Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yusuf B.

Yusuf B.
@yusuf_b_27
𝓣𝓱𝓮 𝓚𝓲𝓷𝓺 𝓸𝓯 𝓚𝓲𝓷𝓺𝓼
22 Ağustos 2003
14 okur puanı
Haziran 2023 tarihinde katıldı
İntihar
Gönül tercüme olmaz bazen dile İntihara sürükler sessiz ve sinsice Kalp bürünse de kasvete Giden dönmez sevdiğine... Aşk zamana yenik düşmekse Eğer bir gün kalbin kalbime yenilirse Dön gel yine sevda şehrine Sonu intihar olsa bile...
Sayfa 24 - Ateş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Amerika atom bombasını kullanmadan önce kendi halkına propaganda ortamını profesyonel şekilde hazırlamıştı. Bombanın yüz binlerce insanın ölümüne sebep olmasıyla karşıt protestoların doğmasına rağmen halkın büyük çoğunluğunda memnuniyet uyandırmıştı.
Sayfa 103 - Karakarga YayınlarıKitabı okudu
1933 Mart ayında iktidara gelen Hitler'i yakından takip eden biri daha vardı: Robert Oppenheimer. Oppenheimer bu adamın faşist söylemlerine karşılık derhal engellenmesi gerektiğini düşünüyordu. O büyük bir tehlikeydi. Kendisi de Alman asıllı bir Yahudi olan Oppenheimer'ı ilerleyen yıllarda atom bombasını icat etmeye götürecek nedenlerden biri Adolf Hitler olacaktı. Atom bombası fikri Hitler'i durdurabilecek güçlü bir silaha sahip olma düşüncesinden kaynaklanmıştı. Ancak bu silah Hitler'in ve Almanya'nın değil, Japonya'nın kıyameti olacaktı.
Sayfa 29 - Karakarga YayınlarıKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Sümer kralları, ve daha sonra Babilonya ve Asur kralları, kendilerini tanrıların seçip atadıklarını ileri sürdüler. Ritüellerde, tanrıların temsilcileri gibi davrandılar; ve bazı örneklerde, öldükten sonra tanrılaştırıldılar. Ama Mısır'da kral, tanrının temsilcisi değildi, kendisi tanrı idi. Yaşarken tanrı Horus idi ve öldüğünde, ölüler tanrısı Osiris oluyordu.
Sayfa 80
Antik Çağ insanı doğru yahut dürüst olmak zorundaydı, Ortaçağ insanı ise sadık olmak zorundadır.
Sayfa 64
Reklam
Sultan Tuğrul Bey
Ebû Tâlib Rükneddin Muhammed Sultan Tuğrul Bey, kaynaklarda adâleti, dindarlığı, iyi kalbliliği, mütevazî, merhametli, sabırlı, affedici olması ve cömertliği ile zikredilir. O, bu vasıfları ile devletin kuruluşu sırasındaki üstün hizmetleri yanında 23 yıl hükümdarlığını yaptığı Selçuklu Devleti'ni sağlam temeller üzerine oturtmuş, devletin sınırlarını Anadolu içlerine kadar uzatarak Oğuzları buralara sevk etmiş ve Anadolu'nun bir Türk yurdu haline gelmesinde de büyük gayret sarfetmiştir.
Sayfa 36
Edirne'nin Fethi
Literatürde Osmanlıların Edirne fethi için 1363, 1364, 1369 tarihleri verilir, yahut 1371 Çirmen Savaşı sonucu, alındığı ileri sürülür. Aşağıda anlatılacağı üzere, Sırplar ve Bizans, 1371'de Edirne'yi Osmanlılardan geri almak için gelmişler ve yenilmişlerdir. Gerçekte Edirne, ondan on sene önce, 1361'de Şehzâde Murad ve lalası Şahin tarafından fethedilmiştir.
