MÖ 7000'de, o sıralar muhtemelen dünyadaki en büyük yerleşim olan Anadolu'daki Çatal Höyük'te, beş ila on bin arasında insan yaşıyordu.
Çatal Höyük'de, tahıl unları suyla karıştırıldıktan sonra fırında pişirilerek ekmek yapılmıştır... Burada, ayrıca, arpadan bira, ve yabani üzümden şarap yapılmaya başlanmıştır..
Reklam
Çatal Höyük, tapınakların insanlar tarafından özgürce kullanıldığı belki de son büyük yerleşim yeridir. Daha sonraları kurulan Mezapotamya kent devletlerinde tapınaklar artık halktan kopmuş, din adamlarınca denetlenip, korunmaya başlanmıştır. Insanlar ile, dinler-Tanrılar arasına belli bir toplumsal katman-sınıf girmiştir...
Yaşam süresi
19. yy. Başlarında sanayi devriminin yaşandığı İngiltere'de yaşayan fakir işçi sınıfından bir kişinin ortalama yaşam süresi MÖ 6200'lerde Orta Anadolu'da Çatal Höyük'te yaşayanların ortalama yaşam süresi ile aynı.
Sayfa 731Kitabı okudu
ANA TANRIÇA Arkeolog James Mellaart'ın Çatal Höyük'te bulduğu dokuz bin yıllık yeraltı kenti için Kurt eti yemezdik Çok böğürtlen şarabı ve badem yağı Yeryüzü ölüm gibi güzeldi korktuk Kentçe toprağın altına kaçtık basamaklı Odalarımız ve boynuzlu mezarlarımızla. Mavi geyikler vururdum Obsidian satardım Kıbrıs'a Büyükayı yılında gezdim tekmil Pamphilia'yı Keramiksiz Beldibi'ne kırmızı kablar verdim Boğa kızı Dentalia'yı aldım karşılığında. Ana Tanrıçanın önünde yattık Konuşmadan ve acıkmadan ölesiye Damın üstünde aslanlar dolaşıyordu Alt katta ölülerimizin kemik sepetleri Gebe Tanrıça, duvarda resimler ve meme. Yangında alev aldı Dentalia -duvar gibi- Acı burçak yedim o gece Odamın altına gömdüm kızı Mavi yeşil apatitli gerdanlığı Ve kırmızı halhalları ile.
Çatal Höyük ve Miletos'ta, yani kendi vatanımızın sınırları içeri­sinde, ilk büyük adımlarını atmış olan insan uygarlığını korumak, her düşündüğünü düşünebilen insanın görevidir. Bu savunmanın tek silahı da mümkün olduğu kadar çok insana düşünebildiğini öğretmektir.
İlkel toplumların dağ tanrısı ve dağ teorileri
Reklam
36 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.