Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

turgut turgut

Voltaire’nin insanların sözcükleri yalnızca düşüncelerini saklamak için, düşüncelerini de yalnızca adaletsizliklerine gerekçe bulmak için kullandıkları yolundaki deyişini anımsadı.
Sayfa 352Kitabı okudu
Reklam
…ancak bilindiği gibi insan, kendi iç dünyasında suçluluk ile suçsuzluk arasında bocaladığı ölçüde suçlamalar karşısında da daha şiddetli bir tepki gösterir.
Sayfa 348Kitabı okudu
Gelgelelim insan, kendisine yöneltilen kuşkulara, ancak saman kağıdının yağmura dayanması kadar dayanabilen bir varlıktır.
Sayfa 347Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Uygarlık sorunu yalnızca yürekle çözülebilir. Yeni birinin ortaya çıkmasıyla. İnsanın iç dünyasındaki yüzüyle ve salt iradeyle. Bu bağlamda akıl, büyük bir geçmiş liberalizme kadar vardırıp zayıf düşünmekten başka bir şey yapmadı. Ama belki de yeterince uzak görüşlü değiliz ve hesaplarımız için çok küçük ölçüler kullanıyoruz; her an, dünyada büyük bir dönüşüm gerçekleşebilir!”
Sayfa 335Kitabı okudu
…insan tek tek ele aldığında, yaptığı her şeye haklı bir gerekçe bulmasa bile, yine de kendi gözünde basbayağı becerikli ve dürüst herifin tekidir; veya zaten dünya da aslında olması gerektiği gibi değildir…
Sayfa 316Kitabı okudu
Reklam
…doğuştan gelen özellikler ve koşullar o yaradılışı çokanlamlı bir biçimde yoğurmuştur, yazgısı henüz gerçek anlamda sert bir karşı basınç tarafından bütün çıplaklığıyla belirgin kılınmamıştır, ama en önemli nokta, bu yaradılışın karar verebilmesi için henüz kendisinin de bilmediği bir şeylerin eksik oluşudur.
Sayfa 273Kitabı okudu
İnsanı onca uzun bir zaman boyunca evrenin merkezi sayan, ama artık yüzyılların akışı içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş insan merkezci tutum, büyük bir olasılıkla Ben’in kapısına gelip dayanmıştır; çünkü bir şeyi yaşamanın en önemli yanının o şeyi yaşamak, eylemin en önemli yanının da eylemde bulunmak olduğu yolundaki inanç, insanların çoğuna artık bir safdillik gibi gözükmeye başladı
Sayfa 271Kitabı okudu
Sözü edilen gerçekçi insan, her şey den her şeyi çıkarabilir – karı tene, teni çiçeklere, çiçekleri şekere, şekeri pudraya ve pudrayı da yeniden bir kar serpintisine dönüştürebilir -, çünkü görünüşe bakılırsa onun için tek önemli olan, bir şeyi aslında ne değilse ona dönüştürmektir; bu da herhalde onun, nerede bulunursa bulunsun, orada uzun süre kalamadığının kanıtıdır.
Sayfa 255Kitabı okudu
Aslına bakılırsa dürüst ve gerçekçi insan, gerçekliği hiçbir yerde kayıtsız şartsız sevip ciddiye almaz
Sayfa 255Kitabı okudu
Öğrenmekte olduğum hakikat, benim hakikatim mi ? hedefler, sesler, gerçeklik, insanı çağıran ve yöneten, peşinden gittiğimiz, kendimizi kollarına bıraktığımız tümü bu baştan çıkarıcılık: -bu, hakiki gerçeklik mi, yoksa sunulan gerçekliğin üzerinde elle tutulamaz bir biçimde duran bir soluktan başka bir şey değil mi?
Sayfa 243Kitabı okudu
Reklam
İnsanın hissettiği ve yaptığı her şey, şu yada bu biçimde “yaşam yönünde” olup biter, ve bu yönün dışına kayan en küçük bir hareket bile ağır ya da korkutucudur.
Sayfa 241Kitabı okudu
“İnsanlığın bütün ruhsal kargaşası, asla çözülememiş sorunlarıyla birlikte, tiksindirici bir biçimde tek tek herkesin sırtındadır”.
Sayfa 239Kitabı okudu
“Korkunun romantizmi!” diye suçladı kendi kendisini. Korkutucu ya da yasak olana, düşlerin ve nevrozların yasal kalıbında hayranlık duymak. Ulrich’e tam burjuva dönemi insanlarına uygun bir tutum gibi geliyordu. “Ya o ya bu!” diye düşündü. “Ya hoşuma gidersin ya da hoşuma gitmezsin” ya seni bütün iğrençliğinle savunurum, ya da bu iğrençlikle oyun oynadığım için kendimi tokatlamam gerekir!” ve sonunda belki de soğukkanlı, ama kararlı bir pişmanlık bile duruma uygun düşebilirdi; eğer toplum böyle kurbanlardan talep ettiği ahlaki çabanın yarısını kendisi harcasaydı, bugün bu türden olayları ve kişileri engellemek için çok şey yapılabilirdi.
Sayfa 232Kitabı okudu
İnsanın yaptığı her şeyde masum olduğu ikinci bir vatanı vardır.
Sayfa 229Kitabı okudu
64 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.