Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osman Faruk Mahanoğlu

Osman Faruk Mahanoğlu
@Osmanf
Kontrol Müh. 19'- Türk Dili ve Edebiyatı 22'
15 Şubat
57 okur puanı
Aralık 2018 tarihinde katıldı
"Tüketim toplumu insan ilişkilerini de metalaştırmakta ve 'kullan at' anlayışı ilişkilerin doğasını bozmaktadır. 'Kullan at' toplumunun anlamı sadece üretilmiş malları atmak değildir; aynı zamanda değerlerin, hayat tarzlarının, istikrarlı ilişkilerin, şeylere, binalara, yerlere, insanlara ve eyleme -olma konusunda öğrenilmiş tarzlara- bağlılığın da atılabilmesi anlamı taşımaktadır. (Harvey 1997)"
Reklam
"İnsan kendisine dışardan bakmaya alışmıştır; göründüğü gibi olduğunu zanneder. Böylelikle kendimizi avuturuz. Kendimizi aldatmaktan hoşlanan yaradılışımız, iç yaşayışımızı olduğu gibi tanımaktan bizi alıkoymaktadır. Bu yüzden insan, kendini tanımak istediği zaman, hakikatta kendini tanımıyor, kendi iç hayatı hakkında yine kendi uydurmuş olduğu tasavvuru tanıyor demektir."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Bir diyalog, karşınızdakinden alınacak bir şey olduğundan emin olduğunuzda başlar."
Sayfa 218Kitabı okudu
Modern yaşama biçimi küfr ile iman arasına çizgi çekmeyi bilen hiçbir Müslümanı yozlaştıramaz. Yozlaşanlar modern yaşama biçimiyle karşılaşmadan önce de böyle bir çizgiyi hayatlarında önemli saymamış olanlardır. Bazı değerleri korumak insanların ihtimamını ister, bazı değerler ise insana ihtimam gösterirler. Birincisini insanlar korur, ikinciler insanı korur.
Sayfa 116Kitabı okudu
Reklam
"Korku, tüm insanların yönünü kendisiyle belirlediği bir simgedir."
Sayfa 178Kitabı okudu
Nedir bu insan denilen şey? Bir aradayken nadiren huzur bulabilen bir vahşi yılanlar yumağı; böyle olduğu için her biri kendi başına yola koyulup dünyada ganimet arar.
Reklam
Kavramlar, bilgileri sınıflandırmaya yarayan çekmecelerdir; kavramlar, yaşanmış bilgilerin bireyselliğini ortadan kaldıran hazır giysilerdir. Her kavramın, kategoriler mobilyası içinde kendine ayrılmış bir çekmecesi vardır. Ve kavram, tanım gereği sınıflandırılmış düşünce olduğu için, ölü bir düşüncedir.
Sayfa 106Kitabı okudu
İnsan bazen kendini zaman içinde tanıdığını sanır, oysa tanıdığını sandığı şey varlığın, geçip gitmek istemeyen varlığın, geçmişte bile yitik zamanın peşine düşse, orada da zamanın akışını "durdurmak" isteyen varlığın istikrar bulduğu mekanlara saplanıp kalmasıdır yalnızca. Mekan, peteklerinin binlerce gözünde, zamanı sıkıştırılmış olarak tutar. Mekan buna yarar.
Birçok şey hakkında 'Neden' diye sorarsan ve bunu sürdürürsen, sonunda epey mutsuz olabilirsin.
"Sahte ahlâk olarak ikiyüzlülük hakiki ahlâkın kıymetinden bahseder; tıpkı sahte paranın, muvakkat da olsa, değerini hakiki paranın mevcudiyetine borçlu olduğu gibi. İkiyüzlülük, herkesin herkesten ahlâka uygun davranmasını beklediğine ve talep ettiğine bir delildir."
Sayfa 164Kitabı okudu
"İhtirasın mola yerleri olabilir ama onun menzili yoktur. Ulaşılan her menzil, bir sonrakinin mola yerine kaim olur."
Sayfa 125Kitabı okudu
"Medeniyet elde edilmesi kolay bir şey değildir. Ulaşmanın iki yolu vardır; biri kültürlü olmak, diğeri ahlaki açıdan yozlaşmış olmak." 19. yy da yapılmış bu tanımlama hala tazeliğini koruyor. Günümüz medeni insanı bu iki yoldan birini seçmeye devam ediyor.
Sayfa 241Kitabı okudu
Reklam
"Bilmek felaket getirir. İnsanı cezbeden belirsizliktir. Sis bulutu çökünce her şey daha bir güzelleşir."
Sayfa 236Kitabı okudu
"Mutluyken hep iyi insan oluruz; ama iyi insan olduğumuzda illa mutlu değilizdir. "
"Yaşamın en büyük sırlarından biri budur; ruhumuz duyularımızla, duyularımız ruhumuzla şifa bulur."
"Bilinçleninceye kadar asla başkaldırmayacaklar, ama başkaldırmadıkça da bilinçlenemezler."