Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Deniz

Deniz
@andakall
yüksek lisans
12 okur puanı
Ekim 2019 tarihinde katıldı
Deniz

Deniz

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Kurtlarla Koşan Kadınlar
Kurtlarla Koşan KadınlarClarissa P. Estes
8.7/10 · 7,8bin okunma
Reklam
576 syf.
·
Puan vermedi
Melekler ve Şeytanlar
Melekler ve ŞeytanlarDan Brown
8.8/10 · 36,3bin okunma
Kendini Bilmek!!
İnsanın kendisini bilmesi cehaletin tek ilacı. Ne demek kendisini bilmek ? Bildiklerinin bilmeye yetmeyeceğini bilmek.. Öğrenmenin sonu olmadığını ve bu yolun ilk adımında da bilmediğini bilmek olduğunun idrakinde olmak...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
William Blake
Huzur aradım ve keder buldum, ifadesi mümkün olmayan.
.... kişiyi 'ben'likten 'sen'liğe 'transandantal ben'e yükselten şey nedir? Mevlana bunun yolunu aşk ve hasret olarak gösterir. Bunu şöylebir hikaye de dile getirir. "Birisi, bir dostunun kapısına gelip kapıyı çaldı. Dostu "Kapıyı çalan kim" deyince "Benim" diye cevap verdi. Dostu "Git, şimdi zamanı değil. Böyle bir sofra, ham kişinin makamı olamaz. Hamı, ayrılık ateşinden başka ne pişirebilir, nifaktan ne kurtarabilir? dedi. Adamcağız gitti. tam bir yıl dostunun ayrılığıyla yanıp yakıldı. Yanıp pişerek tekrar geri döndü, geldi. Dostunun evinin etrafında dolaşmaya başladı. Kapıya varıp ağızından edebden dışarı bir sööz çıkmasın diye yüzlerce korku ile edepli edepli halkayı çaldı. Sevgilisi "Kim o?" deyince "Gönlümü alan sevgili, sensin" diye cevap verdi. Sevgili " Madem ki bensi, ey ben, gel ,içeri gir! Ev dar, iki kişi sığmıyor" dedi. (MesneviI. Cilt s:246)
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Mevlana'da temel paradoks, sonsuz olan 'aşkın ben' ile sonlu bedenin iç içe birlikte var olmasıdır; varoluşu başlatan ve diri tutan insanın bu paradoksal durumundan duyduğu sıkıntı ve huzursuzluk halidir.. Bu paradoksal durumda insan ruhu ve kişiliği bedenin kontrolünde ve güdümünde bir nesne konumundayken varoluşsal süreçle birlikte "özne"leşir.
Doğru olmasaydı, yalan olur muydu? Alemde her şey ayıpsız olsaydı, bilginin ne faydası olurdu...? (Mesnevi II. Cilt s:225)
Şeytan neden var: Tabi bu soruyu teodise bağlamında düşünecek olursak "Kötülük neden var?" şeklinde sorabiliriz. Mevlana, şeytanın ağzından bu soruyu şöyle yanıtlar: "Ben, sahte ile gerçeğin kriteriyim. Hakk, beni aslanla köpeği sınamak için yarattı. Sahte ile gerçeği ayırt etmek için yarattı. İyilere yol gösteririm, kuru dalları keserim. Bu otları niye ortaya koyarım? Hayvan hangi cinstendir, meydana çıksın diye." Yani şeytanın varlığı ve onun insanlara sunduğu kötü tercihler, iyi ve kötü insanın ortaya çıkması içindir..
Mevlana, evreni veya içindekileri iyi veya kötü olarak nitelendirmez. Ona göre dünya, bir yönüyle iyi bir yönüyle kötü olan varlıklarla doludur. Mesela; bütün dünya için güzel olan Yusuf'un güzelliği kardeşleri için kötüydü.
Mevlana, Tanrının mutlak iradesi ve mutlak iyi sıfatları nedeniyle evrendeki her şeyi iyi kabul eder..
Reklam
Paradoksal durum insanın anlaması için oluşturulmuştur. Mevlana'ya göre hayatın tamamı zıtlıklar alanıdır.
Varlıkları algılamak için çatışmanın olması gerekir ona göre: Eşya zıddıyla belli olur. (Fihi Ma Fih s:199)
Ona göre evrende esas olan zıtlığa dayalı bir ikilikten çok uzlaşı ve uyuma dayalı birlik vardır. "Mecusiler derler ki: Tanrı ikiliklerin yaratıcısıdır. Ehrimen kötülükleri, hoşa gitmeyen şeyleri yaratır. Biz de karşılık olarak deriz ki: Sevilen hoşa giden şeyler hoşa gitmeyenlerden ayrı değildir. Çünkü sevilmeyen olmadan sevilenin, hoşlanılmayan olmadan hoşa gidenin olması imkansızdır. Sevilen hoşa gitmeyenin zevali demektir ve hoşa gitmeyen bir şey olmadan da onun zevaline imkan yoktur. Sevinç, kederin yok olmasıdır. Keder, keder olmadan yok olmaz. O halde fail birdir ve bir olur; parçaya ayrılmaz. (Fihi Ma Fih s.199)
108 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.