Tatarlardan Askerzâde

Tatarlardan Askerzâde
@Mecdiyeli
Şiir ve klasik severim tavsiyelere açığım Tarih ilgi alanım
İTÜ
19 okur puanı
Aralık 2020 tarihinde katıldı
"... kelimeler, toplumun yaşadığı hayat tarzının takipçisidir. Hayat tarzı değiştiğinde kelimeler ya yok olurlar ya da farklı anlamlar kazanarak yaşamaya dvam ederler"
Reklam
İranî bâgem [bâga] "talih, pay, servet” kelimesi sonradan Türkçeye geçmiş pay'ın kökünde bulunur. Bahş kökü de bundan gelir. Bu kelime bhAga olarak Hindistan'da da bulunur ve Arapçadan geçmiş hissA ile birlikte "pay, hisse” anlamına gelir. Ortak Slav bogat 'zengin' kelimesi de buraya bağlanır ve Iranî bir alıntı olarak gösterilir. Avesta metinlerinde geçen baga "tanrı, ilahi güç; pay (nimet, lütuf) dağıtan” kelimesi de bu bapta incelenir. Esas anlamın lütuf, pay olduğu, tanrı anlamının ondan geliştiği söylenir. Ortak Slav bog 'tanrı' kelimesini de ihmal etmemeliyiz. Türkçede ise hem bay 'zengin' hem de bayat 'tanrı' kelimeleri bulunur. 'tanrı' ve 'lütuf, dolayısıyla 'zenginlik, servet' kavramlarımn anlam buluşması evrensel olsa gerektir. Nitekim German *gödjanan 'bahşetmek, zengin kılmak' fiilinin kökünde hem *göd(az) 'iyilik' hem de *gud(z) 'tanrı' kelimelerini görmek zor değil
burada geçen "avesta" ifadesi eski iran dininin dayandığı eski kutsal metinlerinden biridir bir de bu konuda incelenen vedalar vardır bunlar hindistantaki metinlerdir. bu iki metne bakılarak iki dilin vaktinde Anadolu ve Çağatay Türkçesi kadar
Tüm insanlar kısmen kendi düşüncelerine, kısmen de başkalarının düşüncelerine uygun larak yaşarlar ve hareket ederler. İnsanlar arasındaki en önemli farklardan biri insanların ne dereceye kadar kendi düşüncelerine göre, ne dereceye kadar başkalarının düşüncelerine göre yaşadıkları konusunda ortaya çıkar.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Olduğu ile olmak istediği arasındaki fark ne kadar büyük olursa olsun, uyanmış bir ruhsal varlık için olanaksız diye bir şey söz konusu olamazdı.
Sayfa 146Kitabı okudu
Yazma, anlattığı kıssadan şu hisseyi çıkarır: "Kargaşa devri gelip çatınca kimse onun seyrini durduramaz, kimse ondan kaçamaz ama bazıları onu kullanmayı becerir."
Reklam