Aşksız İlişkiler

9789755392028

İnsanın Biteviye Acizliği: Belacqua Shuah ve Aşksız İlişkileri
2023 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 02:24
Belacqua; var olamamanın sancısı, kötü koşulların kurbanı, tanrının sevilmeyen evladı, kalabalığın arasındaki sessizlerin hezeyanvari çığlığı, hiçliğin ortasındaki anlamın anlamsızlığı... Belacqua; dalgaların geri dönüşünde götürdüğü kum tanesi, neşeli çıkışların hüzünlü bitişi, insanın biteviye acizliği, hem hepimizden uzak hem de içimizden birisi. Belacqua Shuah. Samuel Beckett’ın ileride yazacağı neredeyse tüm karakterlerin bir prototipi. Bir karşı-kahraman. Yapılacak çok şeyi var hayatında, tamamlanmayı bekleyen, fakat ne mecali var böylesine beyhude bir çabaya, ne de arzusu. Var olmaya mı isteksiz, yoksa yok oluşa mı meyilli bunu bir türlü çözemiyoruz bizler. Yine de şahitlik ediyoruz duvarlara çarpa çarpa yürüyüşüne. Şehir merkezindeki karmaşaların en ortasından, Dublin’in esintili ve ferah dağlarına kadar. Bir Beethoven duraklamasında yaşıyor olsa da bitecek bu dünyanın ninnisi bir gün, elbet bitecek. On öyküden oluşuyor Aşksız İlişkiler, öykü derlemesi görünümlü bir romana evriliyor sonrasında. Beckett’ın acemilik işi, ilk yayımlanan eseri olarak çıkıyor karşımıza. Yine de yapmış olduğu atıflarla büyük bir bilgi birikimi istiyor okurdan. Aynı sayfada hem Latince, hem Fransızca hem de Almanca okuyorsunuz bazen. Yapışıyor yakanıza Belacqua, ‘’Bu hiçliğin gelişigüzel doğasında ne vardır sence yaşamaya değer?’’ diye soruyor umarsızca. Siz de haliyle bir anlam veremiyorsunuz aniden, sayfaları çeviriyorsunuz hesapsızca. Özenle seçilmiş kelimeler parça parça birleşiyor ve kocaman bir cevaba dönüşüyor en sonunda: ‘’Hiçbir şey! Hiçbir şey güzel değildir bu dünyada, ana rahmine, o sonsuz karanlığa dönmekten başka!’’ Beckett okumak zor, üzerine bir şeyler karalamak daha da zor. Yine de seviyorum seni Beckett, verdiğin tüm huzursuzluklara rağmen. Başka çatışmalarda
2023 63. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2023 00:20
Belaqua isimli karakter üzerinden sunulan yedi değişik öykü. Ara ara sizi kendine çeker gibi görünse de yavaş akıyor. Karakterin gelgitleri o kadar fazla ki insanın algısını dağıtıyor. Seviyor ama sevmiyor gibi, ölmek istemiyor ama yaşamdan da çok keyif almıyor, biraz dinamik ama çoğunlukla yorgun, umursamaz, hırçın tuhaf ve böyle bir kişiliğin gözünde yaşadığı yer, insanlar, olaylar, ilişkiler...
Aşksız İlişkilerSamuel Beckett · Ayrıntı Yayınları · 2016510 okunma
“Sahtekârlık etmediğinizi nasıl bilebilirim?”
