini vermişsin. Teşekkür ediyorum katkın için :)
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.