Halime YELBOĞA

Halime YELBOĞA
@Halime_yelboga
Bu metin Arapça dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Ekranı kapat, kitabı aç! Cehalet yabancılıktır, ilim ise vatandır.
Önlisans (İlahiyat)
SİİRT
350 okur puanı
Mart 2020 tarihinde katıldı
336 syf.
·
Puan vermedi
İnsanların Nasıl Ne Durumda Olabileceğini...
Dr. Gary Small kariyerinin ilk günlerinden başlayarak en tuhaf ve şaşırtıcı vakalarını kitabında topluyor. Kitapta birbirinden çok farklı ve tuhaf hikayeler var. En zengininden, çifte hayat yaşayanına, tuhaf takıntıları olanlardan, hatta akıl hocasının bile tedaviye gelmesi (üzücüydü), hayatta hiç olmadığını ya da olamayacağını düşündüğünüz psikolojik vakalar var. Şimdiye kadar okuduğumuz çoğu psikolojik kitaplar kurgudan ibaretti ve her seferinde içimizden bu kadar olmaz herhalde diyorduk. Şimdi karşımızda günlük hayattan gerçek hikayeler var... Gerçek hayattan derlendiği (bazı psikolojik sorunlara anlam verbilmek, farkına varmak gibi) ve eşiyle birlikte yazmış olması çok güzeldi, beğendim.
Bir Psikiyatristin Gizli Defteri
Bir Psikiyatristin Gizli DefteriGary Small · Doğan Kitap · 202130,6bin okunma
Reklam
184 syf.
·
Puan vermedi
Çok Tuhaftı! Ağlayamadım; Ama İçim Paramparça Olmuştu.
Fyodor Dostoyevski'nin yayımlanan ilk kitabı olan İnsancıklar, yoksulluğun pençesinde kıvranan Makar Devuşkin ile Varvara Alekseyevna'nın mektuplarından oluşuyor. Dostoyevski kitabında; aşkı, yoksulluğu, mutsuzluğu, ezilmeyi, hor görülmeyi, önyargıyı, utancı, cesaretsizliği, sonuna kadar hissettirerek anlatıyor. Okurken çoğu zaman kalbinizin ezildiğini hissettiriyor ve o insanlara acımadan edemiyorsunuz. (Ayıca Dostoyeski'nin bu kitabı ya yaşayarak ya da şahit olarak yazdığını düşünüyorum... Çok gerçekçiydi...) "Yoksulluk her dönemin en belirgin sorunlarından biri olmuştur. Geçim telaşı , iş bulma sıkıntıları, aşk, acıma ve fadakarlık hisleri arasında sıkışıp kalır Makar Devuşkin. Bir yandan da uzaktan akrabası olan ve derin hisler beslediği Varvara Dobroselova'nın sıkıntılarına çare olmaya çalışır... Bütün bunlara rağmen bu ikilinin birbirlerine karşı olan kibarlık, cömertlik, saygı, sevgi ve onu kendisine tercih etme duygusu hep taze tutulmuştur. Bu yönüyle gerçekten çok iyiydi. Varenka içinde bulundukları çıkmazı fark ederek "Mutsuzluk bulaşıcı bir hastalıktır. Mutsuz ile yoksulun birbirinden uzak durması lazım, birbirine bulaştırmamak için." diye yazıyor mektubun bir bölümünde. Makar Devuşkin ise başka bir bölümde kör talihini şöyle sorguluyor: "Neden her şey böyle oluyor, iyi bir insan karanlıkta kalıyor, başkalarına ise mutluluk kendiliğinden geliyor! Kitapla Kalın.
İnsancıklar
İnsancıklarFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202362,7bin okunma
429 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Duyguların Aşırılıkları
Bu eserde: “Sevgi” nin: En vahşi, hastalıklı, acımasız, delice, düşüncesiz, ürkütücü , her kötülüğü yaptıracak bir güç ve hak olarak görüldüğü (olağan dışı) psikolojik açıdan oldukça etkileyici bir şekilde işlenmiştir... "Kin, Nefret, İntikam": Bu duyguların en  aşırı yönleri, kime yakışır, kime yakışmaz, insanların sınıflandırılması, kitap okumanın bile yakışık ve yakışıksız halleri ayrıca kitap okumanın sınıfsal bir ayrıcalık oluşu, daha kötüsü sınıflandırmanın sonucu olarak kitap okumanın, öğrenmeye çalışmanın "üst sınıflar" tarafından alay, küçümseme ve hakir görülmesine sebep oluşu en ince ayrıntısına kadar işlenmiştir... "Dini kitapların" dahi bu duygulara göre şekil alması ve şekil vermesi için kullanılması çok ilginç! Üzücü... "İntikam" duygusunun aşktan, sevgiden, barıştan ve  kendi mutluluğundan daha etkili olduğu... "Tutku": Heatliff ‘ in 'tutkusu ve sonucu' romanın başından sonuna kadar kesintisiz bir şekilde işlenmiştir. Bu hastalıklı tutku karşında artık gücü kalmayıp pes etmesi ya da bu hastalığın esareti sonucunda iradesini tamamen kaybetmesiyle mutlu sona eriştiği hissetirlmştir.
Uğultulu Tepeler
Uğultulu TepelerEmily Brontë · Can Yayınları · 202142,7bin okunma