Mehmet Taha Boyalık- Zemahşeri ,Keşşaf tefsiri okumaları
Kur'an'ın Belagatini en iyi ortaya koyan tefsir
Kur'an'ın belagat mucizesi oluşunu en güzel ortaya koyan tefsir Zemahşerî'nin "el-Keşşâf" adlı tefsiridir. Bu tefsir "Kur'an hangi açıdan bir dil mucizesidir?" sorusuna en güzel bir cevaptır.
Reklam
KLASİK TEFSİRLERİN "EN"LERİ
Tefsir akademisyeni değilim ancak Kur'an'ı anlama gibi bir derdi olan her Müslüman gibi kendimi bildiğim tarihlerden itibaren klasik ve modern dönemde yazılan tefsirlerle iç içe olmaya gayret eden biriyim. Zira "Kur'an âyetleri üzerinde tefekkür etmek" Kur'an'ın emridir ve bu emir, özellikle de günümüzde ancak
“molla câmî bir beytinde der ki: eğer sen hasta isen sana şifa vermek ibn-i sina' nın şifâ adlı kitabına düşmedi, eğer senin bir problemin var ise o problemi keşfetmek de zemahşerî'nin keşşâf'ına düşmedi. eğer sen hidayetini kaybettiysen seni hidayete ulaştırmak da merginânî’nin hidâye adlı fıkıh kitabına da düşmedi. on cilttir o (beytlerin bulunduğu eseri), bende var evde. ee? ne oldu şimdi? hidâye'yi attı, keşşâf’ı attı, şifa'yı attı. kitap düşmanlığı yapmıyor. yani orada câmî şunu anlatmaya çalışıyor. bir başka beytinde diyor ki: bütün ömrün kitap toplamakla geçti. ee? ne zaman oturup günahlarına ağlayacaksın. otur da biraz günahlarına ağla diyor. otur aşağıya! ondan sonra bir başka beytinde diyor ki: alimler ölür, kitapları kalır. kitap toplamaya bak, diyor. şimdi ne anlaşılıyor bu beyitlerden? yani kitaba savaş açmıyor bu. ama bütün himmetin bu. e peki şurayla ne zaman uğraşacaksın, maneviyatına ne zaman ağırlık vereceksin? letâiflerini ne zaman çalıştıracaksın da arşın ötesi ile irtibata geçeceksin? demek istiyor. aynı şeyi söylüyor. kuru ilim mana olmadan hiçbir şey ifade etmiyor ancak kabukta kalıyorsun ancak nakilci oluyorsun mana yok ruh yok nur yok böyle olmaz ne zaman ruh tarafına bakacaksın bakım yapacaksın diyor...”
Size karşı savaşanlarla siz de Allah yolunda savaşın, fakat aşırılığa sapmayın; Allah aşırılığa sapanları sevmez. (Bakara Suresi / 190. Ayet) (Müfessirlerin çoğunun görüşüne göre âyetin “Aşırılığa sapmayın; Allah aşırılığa sapanları sevmez” meâlindeki bölümü hem haksız saldırıyı hem de başlanmış bir savaşta aşırı gitmeyi, gereksiz kan dökmeyi ve çevreye zarar vermeyi (Reşîd Rızâ, II, 208) yasaklamaktadır. Nitekim Zemahşerî, âyetin, savaşı başlatmayı yani savaş çıkarmayı yasakladığı gibi, başlamış bir savaşta kadınların, yaşlıların, çocukların ve benzerlerinin öldürülmesini, anlaşmalı bir topluluğa saldırılmasını, baskın saldırılar düzenlenmesini de yasakladığını ifade etmiştir.)
Mazlumlara yardım etmek ve kederli insanların hüznünü gidermek, büyük günahlara keffarettir. Hz.Ali (r.anh) (Kaynak: Zemahşeri, Rebiu'l-Ebrar)
Reklam
111 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.