2025 6. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2025 20:24
Hayatta aradığını bulamamaktan mı, bu arayıştan yorulup sıkılmaktan mı ya da hayata bir şey aramaya gelmediğini düşünmekten mi? Hevesi kaçmış (belki de hiç heves duymamış), hangi öykünün içinde olursa olsun değişmeyen umarsızlığın sınırlarının ötesine çıkıyoruz antikahramanımız Belacqua ile... Belacqua: Tembel, duygusuz, hayattan kopuktur. Aşkı karşı umursamaz; ölümü bilse de anlam vermez. Tıpkı Beckett'in sonraki karakterleri gibi o da bir "bekleyen", "duraklayan" ve "hiçbir yere gitmeyen" biridir. Bu haliyle Beckett'in karakterlerinin demek istediği: İnsan bazen yaşadığını sanır ama aslında şarampole doğru sürükleniyordur. " S Ü R Ü K L E N İ Y O R U Z " Der Nihilizmin içinden zırhsız geçerek gerçekliğe ulaştıran yazarımız Samuel Beckett... Nihilizm hayata karşı kaçak dövüşmek değil midir? Çünkü hakikat, ancak savunmasızken duyulur. BECKETT TESLİMİYETİ REDDEDER!!! Hayatın anlamsızlığına ve absürtlüğüne doğrudan meydan okuyan değil; onun içinde, sınırlarında, bazen kaçamaklarla, bazen çaresizlikle ama asla tam teslim olmadan var olmaya çalışan bir yazardır. (nasıl fanatik hayranıyım bunu ifade edebilmenin çaresizliğini yaşıyorum ) Beckett'in dili ironik, acımasız ama çok dürüst, teselli etmez, saçından tutar ve "YÜZLEŞ!" der. Ne süs var, ne teselli. Ama bu sade dolaysız anlatım, en büyük etkiyi bırakıyor insanda ki; bize bu lazım değil mi? Ve özetle aşağıdaki alıntıda ki gibi değil miyiz? "Beyni hâlâ bu karanlık bölümle uğraşadursun saatin on ikiyi vurduğunu duydu. Anında koptu önündeki işten. Kitabı pamaklarıyla tartarak kaldırdı, geriye doğru avucuna tam oturacak biçimde yerleştirdi. İlahi Komedya, kapağı yukarıda, avuçlarının içinde duruyordu. Kitabı böylece tutarak burnunun tam altına götürdü ve çarparak kapattı. Bir süre daha havada tuttu, öfkeli gözlerle
2018 41. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2018 17:03
Samuel Beckett, alışılagelmiş kalıpların dışında kendine has biçimler üretir. Yazınlarında genel olarak parçalanmış kişiliklere sahip karakterler kurgular. Bu karakterler bozulmuş, anlamlandırlamayan mekan ve zaman içinde okuyucunun karşısına çıkar. Beckett, 19. ve 20. yüzyıl modern romanından farklı bir yol benimsemiş ve bu dönem içinde yazılan romanların aksine belirli bir mekan, zaman ya da karakter kurgulaması yapmaktan kaçınmıştır. Eserlerinde belirli bir olay örgüsü ve derin karakter betimlemelerine yer vermez. İçine duygu yerine hava basılmış karakter, Belaqua. "Hiçbir ölüm çabuk değildir." Aşksız ilişkiler, 1934 yılında yayımlanmıştır. Birden fazla öyküden oluşan bu kitap, aslında ana karakter Belaqua'nın  (Dante'nin aynı adlı kahramanından adını alan bu karakter, onunla aynı kişisel özellikleri göstermektedir. ) yaşamını, aşklarını, ölümünü ve cenazesini anlatır. Birbirinden bağımsız görünen bu öyküler, bütüne bakıldığında Belaqua'nın kronolojik bir yaşam öyküsüdür. Kitap, Dante ve İstakoz adlı çarpıcı bir öykü ile başlar ve okuyucu Belaqua'nın hayatını ıstakozun yaşamı üzerinden sorgular. Istakoz üzerinde derin düşüncelere dalan Belaqua'nın karakter çözümlemesi de okuyucuya bırakılır. Varoluşçuluk düşüncesinin sorgulandığı bu kitap ne bir ilişkiyi ne de aşkın felsefesini konu edinmiştir. İnsanoğlunu kuşatan evrensel olguların, kişinin zihninde fazlaca büyütüldüğünü, aslında yaşamın, gereksiz ayrıntılarının içinden boğuşmaktan çok daha fazlası olduğunu anlatır. Yazar, anlatıcı olarak yer yer metne müdahalelerde bulunur. Kişiler hakkında bizi yoruma çağırır, bireyi içinde yaşadığı toplum ile ele alarak, bilginin ve doğru bilinenlerin sorgulamasını yaptırır. Elbette böyle yazınca çok karanlık ve kasvetli görünmüş olabilir. Ancak, Beckett sorgulamayı da,
