Yorum

Ömer E. isimli okurun asıl gönderisini gör
Ömer E. okurunun profil resmi
Bu arada başlıkla alakalı, John Stuart Mill'in utilitarianism'i de James'in pragmatism'i de faydacılık olarak çevrilmiş. İkisi de aynı anlamda ''faydacı'' mı bilmiyorum ama tahminimce nüans farkı olduğundan James'in başlığını direkt pragmatizm olarak almak gerekirdi.
Bu yorum görüntülenemiyor
Ömer E. okurunun profil resmi
Ahmet Cevizci'nin Felsefe Tarihinde okumuştum ama aklımda kalmamış, açıp bakmaya da üşendiğimden net bir yorum yapmadım. :D Utilitarianismde acı, haz, mutluluk gibi kavramlar da dikkate alınıyor yani, anladım.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yaïr okurunun profil resmi
Pragma kelimesine bakınca faydaya (sanıldığı kadar) bağlı olmadığını düşünüyorum.
Ömer E. okurunun profil resmi
Anladığım kadarıyla pratik bir değere, yani faydaya gayet bağlı bir şekilde kuruyor gerçeklik algısını. Adam resmen gerçekliği fayda getirisiyle ölçüyor. Tabii diğer pragmatistler ne diyor bu konuda bilmiyorum.
Yaïr okurunun profil resmi
James ve Peirce aletciliğe daha yakındır. Pragmatizm ilk önce inancı ele alıyor. Bu inancın gerçekliğe yakın olması için ne gibi kısıtlamalar ve etkiler olmasını tartışıyor. Ortaya attıkları ise; edinilen inancın kullanılabilir olması, başka bilgiler edinebilmek işin ( o bilgi sayesindedir) alet geliştirebiliyor olmamız, emek sarf etmeyi azaltması.. Buna pragmatik-doğruluk-değeri diyorlar. Bütün gerçekleri pragmatik olmadığı için reddeden birkaç filozof var. James, inanma arzusu üzerine geliştirdiği teori spirütel (dini vs) inançların pragmatist yaklaşımının ahlaki olarak geçerliliğini savunduğu için biraz patak veriyor. Ama... onculanalitikfelsefe.com/bildigim-kadari... James son yıllarında popüler oldukça yüzeysel ve özetin özeti denilebilecek yazılar yazmış biri.. Tabii bunu tek yapan James değil. Pragmatizmi tanıtmak ve yaymak için yapılan girişimler pragmatizmin yanlış anlaşılmasına sebebiyet verince Peirce "Durun abiler" diyor ama nafile..
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.