Didem Deniz

200 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Yıl 1875
Tanzimat dönemi yazarları arasında en çok okumaktan keyif aldığım isim; Ahmet Mithat Efendi.Batılılaşma ve modernleşme sürecinde çekilen sancılar, yeni kimlik arayışları,doğu ile batı arasında sıkışıp kalmış halkı okumayı sevdiğim için bu romana çok geç kaldığımı fark ettim. Romanda, yanlış batılılaşma örneği olan Felatun Bey ve özünü kaybetmeden kendini geliştiren,her daim şükür eden,karşısına çıkan tüm fırsatları Yaratıcının armağanı olarak gören ,herkesin gıpta ettiği Rakım efendi var. Felatun Bey üzerinden görgüsüz insanların sonradan görme tavırları eleştirilmiş ,batılılaşma" bu kadar yanlış anlaşılır" düşüncesi mizahi yönden verilmiş. Rakım efendi ise gerçek olamayacak kadar iyi bir insan.Köle olarak aldığı (o dönemler için sanırım çok normal olan,benim şu zamanda aklımın almak istemediği kölelik)Canan ile münasabeti, dadısı fedayi ye olan düşkünlüğü bu üçlünün birlikte gezdiği kısımlar da oldukça keyifli. Sanırım kitabı okuyan herkes hak verecektir ki ; Rakım Efendinin tek bir falsosu var. Onu da yazar herkesin kusuru vardır ,onun bile, demek için mi yazdı anlamadım.Neyse, bu durumu göz ardı edecek olursak ;Doğu kimliğinden utanıp batılı olmaya çalışırken ,kendi özünü kaybeden insanların ,hikayesini okumayı sevenler için biçilmiş kaftan ;Felatun Bey ve Rakım efendi. Keyifli okumalar.
Felatun Bey ile Rakım Efendi
Felatun Bey ile Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Dergah Yayınları · 201422,9bin okunma
Reklam
159 syf.
9/10 puan verdi
Ön yargının insan hayatını ne denli etkileyebileceğini gözler önüne seren bir eser. Reşat Nuri Güntekin ve insana dair o muhteşem analizleri.. Tüm kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da insanların değişim sürecindeki psikolojisini, hayatın neden-sonuç ilişkisini çok iyi anlatmış. Bende çok ayrı bir yeri var bu yazarın bir kere romanlarının baş karakterleri çoğunlukla kendi ayakları üstünde duran kadınlar. Yıllar önce olması gereken kadın profilini yazmış, yaşatmış ve nesillere aktarmış Güntekin. Bu yüzden bazı yazarlar ölümsüz bazı kitapların ömrü sonsuzdur.
Acımak
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 202139,7bin okunma
288 syf.
8/10 puan verdi
Kitabı okurken sanki sayın İlber Ortaylı ile oturmuş çay içip sohbet ediyormuşuz gibi hissettim. Nasıl desem an geldi onunla Sienaya gittim.. Pinaketheki gezdim. İtalyan sinemasında tarihi bir film seyrettim. Okullardaki eşitsizlikten, öğretmenlerin günümüzdeki halinden, bir çocuk nasıl yetiştirilire kadar kendinizi bulacağınız bir kitap var elinizde. Her satırı bana yeni pencereler açan bu kitabı ben severek ve öğrenerek okudum. Keyifli okumalar.
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202055,6bin okunma