Felsefe
Puan vermedi·
Kitabın ilk yarısında bildiğimiz aşka dair bir konu yok. Dili açık ancak atıflı. Kitabı okumadan önce daha başka yollardan geçmiş olmanız gerekli. Tanıdığım manzaralı cümlelerle karşılaşınca okumaktan keyif aldım. Kimi bölümlerde atıflarda yetersiz kaldığım için de kendimi yabancı, herkesin konuyu bildiği bir toplulukta konuşmak için can atıp da iki kelam edememiş gibi hissettim. Kişilere gelince, onlara dair göze çarpan ilk özelliklerle beraber anılıyor isimleri. Kırmızı elbisesi ile sırt dekoltesi açık Alba gibi ya da yüzü sivilceli avukat. Olayların akışı birden durdurup direkt okuyucuya olan anlatımlar mevcut. Başta garip gelse de sonrasında yazar ile hangi kısımda göz göze geleceğinizi biliyorsunuz. Konular birden başlıyor ve birden bitiyor. Arkadaş çevresi hem sabit hem de değil. Karakterler birden olaya dahil oluyor ve olayların nasıl başladığı okuyucuyu pek de ilgilendirmiyor, gerçekten ilgilendirmiyor ve öncesine dair bir merakınız olmuyor. Çünkü Belacqua böyle biri. Ayrıca, kitabın son yarısında da aşka dair (bildiğimiz) bir şey yok. Kitap sonrası Beckett ile arkadaş olmak için onu zorlama kararı aldım.
Puan vermedi·192 syf.·
2020 20. kitabı
Merhaba değerli BinK Ailesi:) Beckett, bu eserinde Belecqua isimli kahraman üzerinden " durum öykülerine" ve " olay öykülerin" yoğunlaşmış. Eser tür olarak roman olup, kendi içinde bölümlere ayrılarak da, her bölüm birer öykü niteliği taşımakta. Her öykünün kahramanı ise Belecqua'dır. Dil sade olup, üslup ve anlatım oldukça yoğun. Yazar, eserde bir olay ve durum üzerinden varoluşsal yaşama problemi ve bireyin çektiği acılara değinmiş. Yer yer bilinçakışı ile yazılmış. Okumakta zorlanabilirsiniz. İyi bir Samuel Beckett okuru olmak istiyorsanız, ferah ve aydınlık bir zihinle okumanız gerekiyor. Farklı ve zorlayıcı bir kitap. Sayfa sayısının az olmasına rağmen 5 günde ancak bitirdim. :) dedim ya anlatımı çok yoğun;) @MatmazelKikirik Sizlere keyifli okumalar diler:) Sevgi ile kalın; esen kalın.
2020 36. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2020 21:59
Kitap bilinç akışı tekniği ile yazılmış. Beckett bu konuda hünerini konuşturmuş. Değişmez karakteri Belacqua kitap boyunca sıkça adı geçiyor. Bir olay örgüsü yok. Bu yüzden olay ve zaman içiçe geçmiş durumda. Zor kitap severlerin ilgisini çekebilir.
2018 139. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2018 16:05
Her insan ilişkiler kurar. Kimi iyi kimi kötü. Kimi sevgiyle örer evinin duvarlarını kimi sevgisizlik üzerine. Ama bunu bilerek yapanlar kadar bilmeden yapanlar da azımsanmayacak sayıdadır. Karakterimiz hayata ne tarafından tutunacağını bilemeyen, sevemeyen, çokça sorgulayan ve derinlerine kadar düşünen bir adam. Seviliyor fakat olmuyor. Eksiklik duygusu eksilmiyor içinde. Ne yana dönse yalnızlık. Kiminle olsa ölümün nefesi ardında. Enteresan ilişkiler ve enteresan bir kurgu..
