Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Tabii, çoğulcu olmanın, çoğulcu demokrasiyr sahip olmanın "olmayınca olmaz" koşullarından biridir bu. O zaman demokrasi olmaz. O zaman çok partili faşizm olur, Türkiye'ye özgü. Sadece Türkiye'ye özgü değil, başka ülkelerde de örnekleri var. Bizdeki alaturka türüdür diyorum. Peki Sayın Aren demin dediniz ki, bir t akım illegal kuruluşlar, kurulacak bir komünist partisini de yönetmek isterler. Kukla olmamak gerekir. Siz TİP'in yöneticilerindendiniz. Adını da söylüyorum TKP diye bir parti vardı. Böyle bir uzak t an yönetme ya da yönetilme eğilimi hisset t iniz mi? "Hissetmedik. Nedeni şu, çünkü 61, -71 döneminde TKP güçlü bir parti değildi henüz. TKP'nin güçlenmesi ve Türkiye'de yer alması, ciddi bir yer alması 1 97 1 tarihinden sonra, yani TİP'in kapatılmasından sonra olmuştur.
Sayfa 75 - 30 ekım 2000Kitabı okudu
Faşizm çok ayıp birşey.
Reklam
Aragon 1897'de doğdu, 1986'da vefat etti. Bütünlüğü içinde Tüm Yapıtları'nı incelediğimizde yüzyılın tarihini yaşar gibi oluruz: iki Dünya Savaşı, Stalin dönemi, faşizm, varoluşçuluk, feminizm, 68 olayları, Prag Baharı ve onca yazınsal ve siyasal eğilimler..
Sayfa 9 - Önsöz - Bahadır GülmezKitabı okuyor
MHP, gerek ideolojik yapısı, gerek politik hattı ve örgütsel işleyişiyle faşist bir partiydi. Radikal-ırkçı milliyetçilik, faşist ideolojinin ekseninde yer alır.
İktidar ve İslamo-faşist cephe sert, tehdit edici ve kara bir propaganda yürütürken, muhalefet cephesi, "baharlar gelecek" gibi naif, uzlaşmacı ve iyimserlik üzerine kurulu barışçı bir söylem üzerinden bu hamleyi karşılamaya çalıştı. Olmadı!
Reklam
Darbeciler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ilkelerinin yeniden tanımlanması yoluyla, İslamcılıkla iç içe geçen yeni bir kurucu ideoloji oluşturmaya çalışıyordu. Laiklik ilkesi, önce eğitim kurumlarında olmak üzere sınırlandırıldı. Devlet İslamcı kadrolara açıldı. Fethullahçı çetenin orduda ilk örgütlenmeye başladığı dönem de bu darbe yılları oldu.
Atatürkçü olduklarını söyleyen 12 Eylül darbecileri, -tamamı NATO'cu generallerdi- gerçekte Kemalizmin laik ve aydınlanmacı yanına karşıydı. Kemalizmin ve Cumhuriyetin aydınlanmacı karakterinin ilerici fikirlere yataklık yaptığını düşünüyorlardı.
İslam dünyası, bin yıldır inanç merkezli bilgi anlayışını benimseyen, akıl yerine nakli, yani Tanrı kelamı olan kutsal sözü, vahiyi esas alan, bunun dışındaki her arayışı kâfirlik sayarak reddeden bir çizgi üzerinde ilerliyor. Bu olgu dikkate alınmadan, yani bağlamından koparıldığında İslamcı hareket ve iktidarların izlediği siyasetleri ve birçok uygulamasını tam olarak kavramak mümkün olmuyor. Foucault'un dediği gibi; bağlamı olmayan gerçeklik yoktur.
Sayfa 131Kitabı okudu
Toplum çıplak gözle de görülebildiği gibi lümpenleşiyor. Her türden gerici, ırkçı, dinci, faşizan, faşist, kadın düşmanı ideoloji kendisine zemin buluyor. Çeteleşme toplumu sarıyor, sokaklara egemen oluyor. Düzen mafyalaşıyor. Bu sürecin arka planında ırkçılık ve milliyetçilikle harmanlanmış İslamo-faşist bir ilkel ideoloji bulunuyor. Gerici-faşist yeniden yaygınlaşma eğilimine giriyor. Kaba kuvvet ile sokakta hâkimiyet kurulmak isteniyor. Ülke "canavarların zamanını" yaşıyor.
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
Abdülhamit, İsamcıların tarihte referans alabileceği, siyaseten ve ahlaken en kirli ve en sorunlu isimdir. Çünkü, sadece aydınlanma ve modernleşme yanlılarının değil, Ali Suavi ve Mehmet Akif Ersoy gibi Müslüman kimliği önde olan aydınların bile şiddetle karşı çıktığı, onlara da zulüm uygulayan bir zalimdir. Yeni rejimin referansı yapılmak istenen Abdülhamit, yenilikçi ve devrimci fikirlere sahip olduğu için Mustafa Kemal'i bile tam 4 kez tutuklatıp aylarca zindanlara atan sultandır.
Sayfa 100Kitabı okudu
Eski dünya ölüyor ve yenisi doğmakta zorlanıyor; şimdi canavarların zamanıdır.
Sayfa 105Kitabı okudu
Faşizm özgürlük yerine otorite ve disiplini, eşitlik yerine ise eşitsizliği ve hiyerarşiyi koyar. Faşist devlette "hak yok vazife vardır"
Naziler, Türkiye üzerinden sadece Doğudaki ve Güneydeki hammadde ve enerji havzalarına açılma stratejisi izlemiyorlardı.
Türkiye, akıl ve bilim yerine, inanç/din merkezli bir bilgi anlayışını koyan, siyaset sınıfının ve dinci oligarşinin eline düşmüştür.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.