Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Ömer Gezen isimli okurun asıl gönderisini gör
Cem Єren okurunun profil resmi
Ya kusura bakma bende ilgiliyim varoluşa felsefesine :)) Benim dikkat çekmek istediğim bir de tarihsel olarak bakabilmek. Direk yazdım ama incelemede çok güzel anlatmışsın. :) Varoluş felsefesi Dostoyevski ve nietzche ile başlıyor. Karl Jaspers, martin heidegger, soren kierkegaard,gabriel marcel gibi çok yazar var. Fenomolojik bakış açısıyla irdeleyen yazarlar da var. Tanrının varlığını kabul eden Kierkegaard etmeyen Nietzsche, Sartre vb... varoluşçular var. Varoluş dibi olmayan bir felsefe derine indikçe yoğunluk artıyor. :) yani özellikle ilgili olanlar için yeterli bir kitap olmadığını düşünüyorum. Camus ile Sartre'yi karşılaştırılmaması gerekiyor bence. İkiside matematiksel olarak eşit değil, yanlış bir değerlendirme olur. İkisinide seviyorum. Ama ben Sartre'ı daha çok benimsiyorum. Zaten Samuel Beckett'i varoluş ya da absürt edebiyatıyla içine dahil edersek ikisininde işinin zor olduğunu düşünüyorum. :))
Ömer Gezen okurunun profil resmi
Kitapta söylediğiniz bütün isimler geçiyor. Bir tek Schopenhauer geçmiyor. Nietzsche'nin de 20'li yaşlarında bütün kitaplarını okuyup hayran kaldığı bu adamın ismini neden varoluş felsefesine yazmıyorlar anlamış değilim. Dünyaya fırlatılmış insan sözü onda da geçiyor Sartre'ın kullandığı gibi. Kesinlikle olayları, anlatılanları ve felsefeyi kavramak için tarihine bakmak lazım. Nelerden etkilenmiş insanlar ki bunları söylemişler. Varoluş felsefesi neden Antik Yunan devletlerinde çıkmamış da 20. yüzyıl Fransa'sında çıkmış? Cevap tarihte gizli... Her neyse 😂😂 teşekkür ederim pek uzatmak istemedim incelemeyi de ama begenmenize sevindim. Camus vs Sartre konusunu ise kişisel zevkler diyerek kapatalim :)
Cem Єren okurunun profil resmi
Schopenhauer zamanında Hegel kadar dikkat çekmiyor belki bunun etkisi olabilir. Zaten aynı üniversitede Hegel'in derslerine daha fazla öğrenci katıldığı için ayrılmış profesörlükten kabuğuna çekilmiş doğayla ilgilenmiş. Gerçekten dikkate değer bir soru neden 20. Yy da? Sanırım dünya savaşları ve dünyada daha gelişmiş bir hümanist düşünce ortamından dolayı olabilir. Varoluş yokluk tehlikesini daha kitlesel olarak tatmış.... vs.. gibi şeyler olabilir. Camus'u en az senin kadar seviyorum. Varoluş felsefesini daha iyi anlattığı için Sartre'den kişisel olarak daha çok verim alıyorum. Ama sen Beckett'i de göz ardı etmemeni tavsiye ederim :)
Ömer Gezen okurunun profil resmi
Hangi kitabı ile başlayayım? Merak ettim şimdi 😂
Cem Єren okurunun profil resmi
Başlangıç için tiyatro ve roman olarak
Godot'yu Beklerken
Godot'yu Beklerken
ile
Mercier ile Camier
Mercier ile Camier
olabilir. Hikaye olarakta
Aşksız İlişkiler
Aşksız İlişkiler
ile
Hiç İçin Metinler
Hiç İçin Metinler
Beckett'i anlamak kolay olmadığı için fazladan tavsiye ediyorum. :)
Ömer Gezen okurunun profil resmi
Not ettim hepsini. Harikasınız, teşekkür ederim :)
Cem Єren okurunun profil resmi
Ben teşekkür ederim dikkate aldığınız için... 😇 Ayrıca ilginiz varsa varoluş yazarlarını bir Sofienin Dünyası kadar kronolojik anlatan
Varoluşçular Kahvesi
Varoluşçular Kahvesi
kitabını da tavsiye etmek isterim. Sofienin Dünyasına göre biraz daha ağır kitap. Varoluş felsefesi konusunda çok faydasını gördüm.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.