Felsefe
2016 55. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2016 14:48
Aşksız İlişkiler,Samuel Beckett'ın 1934'te yayımlanan öykü kitabıdır.Öyküler ayrı ayrı okunabileceği gibi kronolojik sıra takip ettiği için bir bütün halinde de düşünülebilir.Baş karakter olan Belacqua,yı Dante'nin İlahi Komedya'sının Araf bölümündeki tembel, cennete gitme umudunu yitirmiş ud ustasından almıştır.Kitabın ilk öyküsünün adı da Dante ve İstakoz'dur.Belacqua toplumdan kopuk, içkiye düşkün,pis, batı dilleri öğrencisi olan bir şairdir.Geçen yıl atölye çalışmamızda incelediğimiz, Murphy kitabının baş karakteri olan Murphy gibi, bedeni ve bedeninin ait olduğu dış dünya ile usu arasında bir çelişki, kopukluk yaşar.Murphy akıl hastanesinde hastabakıcılık yaparken, Belacqua Shuah kendini akıl hastanesine ait hisseder.Aşk ve sevgi kendisine çok uzaktır.Buna karşılık kitap boyunca birkaç kez evlendiğini görürüz.Ancak evlendiği, hayatına giren kadınların çoğu ölür.Kitapta söz edilen karakterlerin bir kısmı gerçek yaşamdaki kişilere dayanmaktadır.Mary Manning Howe (Caleken Frica), Ethna MacCarthy (Alba) ve Lucia Joyce (Syra Cusa) gibi.Ayrıca Smeraldina'nın Aşk Mektubu bölümündeki Semeraldina karakterine ilham veren kuzeni Peggy Sinclair' dir.Günlük yaşam karşısında sadece izleyici olan, uyuşuk, bencil Belacqua Shuah Beckett'ın daha sonraki eserlerinde sık sık göreceğimiz karşı kahramanlarının ilkidir. "Hayvanı kaynatacağım" dedi kadın, "başka ne yapabilirim ki?" "Ama ölü değil ki" diye karşı çıktı Belacqua."Onu canlı canlı kaynar suya atamazsın."Kadın şaşkın gözlerle baktı.Belacqua kendinde değil miydi ne?"Kendine gel" dedi sert bir bir biçimde,"ıstakozlar hep canlı haşlanır.Böyle olması gerekir."Istakozu yakaladı ve sırtüstü çevirdi.Hayvan titriyordu."Hiçbir şey hissetmezler"dedi... ..."Dırdır edip beni şaşırtıyorsun" dedi kadın sinirli bir biçimde."Ama yemekte
2020 368. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2020 17:10
Bölük anlatım, parçalanmış kişilikler, yaşamsal yazın ve beklentisiz gerçeklik. Beckett kopuk tümceler, iç içe geçememiş ilişkiler bağlamında zaman sıçramalarını tekdüze düzeye indirgeyerek, dahil olduğu hayatlara şöylesine bir gün için değinen, karamsar ve gerçek ilişkilerden uzak kahramanınca dile getiriyor yalnızlığının sevincini, usunun beklentisini. Kendisi de sık sık buradayım diyor. Betimlemeleri yer yer çok çok iyiydi, dili de çapraşık lakin dul avrat otu kıvamında tende kalan iyileştirici beklentisiyle yerinde duramama usunu selamlıyordu. Güzeldi.

Samuel BeckettYazar · 38 kitap
Samuel Barclay Beckett, (13 Nisan 1906; Foxrock, Dublin - 22 Aralık 1989, Paris), İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürd Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir. Beckett'in eserleri sade ve temel olarak minimalisttir. Bazı yorumlara göre, çağdaş insanın durumu hakkında oldukça kötümser, hatta hiççi eserler vermiştir. Gittikçe daha kısa ve özlü eserler veren Beckett, bu kötümserliği kara mizah yoluyla anlatır. "Roman ve drama türlerinde yeni formlarda oluşturduğu eserlerini, modern insanın yoksunluğu üzerine kurguladığı" için, 1969'da Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Beckett, ayrıca 1984'te Aosdána'da Saoi seçilmiştir. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Samuel_Bec...