Sultan
Osmanlılardan sultan unvanını alan ilk bey, Orhan Gazî'dir. Ondan önce bütün beyler "emîrü'l-kebir" yahut "bey" unvanını kullanırdı. 1336 yılında İlhanlı hükümdarı Ebu Said'in İran'da ölmesi ve çocuğunun olmaması imparatorluğun dağılmasına neden olmuştu. O zaman Anadolu'daki bütün emîr ve beyler "sultan" unvanını almaya başlamışlardır. Ondan önce alamazlardı. Çünkü bu, hem Konya'daki Selçuklu sultanına hem de İlhanlı sultanına karşı bir isyan anlamına gelirdi.
İslâm'ın Doğuşu
7. yüzyılın büyük olayı -Batı için bile- İslâm'ın doğuşu ve Arap fetihleridir.
Sayfa 42
Anadolu'ya İlk Türk Akınları
Anadolu'ya ilk Türk akınları Çağrı Bey'in bir yurt arama amacıyla 1016-1021 yılları arasında Doğu Anadolu'ya yaptığı meşhur keşif seferi ile başladı. Bunu, 1028 yılında Gazneli Mahmud'a mağlup olarak kaçan Arslan Yabgu'ya bağlı Oğuzlar'ın 1029'da Azerbaycan üzerinden Bizans arazisine girmeleri ve Diyarbekir havalisine kadar gelmeleri takip etti.
Sayfa 19
Reklam
En Atılgan Önder
Çağdaş Bizans tarihçisi Pachymeres Osman'ı, Bizans topraklarına karşı akın yapanlar arasında en atılgan önder olarak tanıtmaktadır.
Köken
Osmanlı alfabesinin esasını oluşturan Arap yazısı, kökende Fenike yazısına dayanmaktadır. Fenike yazısı nasıl bir koluyla Batıda Yunan alfabesinin ve bugünkü modern Latin temelli alfabelerin kaynağı ise Doğuda da Aramî ve Nabatî yazıları yoluyla Arap alfabesinin kaynağıdır.
Sayfa 24
Roma
Ortaçağ Batı dünyası Roma İmparatorluğu'nun yıkıntıları üzerinde kurulmuştur. Roma onu hem desteklemiş, hem engellemiş, hem beslemiş hem de felç etmiştir.
Sayfa 27
Selçuklu Devleti'nin Resmen Kuruluşu (1040)
Dandanakan zaferinden sonra Selçuklu beyleri bir araya toplanarak Tuğrul Bey'i "Horasan Selçuklu Hükümdarı" ilân ettiler. Selçuklular artık Horasan'da tamamen müstakil bir devlet kuruyor ve böylece büyük bir cihan devleti için ilk adımlarını atmış oluyorlardı.
Sayfa 15
Selçuk'un Oğulları
Oldukça uzun ömürlü olduğu anlaşılan Selçuk, 100 yaşını geçmiş olarak 1007 yılı civarlarında Cend'de öldü ve burada gömüldü. Selçuk'un genç yaşta şehid düşen Mikâil ile Arslan (İsrail), Musa İnanç ve Yusuf Yınal adlarında dört oğlu vardı. Ayrıca beşinci oğlu olarak Yunus'un da olduğu rivayet edilmektedir. Selçuk'un ölümünden sonra eski Türk töresine göre büyük erkek çocuk olan Arslan (İsrail), Selçuklu âilesinin başına bey (başbuğ) olarak geçti ve Yabgu ünvânını aldı. Bununla birlikte âilenin diğer bireyleri, kendilerine bağlı Oğuz oymaklarının başında yarı müstakil bir durumda idiler. Böylece genellikle Tuğrul ve Çağrı Beyler'e bağlı olan Oğuzlara Selçuklular, Arslan (İsrail) Yabgu'ya bağlı olanlara Yabgulular ve Yusuf Yınal'a bağlı olanlara da Yınallılar adı verilmiştir.
Sayfa 5
55 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.